Storbritanniens nya ”krigsminister” Grant Shapps: Förbered för krig med Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea

publicerad 21 januari 2024
Grant Shapps, UK
Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps. Montage: NewsVoice.

Storbritanniens nya försvarsminister Grant Shapps vill att västländerna ökar sina militärutgifter inför framtida konflikter. Shapps har förutspått en global konflikt mellan västvärlden och Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea senast 2030, skriver RT i en kommentar som hänvisar till artiklar från NATO och i Sky News.

Grant Shapps har därför uppmanat Storbritanniens allierade att öka sina militärutgifter som svar på detta så kallade ”existentiella hot”.

I sitt första tal som försvarschef på måndags beskrev Shapps Storbritannien som en ledande global militärmakt och nämnde landets rekordstora försvarsbudget på 63 miljarder dollar, de senaste flyganfallen mot Houthi-styrkor i Jemen och ett färskt tillkännagivande av premiärminister Rishi Sunak om ett militärt stödpaket på 3,2 miljarder dollar till Ukraina.

Shapps lovade dessutom att han ska öka Storbritanniens militärutgifter och att han ska:

”…använda vårt inflytande för att säkerställa att andra allierade och vänner … matchar vårt åtagande”.

”Om fem år kan vi stå inför flera olika konflikthärdar, inklusive Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea”.

”Fråga dig själv, om du tittar på dagens konflikter över hela världen, är det mer sannolikt att det antalet ökar eller minskar? Jag misstänker att vi alla vet svaret. Det är troligt att det ökar, så 2024 måste markera en brytpunkt.”

Storbritannien spenderar mer än 2% av sin BNP på försvarsmakten och har som mål att öka denna siffra till 2,5%, enligt Shapps.

NATO kräver att dess medlemmar spenderar mer än 2%, men endast en tredjedel av dess 31 medlemmar uppfyller faktiskt detta krav, enligt en rapport som publicerades förra sommaren.

Shapps är inte den första högt uppsatta brittiska personen som förutspår att landet snart kommer att bli inblandat i ett storskaligt krig. Storbritanniens generalstabschef, general Patrick Sanders, förklarade 2022 att ”det nu finns ett brinnande behov av att skapa en armé som kan strida tillsammans med våra allierade och besegra Ryssland i strid”, och att förberedelser måste göras för att ”strida i Europa igen”.

Storbritanniens allierade tvivlar dock på landets stridsförmåga. I början av förra året berättade en hög amerikansk general för Rishi Sunak att Washington anser att Storbritannien ”knappt är en militärmakt på nivå två”, närmare Tyskland eller Italien än ”tier-one”-makter som USA, Ryssland, Kina eller Frankrike, rapporterade Sky News.

Grant Shapps vill bygga upp Storbritanniens vapenarsenaler

Grant Shapps sa att han strävar efter att “turn the defense tanker around” med ihållande utgiftsökningar efter att den brittiska militären avslutade 2023 med sitt lägsta antal aktiva tjänstgörande personal sedan slutet av Napoleonkrigen, och ammunitionslager så uttömda att soldater enligt uppgift skulle ta slut på artillerigranater efter 22 timmars fullskalig strid.

Den amerikanske general som talade med Sky News uppskattade att det skulle ta Storbritannien mellan fem och tio år att bygga upp en ny krigsdivision på 25.000 till 30.000 soldater uppbackade av stridsvagnar, artilleri och helikoptrar.

När Shapps talade med reportrar efter sitt tal utvecklade han inte hur en potentiell konflikt med Ryssland, Kina, Iran och Nordkorea skulle kunna utvecklas. Han sa att ”hela syftet med detta tal idag är att se till att hela NATO verkligen delar denna börda” genom att öka de militära utgifterna.

Text: RT, ”Prepare for war with Russia, China, Iran and North Korea – UK defense minister”, 18 jan 2024. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Grant Shapps