VÅRD. Under svininfluensakrisen för drygt 10 år såldes många munskydd, men bedömningen var redan då att ”som skydd mot hostattacker och nysningar är munskydd inget bra alternativ”. Artikeln publicerades av SVT. ”Skydden till och med kan öka risken för att bli smittad”, enligt en expert.
TT intervjuade 2009 sakkunniga läkare om poängen med munskydd. ”De kan se bra ut och kännas bra, men det är en falsk trygghet”, sa Inger Andersson von Rosen, som vid tillfället för uttalandet (2009) var sakkunnig läkare på Socialstyrelsen under svininfluensakrisen. Hon är idag tillförordnad smittskyddsläkare hos Region Gävleborg.
”Ansiktsmasker och munskydd rekommenderas varken av Socialstyrelsen eller Smittskyddsinstitutet (SMI) för den som vill skydda sig mot svininfluensan. De kan ha önskad effekt under korta stunder men få vet hur de ska användas på rätt sätt och det gör dem i stort sett värdelösa för allmänheten, menar flera experter.” – SVT
En annan expert som uttalade sig var Mia Brytting, som 2009 var chefsmikrobiolog vid SMI:
”Munskydd är inte att rekommendera. Om man inte använder munskydden på rätt sätt är det riktigt dumt”.
Inger Andersson von Rosen: munskydd kan öka risken för att bli smittad
Experterna menar att munskydd till och med kan ha motsatt effekt och istället sprida smitta om användaren tar i sitt munskydd med händerna och sedan i sitt eget eller någons annans ansikte tex sina barn eftersom smutsiga fingrar sprids viruset lättare.
”Munskydd ska egentligen bara användas inom vården. För människor som inte är vana ökar snarare risken att smittas. Det som är helt avgörande för att slippa influensan är att tvätta händerna ofta”, sa Inger Andersson von Rosen.
Källan till artikeln i SVT var TT Nyhetsbyrån.
Text: NewsVoice
Källa
-
SVT: Munskydd kan öka risken för smitta (2009) (Archive.is)