IDF: Den samordnade massiva attacken från Iran, Irak, Syrien och Jemen mot Israel har misslyckats

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 april 2024
- NewsVoice redaktion
Irans attack mot Israel 14 april 2024.
Irans attack mot Israel 14 april 2024. Bild till höger: Iqlim al-Tuffah, Libanon

Iran avfyrade en mix av totalt 300 drönare och missiler mot Israel under natten. USA:s militär sköt ner några av dem, men de flesta sköts ner av Israels militär. Sirener ljöd och natthimlen över Israel lystes upp av inkommande missiler och försvarande robotar.

Iran genomförde sin förannonserade flygattack mot Israel på lördagskvällen och natten till söndag.  Fler än 300 självmordsdrönare och missiler var svaret efter att Israel bombade det iranska konsulatet i Damaskus i Syrien den 1:a april 2024. Sju iranska officerare dödades, inklusive tre generaler.

Anfallen i natt mot Israel orsakade endast mindre skador på en israelisk militärbas och de flesta av missilerna och drönarna sköts ner, enligt den israeliska försvarsmakten (IDF). USA:s försvarsminister meddelade att amerikanska styrkor skjutit ner “dussintals” missiler och attackdrönare som avfyrats mot Israel från Iran, Irak, Syrien och Jemen.

Video 2: Privat video som visar attacken mot Israel

Iran bekräftade under natten i ett uttalande som sändes på statlig TV att de angripit Israel “som en reaktion på den sionistiska regimens brott”. Irans ledning uppger att man träffat militära mål i Israel och varnade USA för att bli inblandade och hotade med fler militära anfall om Iran attackeras igen.

Ett av de områden som angreps var Golanhöjderna, ett strategiskt område som gränsar till Syrien och som Israel annekterade för nästan 60 år sedan. Hizbollah, den libanesiska milis som stöds av Iran, sade sig ha avfyrat dussintals raketer mot en israelisk kasern.

Iranier samlades i Teheran för att fira attacken mot Israel.

Luftrummen över Israel, Jordanien, Irak och Libanon stängdes under kvällen och natten.

President Joe Biden sammankallade sitt nationella säkerhetsteam och hade en dialog med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

FN:s säkerhetsråd kommer att hålla ett extrainsatt möte kl. 16:00 på söndag för att diskutera Irans attacker mot Israel, enligt rådets ordförande. Israels FN-ambassadör, Gilad Erdan, hade begärt mötet.

USA:s försvarsminister Lloyd J. Austin III uppmanade Teheran att stoppa alla ytterligare attacker. “Vi söker inte konflikt med Iran, men vi kommer inte att tveka att agera för att skydda våra styrkor och stödja försvaret av Israel”.

Irans försvarsminister varnade för att alla länder som tillåter Israel att genomföra ytterligare attacker mot Iran kommer att bemötas, samtidigt som Irans FN-representation även varnade USA att “hålla sig borta”.

Under morgontimmarna rapporterar privatpersoner om israeliska flyganfall mot Iqlim al-Tuffah-området i södra Libanon.

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq