Nya mediestödet: Flera politiska tidningar utan stöd men Nya Tider fick över 4 miljoner

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Nya Tider fick 4,5 miljoin er kr i mediestöd (kallas övergångsstöd)

På måndagen avslöjades vilka medier som får ta del av det omdiskuterade nya mediestödet – och vilka som inte får det. Nya Tider fick 4,5 miljoner kr i övergångsstöd meddelade Mediemyndigheten.

MPRT (Myndigheten för Press Radio och TV) och Statens medieråd slogs 2023 samman till Mediemyndigheten, den instans som beslutar om mediestöden.

Totalt har 166 olika medier beviljats stöd som uppgår till 810 miljoner kronor. Stödet består av fyra delar: distributionsstöd, övergångsstöd, allmänt redaktionellt stöd och utökat redaktionellt stöd.

Övergångsstödet ges till medier som tidigare haft driftstöd men som nu ska övergå till det nya redaktionsstödet, eller de som framöver inte kommer att få något stöd alls.

Svenska Dagbladet är en av tidningarna som inte får redaktionsstöd. Tidningen går från ett genomsnittligt driftstöd på 40 miljoner kronor mellan 2021-2023 till 33,3 miljoner kronor i övergångsstöd i år. Detta stöd kommer successivt minska fram till 2028, då tidningen inte längre får något stöd om inte en annan bedömning görs, skriver SVT.

Politiska tidningar drabbade

Många rikstäckande tidningar med politisk profil får inget redaktionsstöd, såsom Bulletin, Flamman och Arbetaren. Dessa tidningar måste nu hitta alternativa finansieringsmetoder.

“Ett redan extremt obalanserat och högerlutande medielandskap ser nämnden nu till att det blir ännu mer dominerat av borgerlig opinion”, säger Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis till SVT Kulturnyheterna.

Den vänsterorienterade dagstidningen Dagens ETC får däremot allmänt redaktionsstöd.

“Det är en enorm lättnad. Vi är den enda [av de] vänsterprofilerade medierna som fått det allmänna mediestödet, och för oss betyder det att vi är av särskild demokratisk vikt”, säger chefredaktör Andreas Gustavsson till SVT Kulturnyheterna.

Det nya mediestödet, som beslutades i december förra året, syftar till att främja tillgången till lokal och regional nyhetsförmedling över hela landet, vilket innebär att flera lokaltidningar får utökat redaktionsstöd.

Nya Tider fick 4,5 miljoner kr i övergångsstöd. Tidningen Syre blev utan. NewsVoice har inte sedan flera år sökt stöd eftersom tidningen på falska grunder stoppats från att få mediestöd av myndighetspersonen Georg Lagerberg på MPRT.

Se hela listan på de tidningar som fick stöd.

Tidningen Journalisten skriver:

“Varken Aftonbladet eller Expressen har fått några pengar. Både Aftonbladet och Expressen hade sökt det allmänna redaktionsstödet. Kvällstidningarna bedömdes inte ha något ekonomiskt behov av mediestöd. Däremot har Schibsteds nyhetssajt Omni sökt och fått 2 miljoner kronor.”

NewsVoice har i en serie artiklar granskat skandalerna inom MPRT.

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq