Även om jag har grävt halvvägs till Kina varje vår, så kommer jag inte åt rotsystemet hos kirskålen som spridit sig i trädgården, men i år ska jag prova något nytt! Jag kommer att bli bästa vän med min mångåriga fiende i trädgården. Min slogan har ändrats till: If you can’t beat them – eat them!
Text: Berit Kvifte, artikeln har tidigare publicerats i TV Hälsa | Översättning: Madeleine Lidman
Kirskålspaj, kirskålssoppa, kirskål i salladen och torkad till te. Det lät helt otänkbart tills jag träffade Rita Korsmo i Stokke i Vestfold, i Norge. Den damen älskar helt enkelt allt det som vi andra drar upp med rötterna. Brännässlor, maskrosor och kirskål, ingår i hennes dagliga kost och ger både energi och hälsa till henne samt människorna i en mils omkrets runtomkring!
Under den första veckan i maj kan Rita nöjt konstatera att brännässlorna blivit 20 centimeter höga, maskrosen är i full blom och kirskålen håller på att ta över helt. Med andra ord är det dags att plocka, förvälla, torka, krossa och mala ogräset, så du har till nästkommande år. Du kan lagra godsakerna i glasburk eller frysa in dem.
Intresset för ogräs som en del av kosten, började för 25 år sedan när Rita fick fibromyalgi. Medicinen hjälpte, men fick henne att känna sig helt ur slag och nedstämd. Av den anledningen började hon leta efter andra sätt att minska smärtan, utan att drabbas av biverkningar. Lösningen fanns i hennes egen trädgård, i dikeskanter och längs fält och sluttningar i närområdet.
Blodsocker och smärtor
Rita har läst flera hyllmeter med litteratur om örter och deras effekt, där särskilt brännässlor och maskrosor har fångat hennes intresse.
“Nästan alla säger att de får mer energi och ett bättre humör när de börjar äta eller dricka brännässlor. Personer med fibromyalgi och reumatisk smärta, märker snabbt av en förbättring och diabetiker får ett mer stabilt blodsocker när de dagligen dricker en kopp te av brännässlor. En viktig sak att komma ihåg är att det inte är mängden som betyder något, utan att du får i dig det varje dag! Plocka medicinen i stora mängder, häng upp till torkning och lägg i en glasburk, så har du till upp till ett års förbrukning,” råder Rita.
Stärker immunförsvaret
Runt Ritas hus får maskrosorna vara i fred och är mycket älskade. Hon jublar varje gång en maskros växer upp! Bladen torkar hon och använder i te, grytor och sallader och av blommorna gör hon den mest utsökta maskrossirapen.
“Maskrosen är antiinflammatorisk, den stärker immunförsvaret, är vattendrivande, renar njurar och galla och är utmärkt för hud, hår, naglar. De som tvivlar på att dessa ‘påståenden’ stämmer, bör pröva,” säger Rita Korsmo.
Aegopodium podagraria
Som är det latinska namnet för kirskål, anar man ordet podagra (gikt). Och mycket riktigt: det latinska ordet för kirskål, skvallerkål, eller kers eller andra “smeknamn” indikerar att den lilla “gröna, invasiva och seglivade trädgårdsdjävulen” faktiskt har en effekt på gikt.
Ju mer jag läste om det ogräs jag hatat i flera år, desto större lust fick jag att prova både smak och effekt – och ja – det fungerar!
De små späda “kirskålsbladen” smakar som spenat och kan användas i sallader, grytor, soppor och pajer, men smakar som bäst när du använder färska skott. I dessa tider är det bara att plocka famnen full och du kan äta dem färska, ångkokta, eller frysa in.
Här är några recept du kan börja med. Kanske reagerar du som jag – och upplever ogräset som en vän, istället för en fiende!
Kirskålssoppa
- 2 l kirskål
- 1 st lök
- 3 msk smör
- 2 msk mjöl
- 1 l vatten
- 2 msk buljongpulver
- 2 dl grädde
- 1 2 tsk salt
- 1⁄2 tsk peppar
- 1 tesked riven muskot
Finhacka löken. Hacka hirskålen grovt. Smält smör i en kastrull och häll i löken. Låt det sjuda tills den blir mjuk och glansig. Rör i mjölet. Slå på vattnet och koka under omrörning. Lägg i hirskål, buljong och grädde och låt den koka i 6-8 minuter. Kör soppan smidigt med en stavmixer. Krydda med salt, peppar och lite riven muskot.
Servera med småfranskor eller gott bröd till.
Kirskålspaj
- 300 g vetemjöl
- 150 g smör
- 2 msk vatten
- 1 l färska kirskålsblad eller 3-4 dl ångkokta
- 2 dl vatten
- 1 msk smör
- 4 ägg
- 2 dl grädde
- 2 dl riven ost, gärna Jarlsberg eller cheddar
- En fingerlängd av den vita delen längst ner på purjolöken
- 2 msk hackad persilja eller libbsticka
- 20 st svarta kärnfria oliver
- Krydda med salt och peppar.
Smör och mjöl knådas samman i en köksmaskin, ha i vatten och knåda tills degen fastnar i degkroken. OBS! Degen får inte bli seg! Låt sedan degen vila i kylen i en plastpåse, i en timme.
Sätt ugnen på 200 grader. När temperaturen stiger tar du två koppar vatten, en halv matsked salt och låter koka upp. Lägg sedan i hirskålen och låt den koka i två till tre minuter på hög värme. Ta upp kålen och låt den rinna av, innan du hackar den i små bitar. Samma sak med purjolöken och persiljan.
Knäck äggen i en skål, tillsätt grädde, salt och peppar och rör om väl. Tryck sedan ut degen i en pajform och lägg i hirskålen i formen, innan du häller över äggblandningen. Strö på ost och värm i ugnen i 30 minuter.
Om du vill kan du piffa till pajen med lite bacon eller rökt skinka. Serveras med sallad (som naturligtvis innehåller kirskål).
Maskrossirap
Plocka 250 blommor av maskrosor (inte stjälken) och koka dem i två liter vatten. Sila av blommorna och tillsätt en liter vatten och ett kg socker. Koka upp igen och låt svalna. Upprepa detta flera gånger tills du ser att massan blir som sirap.
Energidryck
- 1,5 tsk brännässlor (finmalda)
- 2 tsk hampafrön
- 1 tesked honung
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 2 droppar jod
Maskrosor – reningskur
Koka 1-2 teskedar hackade maskrosblad. Sila av efter 10 minuter. Drick en kopp morgon och kväll i fyra – åtta veckor. Även mycket bra mot reumatism och artrit.
Text: Berit Kvifte