Svenska och amerikanska vapen beslagtogs i ukrainsk skyttegrav

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 maj 2024
- NewsVoice redaktion
Rysk soldat osäkrar en handgranat.
En rysk soldat osäkrar en handgranat.

En kroppskamera visar en rysk soldat som stormar en ukrainsk skyttegrav. Enligt RT hittade Moskvas trupper ett svensk-brittiskt pansarvärnsrobotsystem av typen NLAW och en svensk granatkastare av typen AT-4 i skyttegraven.

Soldaten går in i en skyttegrav och avfyrar sitt automatkarbingevär samt kastar sedan en handgranat och i bakgrunden hörs en smäll och ett dovt skrik. I skyttegraven finns tre kroppar på marken bredvid ammunitionslådor och ett pansarvärnsvapen.

En död soldat var beväpnad med ett USA-tillverkat automatgevär och bar en uniform med märket för Norges Telemarksbataljon. Soldatens nationalitet är dock oklar, eftersom vissa ukrainska internetbutiker säljer märken som kopierar olika arméers utrustning, uppger RT.

Det är inte exakt klart var och när klippet gjordes, enligt RT.

NewsVoice har tidigare skrivit om hur svenska pansaraskott används av Ukraina och via den svarta vapenhandeln hamnar hos drogkarteller i Mexiko.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq