Kinesiskt kontraspionage avslöjar hur USA spionerar på Kina

Kina: Look who's talking now

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad Idag 9:55
- NewsVoice redaktion
Fiktiv amerikansk cyberspion. Bild: grok@x.com
Fiktiv amerikansk cyberspion.

China Daily skriver om en cybersäkerhetsrapport som på måndagen gemensamt släpptes av kinesiska cybersäkerhetsavdelningar. Kinesiskt kontraspionage avslöjar den typ av cyberspionage och hackning som USA ägnar sig åt.

Enligt rapporten har USA länge använt sig av cyberkrigsstyrkor mot länder som de betraktar som fiender, genomfört närgången och målinriktad spaning samt infiltrerat online-nätverk. USA har även utvecklat verktyget Marble, som gör det möjligt för hackare att maskera sig med falska identiteter när de genomför attackerna.

Bevisen på detta finns i källkoden, som innehåller arabiska, kinesiska, ryska, koreanska och persiska språk, enligt ingenjörer vid kinesiska National Computer Virus Emergency Response Center. USA:s cyberkrigföring använder dessa fejkidentiteter för att genomföra cyberattacker och spionage för att därefter lägga skulden för attackerna på utpekade länder, skriver China Daily.

”Den så kallade Volt Typhoon-operationen är en amerikansk desinformationskampanj och det är därför som taktiken är så lik andra operationer som genomförs av den USA-ledda Five Eyes-alliansen.”

Five Eyes är en underrättelsesallians som består av USA, Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien. Dessa länder är parter i det multilaterala UKUSA-avtalet, ett gemensamt samarbete inom signalspaning.

”USA ägnar sig åt det som man anklagar andra för att göra”, fortsätter China Daily.

Nya bevis i rapporten ska visa att USA har en stark kontroll över världens mest avgörande internetnoder, inklusive de undervattenskablar som går över Atlanten och Stilla havet.

”I nära samarbete med Storbritanniens National Cyber Security Centre analyserar och stjäl amerikanska myndigheter data som överförs via dessa kablar, vilket möjliggör urskillningslös övervakning av globala internetanvändare”, skriver China Daily.

Läs mer: Amerikansk underrättelsetjänst kan använda bredbandsbolag för att spionera

De två viktigaste projekten som National Security Agency (NSA) genomför är: ”UpStream” och ”Prism”.

  • ”UpStream” ska knäcka krypterad kommunikation och avlyssna telefon- och internettrafik från internets stamnät, inklusive internetkablar och switchar i både USA och utlandet.
  • ”Prism” inhämtar användardata från inhemska servrar hos stora internetföretag som Microsoft, Yahoo, Google, Facebook och Apple.

”Båda projekten godkändes enligt avsnitt 702 i Foreign Intelligence Surveillance Act, vilket gör det möjligt för den amerikanska underrättelsetjänsten att lagligt, öppet och kontinuerligt stjäla data från globala internetlänkar för den amerikanska regeringens räkning. USA använder sin hegemoni på internet för att spionera på andra”, avslutar China Daily.

 

Källor: ”Look who spies and puts the blame on others”, Daily News, China Media Group och rapporten: ”Volt Typhoon III – Unraveling Cyberespionage and Disinformation Operations Conducted by US Government Agencies.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq