SVT tror på en global despoti för att rädda planeten från att kokas

Debatt

publicerad 11 juni 2024
- Kristoffer Hell
Al Gore talar under en WEF-konferens i februari 2024.
Al Gore talar under en WEF-konferens i februari 2024.

Är demokratin hotad? Så inleder programledare Anna Lindman uppsluppet SVT:s 28 minuter långa inslag till förmån för den globala diktaturen, om varför världen i dag behöver ledas av “upplyst despotism” istället för demokrati under en övergångsperiod.

Den statliga TV-kanalen sockerpudrar den radikala tanken med påståendet om att världen redan blivit allt för odemokratisk, vilket tydligen enligt SVT, innebär att det är lika bra att ge upp demokratin på en gång.

Anna Lindman:

“Fler och fler länder blir i alla fall alltmer odemokratiska. Och visst verkar det fungera rätt dåligt när det kommer till att lösa de stora globala utmaningarna för mänskligheten.
Frågan är om det våras för diktatorn.”

Till sin hjälp att sälja in tanken på en världsomspännande fasciststat har Lindman tre inbjudna gäster.

Först ut är Torbjörn Tännsjö, enligt Wikipedia tidigare kommunist och professor emeritus i praktisk filosofi, som förkunnar att mänskligheten:

“…behöver en global despot, en sorts god diktator”, för att lösa “globala, existentiella hot” som “global upphettning och kärnvapenkrig”:

“Vi har kommit till vägs ände och vi behöver globala institutioner. Vi behöver beslut på en global nivå.”

“Det vore fint om det kunde ske i form av en global demokrati, som jag tidigare förordat, men jag tror inte tiden räcker för det, utan vi får hålla till godo med vad vi kan förhoppningsvis få i form av någon sorts, kanske inte god despoti, som du sade, utan en upplyst despoti.”

“Men det är bara en förhoppning. Det kan också gå helt åt helvete.”

Tännsjös ordval är intressant. Medan andra klimattroende talar om “uppvärmning”, förfäktar han alltså att det handlar om “upphettning”. Tanken hamnar osökt hos USA:s kanske främsta klimatteolog, den tidigare vice presidenten Al Gore, som sedan flera år talar om “kokande oceaner”.

 

 

De två andra som bjudits in till SVT:s studio, professorn i statsvetenskap Ludvig Beckman, och docenten i juridik Anna Ghavanini, fungerar i slutändan blott som bakgrundskör, vars något mer nyanserade tonlägen blott breddar operaföreställningens dramatiska budskap.

Referenser och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq