USA föreslår att Ukraina ska kunna attackera ryska mål med amerikanska vapen

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 maj 2024
- NewsVoice redaktion
ATACMS-missil
Amerikanskt ATACMS Army Tactical Missile System.

USA:s utrikesminister Antony Blinken vill att Vita huset ska tillåta Ukraina att attackera ryskt territorium med vapen från USA, rapporterade New York Times den 22 maj med hänvisning till hemliga officiella källor.

Idén har ännu inte formellt föreslagits till USA:s president, som hittills har hållit fast vid förbudet av rädsla för en potentiell upptrappning mot Ryssland.

Planen ska tillåta attacker mot ryska militära anläggningar tex med amerikanska ATACMS, men kanske inte oljeraffinaderier och annan infrastruktur som Ukraina redan har slagit till mot med drönare.

Försvarsminister Lloyd Austin antydde nyligen att reglerna kan vara annorlunda när det gäller mål i luften. “Flygdynamiken är lite annorlunda”, sa Austin under en presskonferens den 20 maj, men undvek att uttryckligen säga om attacker mot ryska flygplan med amerikanska vapen är förbjudna eller inte.

Storbritannien motsätter sig inte att Ukraina använder brittiska vapen som tex Storm Shadow-missiler för att slå till mot ryskt territorium.

 

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq