Putins sista varning innan Västalliansen attackerar Ryssland med långdistansmissiler?

Den svenska politikern och officeren Mikael Valtersson varnar nu för farorna.

publicerad Idag 9:34
- Kristoffer Hell
Putin varnade Västralliansen 12:e september, 2024. I bild en amerikansk ballistisk och hypersonisk ATACMS-missil med kärnvapenkapacitet.

Putin klargjorde i en intervju utanför Kreml den 12 september 2024 de extrema riskerna om Väst tillåter Ukraina använda avancerade långdistansvapen från NATO:s medlemsländer. Den egentliga frågan är om Väst vill bli direkt inblandat i kriget.

Enligt Putin saknar Ukraina satelliter och teknisk kompetens att konfigurera och handha vapensystemen det handlar om, med innebörden att om de kommer till användning är personal från NATO direkt inblandade i militära attacker mot den Ryska Federationen.

Relaterat: Ryssland kan bomba NATO-länder som ger långdistansmissiler till Ukraina

Vladimir Putin:

”Detta innebär att NATO-länder, USA och europeiska länder strider mot Ryssland. Och om så är fallet, kommer vi, med bakgrund av förändringen i konfliktens själva natur, att fatta adekvata beslut baserade på de hot som riktas mot oss

Det handlar därför inte om att gilla läget om regimen i Ukraina slår till mot Ryssland med dessa vapen eller inte. Det handlar om att fatta ett beslut om huruvida NATO-länder är direkt inblandade i den militära konflikten eller ej.”

Svenska politiker vet

Den svenska politikern (SD) och officeren Mikael Valtersson har redan flaggat för farorna med att Väst blir en del av kriget mot Ryssland, genom att låta NATO angripa Federationen med krigsalliansens långdistansvapen:

Mikael Valtersson
Mikael Valtersson

”Även om NATO som organisation godkänner användningen av långdistansvapen på ryskt territorium kommer det att vara de specifika länderna som levererar och/eller tillverkar de använda vapnen som kommer att få skulden..

NATO har hela tiden tagit små steg, mest för att undvika ett stort steg som Ryssland måste svara på. Det kommer förmodligen att vara så den här gången också, men västländerna kommer sakta men säkert närmare ett hårt ryskt svar, när måttet är rågat”.

Näringsminister Ebba Busch, integrationsminister Johan Pehrson (th) och försvarsminister Pål Jonson (tv).
Några av de ansvariga ministrarna. Den 7 mars 2024, meddelade Ebba Busch, Johan Pehrson (th) och Pål Jonson (tv) om Sveriges anslutning till Nordatlantiska fördraget. Foto: Regeringen.se

Tre av de långdistansvapen media rapporterar att Zelenskyregimen är intresserad av är kryssningsrobotarna Storm Shadow från Storbritannien/Frankrike och den tysk/svenska Taurus, som båda kan bära kärnvapen, liksom den taktiska ballistiska hypersoniska amerikanska missilen ATACMS, som också är kärnvapenkapabel.

 

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq