Statskupp av samma typ som i Ukraina 2014 stoppades i Serbien

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 8:22
- NewsVoice redaktion
Serbiens president Aleksandar Vucic
Serbiens president Aleksandar Vucic.

TASS skriver att Moskva har varnat Serbien för förberedelser för ett massupplopp som skulle ha initierats av Väst. ”De som drömmer om att uppnå något med våld kommer att misslyckas”, kommenterade Serbiens president Aleksandar Vucic.

Vucic sa att han fått förhandsinformation från Ryska federationen. Informationen lämnades genom formella kanaler. Serbiens underrättelseorgan tog varningen på stort allvar:

”Serbien rör sig hela tiden framåt och de kan inte och kommer inte att stoppa det. De kommer aldrig att kunna stoppa det igen. Detta är mitt budskap till alla, och vårt folk har inget att oroa sig för”.

TASS skriver att tidningen Vecernje Novosti tidigare varnat för att Serbiens opposition var redo att dra fördel av de provästliga protesterna i Belgrad som planerades till den 10 augusti med målet att inta presidentpalatset, eliminera statschefen och starta samma scenario som i Ukraina.

Enligt det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova tyder bedömningen av situationen i Serbien på att illasinnade krafter har återupptagit försöken att skapa instabilitet.

Den 19 juli undertecknade Serbien och Europeiska unionen ett samförståndsavtal om strategiskt partnerskap på råvaruområdet, där man efterlyste en miljövänlig produktion av litium i Serbien. Den serbiska oppositionen motsätter sig starkt en eventuell litiumutvinning och menar att den skulle kunna äventyra människors liv och skada miljön, skriver TASS.

 

Relaterat

Källa

 


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq