BRICS-medlemmen Kina med Xi Jinping i spetsen på Europaturné

Analys

publicerad 11 maj 2024
- Kristoffer Hell
Kina på Europaturné i maj 2024
Kina på Europaturné i maj 2024

BRICS-medlemmen Kinas ledare Xi Jinping turnerar just nu Europa. I måndags landade han i Paris och tillbringade två dagar tillsammans med Frankrikes president Macron och EU:s Ursula von den Leyen. Höjdpunkterna, enligt kinesisk media, var dock mötena med Serbiens president Vucic i Belgrad och Ungerns ledare Orban i Budapest.

Enligt brittiska The Guardian handlade mötet med Macron om att högtidlighålla 60-års jubileet av att Frankrike som första Västland, 1964, erkände folkrepubliken Kinas existens.

Global Times informerar samtidigt att den kinesiska ledarens besök i Ungern, torsdagen den 9 maj, sammanfaller med 75-års jubileet för upprättandet av diplomatiska förbindelser mellan Budapest och Beijing – 15 år innan Paris vågade gå emot USA och göra det samma.

Kinas förhållande med Serbien beskrivs som strategiskt, starkt och stabilt och då Ungerns Victor Orban snart tar över EU:s roterande presidentskap ser Kina fram emot en snar förbättring i förhållandet med den Europeiska Unionen.

Till skillnad från resten av EU, möjligen med undantag för Slovakien, har inte Ungern smittats av den ryssofobi som härjar i Västeuropas huvudstäder.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq