Flyglats i Dagestan stormas – våldsamt angrepp mot judiska resenärer

publicerad 30 oktober 2023
- Kristoffer Hell
Flygplats i Dagestan stormas av muslimer ute efter judar.

Flodvågen av antisemitism som startade den 7 oktober 2023 när terroristorganisationen Hamas gick in i Israel och mördade 1400 människor kryper norrut.

Israel tvingades tidigare att evakuera personal från Turkiet, efter att diplomatiska beskickningar angripits av upprörda folksamlingar.

Den 29 oktober blev republiken Dagestan i södra Ryssland nästa brännpunkt. Enligt Wikipedia är 83% muslimer.

Enligt uppgifter startade det med ett rykte på sociala medier om att flygplan med ”judiska flyktingar” från Israel var på väg att landa på flygplatsen Makhatjkala varpå tusentals upprörda män strömmade till och började protestera under det de viftade med Palestinas flagga och skanderade den muslimska bönefrasen ”Allah Akbar” som också används som stridsrop.

Protesterna blev till ett upplopp som bröt sig in i och tog över terminalbyggnaden, varpå de utrymmen som inte är öppna för allmänheten stormades och genomsöktes. Fordon vid terminalen stoppades och människor i dem tvingades identifiera sig. Upploppet lyckades också ta sig ut bland flygplanen och sökte efter judar bland dem.

Videoklippen nedan visar stormningen av flygplatsen och konfrontationer med säkerhetspersonal:

När polis till slut anlände förvandlades hetsandet mot judar till kravaller med polisen och myndigheterna stängde flygplatsen.

Republiken Dagestan är en av den Ryska Federationens mest multikulturella medlemsstater, med en befolkning om drygt tre miljoner sammansatt av 81 olika nationaliteter ur 30 olika etniska grupper och som talar 14 officiella språk.


Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Dagestan