Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Vargar i Tjernobyl har utvecklat cancerresistens

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 8 mars 2024
- Christian Pavón, jurist
Vild varg. Foto: Dennis Matheson
Vild varg

Vargar i Tjernobyl har utvecklat en genetiskt hög resistens mot cancer. Undersökningen är gjord av Princeton University och bygger på observarionen att många vargar inte bara överlevt i Tjernobyl-området utan även fortsatt att föröka sig. Vargarnas immunförsvar har anpassat sig till den höga strålningen.

En relativt omfattande flora och fauna har överlevt i Tjernobyl. Även om man vet att vissa djur och växter klarar radioaktiviteten rätt väl fascinerar det forskarna att ett så avancerat och multicellulärt djur som varg har utvecklat en hög resistens mot cancer.

Cara Love som är evolutionsbiolog vid Princeton University i USA har sett att vargar i generation efter generation klarar strålningsnivåer som är sex gånger högre än vad som är säkert för människor. Att vargar ärver denna förmåga tyder på att den går genetiskt i arv via DNA.

Forskningen har upptäckt att vargarna utvecklat mutationer som ligger bakom deras moståndskraft mot cancer. Målsättning är att kunna identifiera vargarnas skyddande mutationer som lett till resistens.

Väldigt stora djur som blåvalar och elefanter har också motståndskraft mot cancer, vilket förbryllar forskare då dessa resonerar att fler celler hos en organism teoretiskt borde leda till större risk för cancer.

Cara Love har en stark förhoppning om att forskning kring Tjernobylvargarnas höga cancerresistens kan leda till nya cancerbehandlingar för människor. På grund av det pågående kriget mellan Ukraina och Ryssland har tyvärr denna forskning pausats till vidare.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq