BRICS-länderna slutar handla i US-dollar och planerar att införa ny valuta

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Avdollarisering. Licens: Pixabay.com

BRICS-länderna, som inkluderar Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, kommer att träffas för sitt årliga toppmöte i oktober 2024 där utvecklingsländerna kan komma att tillkännage att de inrättar en ny valuta för att motverka den amerikanska dollarn.

BRICS är en mellanstatlig organisation som skapades för att etablera djupare band mellan medlemsländerna och samarbeta kring ekonomiska expansioner, såsom handel. Det var inställt på att motverka västerländska allianser, rapporterar Watcher Guru.

Enligt rapporter vänder sig gruppen till blockchain-teknik för sitt helt nya betalningssystem.

BRICS strävar efter att få andra länder att överge den amerikanska dollarn genom att lyfta lokala valutor för handel samt utveckla ett nytt valutasystem som skulle konkurrera med den amerikanska dollarn.

På senare tid, på grund av stigande inflation och höjda räntor, har människor varit skeptiska till att investera i dollarn och har sökt sig till andra valutor. Trots detta fungerar dollarn fortfarande som den globala reserven, men USA:s växande skuld tyder på att detta kan komma att förändras.

BRICS försöker därför dra nytta av denna förändring genom att lansera en ny valuta för att ytterligare dämpa den redan försvagade dollarn.

Vid sitt årsmöte förra året öppnade BRICS sina dörrar genom att bjuda in flera nya nationer, däribland Egypten, Etiopien, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Iran att ansluta sig till organisationen.

 

Källa

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: BRICS