Två poliser får fängelse efter att ha försökt sätta dit en oskyldig man

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 2 maj 2024
- Christian Pavón, jurist
ArcanumSkolan

Nyligen har två poliser dömts till fängelse i ett år. De kommer även att bli av med jobbet efter att de fångats på kamera med att medvetet koka ihop en falsk historia för att sätta dit en misstänkt.

Hela händelsen började när två poliser fick ett larm om utryckning till en lägenhet i Landskrona. En man hade blivit stökig efter att ha druckit för mycket och blivit utåtagerande mot sin familj, enligt uppgifter från hans fru.

När poliserna kom fram till lägenheten blev situationen snabbt eskalerad och polisen gick in i lägenheten fast de egentligen inte hade laga grund att gå in där eftersom det enbart var mannen där och familjen var bortom fara. Efter ett meningsutbyte valde poliserna att gå in i lägenheten utan mannens tillåtelse samt sprejade honom med pepparsprej. Mannen blev sedan belagd med handfängsel.

Det framkommer dock efter gripandet att mannen hade en övervakningskamera med ljudupptagning i lägenheten. Den hade registrerat allt som skett när poliserna gått in i lägenheten. Poliserna fångades på film och man kan höra hur de medvetet fabricerar en historia om att han hade hotat att döda dem, någonting som alltså aldrig har skett.

Kameran visar också att de agerat utanför ramarna för sina befogenheter, t.ex. när de tvingade sig in utan att ha tillräckligt goda skäl för det. Då kameran som sagt även hade ljudupptagning, så blev det tydligt att dödshoten heller ej har förekommit.

Poliserna idkade även övervåld emot mannen. Detta våld försvarade de bland annat med att mannen dödshotat dem och spottat på dem, någonting som bevisligen inte hade förekommit.

Trots att poliserna efteråt fick reda på kamerans existens så skröt de senare på Whatspp om hur de agerat olagligt och refererade bland annat till mannen som ”en jävla ryss”.

Poliserna dömdes av Tingsrätten till 1 år och 4 månaders fängelse, men Hovrätten sänkte senare straffet till 1 år eftersom de också kommer att bli av med sina jobb. Beslutet om att de ska förlora sina jobb har ännu inte skett formellt, men polisens ansvarsnämnd har sagt att det kommer bli så om poliserna fälls.

Det är inte bara polismännens ohederliga och oetiska beteende som skapat debatt. Även deras klumpiga lögner och även konversationer på mobilappen Whatsapp har lett till diskussioner om de sänkta begåvningskraven på polisutbildningen.

Bland annat har polisinspektören och Polishögskoleläraren Johan Siverlands uttalande använts i den debatten:

”Vi kommer att få poliser som jobbar under straffansvar med så låg begåvningsnivå att de inte skulle få göra värnplikten”.

Fallet överklagades ända upp i Högsta domstolen, men Högsta domstolen bekräftade Hovrättens dom och validerade dess domslut.

Den ena polisen har efter denna händelse begärt och beviljats skyddad identitet.

 

Källor

Poliser i Skåne döms till fängelse för hemfridsbrott

FUP=Förundersökningsprotokoll

ArcanumSkolan

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq