MEDDELANDE: NewsVoice införde SSL-kryptering den 26 september 2017
Besökare på NewsVoice har sedan sommaren 2014 meddelat redaktionen om att de ibland får varningsmeddelanden i sina webbläsare när de ska besöka NewsVoice. Det påstås att webbplatsen är osäker och besökaren uppmanas att inte gå in. Webbhotellet Loopia där NewsVoice ligger säger att Google är problemet. Varningsmeddelandet är i själva verket ett felaktigt felmeddelande.
Varningen att NewsVoice är osäker att besöka är helt grundlös enligt flera programvaror som undersöker webbplatser. Det enda redaktionen nu behöver veta är vilka artiklar som genererar varningen och då kan dessa varningar tas bort manuellt.
Förklaringen är att Google av någon oklar anledning ibland verkar beteckna NewsVoice som en bank eller webbshop och därför adderar ett S som i ”Secure” till HTTP i början på webbadressen till vissa artiklar. Det är en möjlig förklaring. Resultatet blir att artiklarnas webbadresser som börjar på HTTPS informerar webbläsaren att här kommer en ”Secure” sida. Då ska webbservern ha ett säkerhetscertifikat installerat. NewsVoice är dock varken en bank eller en webbshop och då behövs inte detta säkerhetscertifikat.
Någon kanske invänder och menar att NewsVoice hanterar pengatransaktioner eftersom NewsVoice har både en inbäddad Amazonshop och Paypal-knappar, men dessa transaktioner sker inte på NewsVoice webbserver utan på Amazons och PayPals webbservrar, på helt andra fysiska platser på internet.
Hjälp NewsVoice ta bort de felaktiga varningsmeddelandena
Om du får denna typ av varningsskylt (se skärmdumpar ovan) meddela gärna NewsVoice vilken artikel du försökte gå in på så kan det felaktiga varningsmeddelandet tas bort manuellt. Problemet som dessa felaktiga varningsmeddelanden tyvärr skapat är ett smygande dåligt rykte om att NewsVoice som nättidning är osäker att besöka, men det problemet går alltså att reparera med din hjälp.
Sprid gärna via Facebook länken till denna artikel som visar att NewsVoice är en säker webbplats att besöka.
Även McAfee antivirusprogram varnade för NewsVoice men MacAfee support korrigerade det felaktiga varningsmeddelandet
För att ytterligare bevisa att NewsVoice är en säker webbplats vill jag hänvisa till virusprogrammet McAfee Site Advisor som även det sommaren 2014 varnade för NewsVoice.
Jag tog kontakt med McAfee support och bad om en förklaring och de blev förvånade över att McAfee Site Advisor delade ut varningar både till besökande surfare och personer som försökte maila till NewsVoice redaktion. De upptäckte nämligen att NewsVoice inte ens var verifierat av McAfee! Varningsmeddelandena genererades på en djupare nivå än vad McAfee support kunde identifiera.
Intel den amerikanska chip-tillverkarjätten köpte McAfee år 2011 och sedan dess uppmanar John Mcafee – som skapade bolaget och tog fram programvaran – att man bör avinstallera McAfee Site Advisor.
Efter att McAfees support skannat och bedömt NewsVoice blev resultatet att NewsVoice är en säker webbplats
Nyligen genomfördes även en undersökning med programmet Sucuri som använder flera virusskannande program för att bedöma en webbplats.
Återigen bedömdes NewsVoice som helt säker:
Observationer, frågor och spekulationer
Vad som är underligt är:
- Varför distribuerar Google dessa felaktiga HTTPS-adresser överhuvudtaget?
- Varför får jag som redaktör aldrig dessa varningsmeddelanden överhuvudtaget?
- Varför får surfare inte dessa varningsmeddelanden vid besök på mainstream medias webbplatser?
- Varför genererade McAfees virusprogramvara varningsmeddelanden trots att NewsVoice inte ens var undersökt av McAfees system? Varför kunde inte McAfee support förklara varför?
- Varför distribuerade tom sökmotorn Duckduckgo.com felaktiga HTTPS-adresser under en period?
En användare på Googles supportforum föreslog en simpel förklaring till varför åtminstone Google distribuerar dessa felaktiga HTTPS-adresser:
”Idea,… not necessarily the correct answer.. but google has to see the links to index them… so the https was available somewhere.”
Det finns säkert naturliga förklaringar, men frågan är i så fall var, hur och varför dessa felaktiga adresser genereras ”somewhere”. Oavsett svaren förklarar det tex inte McAfee Site Advisors grundlösa initiativ att varna.
Torbjörn Sassersson, redaktör