I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMJ framkommer att cancerläkemedel varken varken förlänger eller förbättrar livet för cancerpatienter. Forskarna efterlyser därför att bevis säkras innan cancerläkemedel godkänns av läkemedelsmyndigheter.
Forskarna hade studerat cancerläkemedel som funnits på marknaden under fem år (2009-2013) och då funnit att endast 11 av 68 läkemedel, som redan godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, kunde uppvisa en meningsfull förbättring för patienterna. Men även i de fall som läkemedlen kunde öka chanserna att överleva var effekterna oftast svaga. Medlen kunde endast i 10% av fallen öka livskvaliteten.
Verkningslösa läkemedel från Big Pharma är ett globalt problem
Problemet med läkemedel som ger svag eller ingen effekt är detsamma överallt, enligt dr Vinay Prasad som är ”assistant professor” vid ”Oregon Health and Sciences University”. Han menar att det enbart är meningsfullt att utsätta patienter för toxiska läkemedel om det finns en rimlig chans att öka chanserna till överlevnad eller livsförbättring.
Läs hela artikeln och se referenser på TV Helse
Text: Torbjörn Sassersson
OBS. Detta är inte reklam eller en ”advertorial”. NewsVoice har ett mediasamarbete med TV Helse. Alla artiklar är gratis att läsa och artiklarna på TV Helse innehåller inga reklamlänkar.