Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

78%

78.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 29/4 kl 11:00.

Ryssland och USA förutser utdragna krig – Högstadieelever i Ryssland tränas militärt

publicerad 3 juni 2023
- Kristoffer Hell
Ryska militären tränar högstadieelever, 2023. Foto: Valery Matytsin, TASS
Ryska militären tränar högstadieelever, 2023.

Försvarsledningarna i Washington och Moskva synes båda förutse och planera för ett längre krig. USA:s överbefälhavare Mark Miley tror att fredsförhandlingar i Ukraina kan starta inom tidigast 2024-2025.

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu begärde tisdagen den 2 maj 2023 en produktionsfördubbling av avancerade robotsystem, liksom andra typer av ammunition och vapen.

Vid den ryska interventionens start, den 24 februari 2022, verkar Moskva ha planerat för att kort och begränsat krig.

USA:s ovilja till fred synes dock ha ändrat situationen och sedan en tid förbereder sig den Ryska Federationen på en långvarig konflikt med inslag av inrikes mobilisering erinrande om det Kalla Kriget 1947-1991.

Dimitrij Medvedev, tidigare president för Ryssland och i dag chef i Kremls säkerhetsråd, har varnat ledningarna inom den ryska vapenindustrin att missade leveransdatum kan sluta i åtal.

I mars 2023, skrev presidenten Putin under ett dekret som möjliggör för den ryska staten att vid undantagstillstånd ta över verksamheten vid företag inom försvarsindustrin som inte fullgör sina kontrakt till staten.

Som ett direkt resultat av det av USA ledda Västs respons på Moskvas intervention i Ukraina kommer högstadieelever i Ryssland från och med september 2023 också att ha grundläggande militär utbildning på schemat, och bland annat lära sig att hantera automatkarbinen Kalashnikov, kasta handgranater och ge första hjälpen.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq