Copyright Agent slår till mot Partiet MoD för Hallengren-mem

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 6:50
- NewsVoice redaktion
Lena Hallengren
Partiet MoDs nya Hallengren-mem

Partiet MoD fick ett inkassokrav för delning av ett mem med Lena Hallengren. Det är det skumma bolaget Copyright Agent med säte i Köpenhamn som ligger bakom kravet.

Bolaget har ertappats med att försöka pressa enskilda bloggar och tidningar med krav även på licensfria foton.

Partiet MoD skriver att de fått en faktura på 3648 kr från inkasso efter att partiet MoD delat vidare ett mem på Lena Hallengren med hennes eget citat. Fotot som föranlett bötesbeloppet som MoD delade vidare i maj 2024 tillhör TT som samarbetar med Copyright Agent, som kan betraktas som fotografiernas näthatsgranskare.

Nytt Hallengren-meme

MoD har bestridit fakturan efter att det framkommit att Copyright Agent ofta chansar när de kravställer. NewsVoice publicerar det nya memet på Hallengren med ett annat foto som inte kommer från TT.

”Dessa krav saknar ofta total relevans och är i vissa fall inte bara felaktiga anspråk utan utgör även direkta bedrägerier”, skriver juristen Christian Pavon i sin artikel: ”Så här kan du hantera Copyright Agent och Copytrack när de kräver dig på fotopengar”.

 

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq