Thailand ska ansöka om medlemskap i BRICS

Thailand vill också ha multipolaritet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 29 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Chai Wacharonke, talesman för den Thailändska regeringen.
Chai Wacharonke, talesman för den Thailändska regeringen.

Thailand kommer att ansöka om att bli medlem i det ekonomiska blocket BRICS. Det meddelade regeringen i det sydostasiatiska landet på tisdagen. Thailand kan därmed bli den första sydostasiatiska BRICS-medlemmen.

Thailand kommer sinom kort att ansöka om medlemskap i BRICS-blocket. Det meddelade regeringen på tisdagen, med målet att tillsammans med andra länder i den globala södern öka sin närvaro på den globala scenen. Det skriver Nikkei som är en av Japans största dagstidningar, grundad 1876 med fokus på finanser och handel.

Regeringen i Bangkok har godkänt texten i det officiella brev som uttrycker Thailands avsikt att ansluta sig till gruppen, sa regeringens talesman Chai Wacharonke i ett uttalande.

Thailand vill ha multipolaritet

Thailands framtidsvision ligger i linje med BRICS principer och ett medlemskap skulle gynna landet på många sätt, bland annat genom att stärka landets roll på den internationella arenan och ge möjligheter att delta i utformningen av den nya multipolära världsordning.

I början av 2024 tillkom Egypten, Etiopien, Iran och Förenade Arabemiraten som medlemmar i BRICS. Ytterligare 15 länder har anmält intresse för medlemskap, däribland Bahrain, Kuba, Kazakstan, Pakistan, Senegal och Venezuela.

Det utvidgade BRICS står för ca 30% av den globala ekonomin och har en befolkning på ca 3,5 miljarder, eller 45% av världens totala befolkning. De står också för över 40% av världens oljeproduktion.

Enligt Internationella valutafonden står BRICS för närvarande för så mycket som 36% av global BNP i termer av köpkraftsparitet (PPP), jämfört med drygt 30% för G7.

BRICS har som mål att gå om G7 i nominell global BNP under de kommande fyra åren, sade chefen för New Development Bank (NDB), Dilma Rousseff, i februari, skriver RT.

BRICS har nästa toppmöte i oktober 2024 i Ryssland.

 

Källor: “Thailand aims to become first Southeast Asian BRICS member”, Nikkei och RT.

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: BRICS