Razzia mot Isha Foundation – Anklagelser om olagligt instängda kvinnor på ashram

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 10:58
- NewsVoice redaktion
Sadhguru leder Isha Foundation
Sadhguru leder Isha Foundation.

150 poliser gjorde en razzia på Isha Foundations ashram i Coimbatore i Indien efter ett beslut från Madras High Court angående anklagelser om olagligt instängda kvinnor på ashramet.

Föräldern dr Kamaraj hävdar att hans döttrar är hjärntvättade och isolerats, men domstolen uppger motstridiga vittnesmål, där döttrarna själva insisterar på att deras vistelse är frivillig. Stiftelsen förnekar också tvång mot sina följare.

Under behandlingen av en habeas corpus-ansökan från dr Kamaraj, en pensionerad professor, som hävdar att hans två döttrar, Geetha, 42, och Latha, 39, hölls fångna på stiftelsen i Coimbatore, beordrade högsta domstolen polisen att genomföra en utredning och lämna in en rapport. Insatsen fokuserade på att kontrollera de intagnas status och inspektera lägenheter och rum på ashramet.

Kamarajah hävdar att Isha Foundation hjärntvättar individer och begränsar deras kontakter med sina familjer samtidigt som de troende omvandlades till munkar och nunnor.

Domarna pekade på motsägelser gällande Isha Foundations grundare, Jaggi Vasudev, även känd som Sadguru. Man noterade särskilt att han, samtidigt som han framgångsrikt hade gift bort sin egen dotter, uppmuntrade andra unga kvinnor att avstå från det världsliga livet.

Dr Kamarajs båda hans döttrar talade i rätten och uppgav att de bodde på ashramet frivilligt och de förnekade allt tvång. I framställningen framhölls deras utbildningsbakgrund och karriär, däribland Geethas doktorsexamen från ett brittiskt universitet och Lathas arbete som mjukvaruingenjör.

I anmälan hävdades att stiftelsen gav dem mediciner som försämrade deras kognitiva förmågor, vilket ytterligare fjärmade dem från deras familj. Dr Kamarajs framställning menar att det finns ett mönster av oegentligheter från stiftelsens sida.

Isha Foundations advokat K. Rajendra Kumar försvarar organisationen och hävdar att vuxna har rätt att göra personliga val, inklusive beslutet att följa en andlig väg. Stiftelsen betonar att personer tidigare försök att inkräkta på deras egendom motiverades av falska förespeglingar som ledde till tidigare rättsliga tvister.

Domstolen beordrade den extra allmänna åklagaren E. Rajtilak att senast den 4 oktober inkomma med en detaljerad rapport med en redogörelse för eventuella pågående brottmål mot stiftelsen.

NewsVoice har tidigare intervjuat en svensk kvinna som hävdar att hon bedragits av ashramets ledare Sadhguru som hon säger lurat på henne och många andra ”heliga stenar”.

Sadhguru är en finansiär bakom World Economic Forum i Europa.

Relaterat: The Indian Express, reportage:


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq