Wall Street Journal avslöjar Ukrainas hemliga sabotage av Nord Stream

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 12:03
- NewsVoice redaktion
Valerij Zaluzjnyj
Valerij Zaluzjnyj ledde sabotaget mot Nordstream, enligt WSJ.

Trots att mainstream-medierna i månader har sagt att Ryssland sprängde rörledningarna, har Wall Street Journal nu avslöjat att det planerades och utfördes av Ukraina till en kostnad av 300.000 dollar. Huruvida USA och västalliansen hjälpte Ukraina framgår inte rapporteringen.

Under ett möte i maj 2022 med högt uppsatta ukrainska militärer och affärsmän startade planeringen för att förstöra Nord Stream-rörledningarna som ledde rysk gas till Europa och gav bränsle till Kremls krigsmaskin, skriver Wall Street Journal (WSJ).

Den 26 september 2022 upptäckte skandinaviska seismologer vad som verkade vara en jordbävning nära den danska ön Bornholm. Verkligheten var dock långt mer alarmerande. Tre kraftiga explosioner hade spräckt Nord Streams rörledningar och lett till det största utsläppet av naturgas någonsin, med miljökonsekvenser som motsvarar Danmarks årliga CO2-utsläpp.

Attacken intensifierade Europas energikris och utlöste en våg av spekulationer om förövarna, med fingrar riktade mot CIA, Ryssland och Ukraina.

Enligt högt uppsatta ukrainska försvars- och säkerhetstjänstemän involverade operationen, som kostade cirka 300.000 dollar, en hyrd yacht med en besättning på sex personer, inklusive utbildade civila dykare. En av dykarna var en kvinna, som valts ut för att hjälpa till att upprätthålla skenet av att gruppen helt enkelt var vänner på en fritidskryssning, skriver Wall Street Journal.

Operationen godkändes ursprungligen av Ukrainas president Volodymyr Zelensky, men ställdes senare in efter att CIA fått kännedom om den och uppmanat Ukraina att överge planen. Trots detta fortsatte general Valerij Zaluzjnyj, Ukrainas överbefälhavare, med uppdraget. Han ändrade den ursprungliga planen och fortsatte utan presidentens godkännande, enligt flera källor till WSJ.

Tidningen intervjuade fyra högt uppsatta ukrainska tjänstemän som antingen deltog i eller hade direkt kännedom om komplotten. De bekräftade alla att rörledningarna var legitima mål i Ukrainas krig mot Ryssland.

Dessa berättelser bekräftas delvis av en tysk polisutredning, som har samlat in bevis, inklusive kommunikationsregister och DNA-prover från det påstådda sabotageteamet. Utredningen har dock inte direkt kopplat president Zelensky till operationen, skriver WSJ.

General Zaluzjnyj, som nu är Ukrainas ambassadör i Storbritannien, förnekade all inblandning i sabotaget och avfärdade anklagelserna som provokationer. På samma sätt tillbakavisade en högt uppsatt tjänsteman från Ukrainas underrättelsetjänst, SBU, påståendena om att deras regering låg bakom attacken och betonade att Zelenskyj inte hade sanktionerat sådana handlingar på utländsk mark.

Planeringen av operationen

Konspiratörerna valde att inte använda ubåtar eller drönare, utan istället ett enklare och mer diskret tillvägagångssätt. De hyrde en 50-fots yacht vid namn Andromeda från den tyska hamnstaden Rostock och använde en polsk resebyrå som täckmantel för att hantera de finansiella transaktionerna, fortsätter WSJ.

Besättningen bestod av en blandning av erfarna soldater och civila, inklusive en kvinna i 30-årsåldern som både var en skicklig dykare och en kritisk del av deras täckmantel.

I efterdyningarna av attacken har spekulationerna och de diplomatiska spänningarna intensifierats. Rysslands president Vladimir Putin har offentligt skyllt på USA, medan tyska myndigheter fortsätter att utreda med fokus på Zaluzjnyj och hans medhjälpare.

Avslöjandet kommer att anstränga relationerna mellan Kiev och Berlin, som är en viktig allierad i Ukrainas krig mot Ryssland. Tyskland köpte även stora mängder naturgas från Ryssland via Nordstream. Efter attacken erbjöd amerikanska bolag sin gas till Tyskland.

I takt med att utredningen fortskrider utgör Nord Stream-sabotaget en tydlig påminnelse om hur långt Ukraina är berett att gå i kriget mot Ryssland, även med risk för att alienera sina allierade. Operationen kan få långtgående konsekvenser för Ukrainas internationella ställning och dess pågående krigsinsatser, konstaterar WSJ.

 

Källa och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq