Nu måste NewsVoice betala 13.000 kr efter att vi skrivit om kuppförsöket mot partiet MoD

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad Idag 15:05
- Torbjörn Sassersson
Partiet MoD 1okt2023
Partiet MoD 1:a okt 2023

NewsVoice fälldes i juni av Mediernas Etiknämnd efter att vi avslöjat kuppen mot partiet MoD. Nämnden ansåg att NewsVoice brustit pressetiskt genom att ange en person som ”kuppmakare”, dock inte vid namn, men associativt.

Bakgrunden till den ursprungliga anmälan till Allmänhetens Medieombudsman (MO) är artikeln ”Kuppförsök mot partiet MoD”. Artikeln publicerades den 23 november 2023 i NewsVoice, men låg inte online mer än 1,5 timme, medan en replik från en klagande part låg online 6,5 timmar.

Det rör sig om en mening i vår artikel som etiknämnden anser var graverande. Nämnden medgav samtidigt i beslutet att den person som klagat inte ens nämndes i artikeln i NewsVoice. Trots det ansåg nämnden att artikeln förtalande personen.

Mediernas Etiknämnd krävde att NewsVoice måste meddela om fällningen och att det ska framgå att beslutet finns tillgängligt i sin helhet på Medieombudsmannen.se.

Mediernas Etiknämnd belastar nu NewsVoice med en ”expeditionsavgift” på 13.000 kr.

NewsVoice meddelade den 13 juni att NewsVoice omedelbart lämnar det ”medietiska” systemet eftersom det är rättsosäkert och nyckfullt.

NewsVoice publicerade en debattartikel om riskerna med det medieetiska systemet i slutet av juni, skriven av juristen Christian Pavón:

”Vi på redaktionen uppmanar andra medier att överge det påstått medieetiska system i Mediernas Etiknämnds rättsosäkra utformning. Vi anser att nämnden tillämpar ett godtyckligt och parallellt litet rättssystem.”.

Stöd gärna så att den skada som åsamkats NewsVoice mildras genom att swisha några kr till 123 530 2005 med mottagare Sasser Media som står för NewsVoice kostnader. Märk stödet med ordet etiknämnden. Se även sidan om andra sätt att stödja oss.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq