Tredje världskriget har redan börjat – Fyodor Lukyanov – Rysslands ledande expert på utrikespolitik

publicerad 1 november 2023
Fyodor Lukyanov
Fyodor Lukyanov

Det nya globala kriget kommer att bestå av en rad sammanflätade konflikter snarare än en enda stor konflikt, anser den ryska utrikespolitiska experten.

Text: RT, ”World War III has already started – Fyodor Lukyanov”. Översättning: NewsVoice

Tredje världskriget är redan i gång, säger Fjodor Lukjanov, Rysslands ledande utrikespolitiska expert. En världsordning som har varit ”obehaglig” men ”hanterbar” håller på att brytas ned och för närvarande verkar det inte finnas någon mekanism för att lösa konflikter, inklusive den pågående eskaleringen mellan Israel och Hamas, anser han.

Lukyanov, som är ordförande för presidiet vid tankesmedjan Rådet för utrikes- och försvarspolitik (SVOP) och chefredaktör för tidskriften Russia in Global Affairs, gjorde dessa uttalanden i en intervju som publicerades förra veckan av tidningen Komsomolskaya Pravda.

På senare tid har världen fått se gamla, frusna konflikter blossa upp på nytt, sade Lukyanov och nämnde fientligheterna i Nagorno-Karabach, dödläget mellan Ryssland och Ukraina och den nya eskaleringen i Mellanöstern som exempel.

Den pågående raden av konflikter är i själva verket ett nytt världskrig, som verkar skilja sig avsevärt från de två globala konflikterna under 1900-talet, menade Lukyanov, som också är forskningsdirektör för Valdai International Discussion Club.

”Det finns en kedja av konflikter som påverkar hela världen. Faktum är att tredje världskriget redan är på gång. I den meningen är det fortfarande bättre än de krig som ägde rum under 1900-talet, men glädjen är liten.”

”Vi förväntar oss instinktivt att kriget kommer att börja precis som det stora kriget eller [andra världskriget]. Men sådana krig kommer förmodligen inte att inträffa längre – trots allt finns det kärnvapen, som fortfarande håller tillbaka många”.

Upptrappningen i Mellanöstern är inte den sista konflikten, utan fler fientligheter förväntas snart bryta ut över hela världen – och ingen verkar nu vara kapabel att stoppa dem, varnade han också.

”Den internationella ordningen håller på att brytas ned. Det var en obehaglig ordning, baserad på rädslan för ömsesidig förstörelse, men hanterbar. Krig i Mellanöstern har brutit ut tidigare, men Sovjetunionen och USA ingrep och släckte dem till nästa konflikt. Och nu ser jag inte ens en tillfällig lösningsmekanism”, sa Lukjanov.

Han noterade att den militanta palestinska gruppen Hamas uppenbarligen har valt ”rätt” tillfälle att slå till mot Israel, med tanke på att landet har upplevt ”permanent internt kaos” i över ett år redan.

Text: RT, ”World War III has already started – Fyodor Lukyanov”. Översättning: NewsVoice


Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq