Jordningslakan – forskning pekar på ny hälsorevolution

publicerad 1 september 2011
- Peter Pettersson
bara fötter, strand, flipflops. Licens: Pexels.com (free use)

bare foot

Alla har vi säkert hört talas om att man kan och bör jorda maskiner och apparater, men hur många känner till att man också kan och till och med bör jorda människor? Faktum är att det sedan ett drygt decennium tillbaka finns otaliga vittnesmål och numera även vetenskapliga studier som visar på betydande hälsoförbättringar hos människor som regelbundet jordar sig.

Text: Peter Pettersson

Människan är en bioelektrisk varelse, liksom alla levande varelser. Det här betyder att vår kropp kan leda elektrisk ström, eller med andra ord att den är konduktiv, vilket innebär att elektroner kan förflytta sig genom kroppen. Detta är ingen nyhet för läkarvetenskapen, utan det är något som regelbundet utnyttjas inom sjukvården som till exempel när man genomgår en ekg-undersökning av hjärtats elektriska aktivitet.

Det som däremot är en nyhet för många är att kroppen i grunden verkar vara konstruerad för att vara i direkt kontakt med Jorden och dess överflöd av fria elektroner, det vill säga: kroppen är gjord för att vara jordad och om den inte är det fungerar dess fysiologiska processer inte som de ska, vilket i sin tur kan leda till olika typer av sjukdomar.

Det var i slutet på 1990-talet som amerikanen Clinton Ober upptäckte att människor som är jordade upplevde betydande hälsofördelar, och framför allt då när det gällde smärta, inflammation och sömnstörningar. Han mötte till och med personer med olika typer av kroniska sjukdomar, som till exempel artrit eller ledgångsreumatism, som berättade att de blev helt besvärsfria efter att de började jorda sig. Han lyckades även själv bli smärtfri efter att haft mångåriga problem med att sova på grund av kronisk värk i en axel.

Det som kanske är mest fascinerande med konceptet jordning är att den verkar vara den urprungliga inflammationshämmaren. De observationer och den forskning som gjorts efter Clintons inledande upptäckt tyder på att jordning kanske är det enklaste och mest naturliga botemedlet mot det snabbt ökande antalet, smärtsamma och ofta dödliga sjukdomstillstånd, inklusive ålderssjukdomar, som skapas av olika sorters inflammationer – erkänt som det centrala hälsoproblemet i vår tid. Om denna slutsats skulle visa sig riktig, skulle det innebära betydande smärtlindring och andra typer av hälsofördelar för stora delar av världens befolkningen om människor regelbundet jordade sig.

Frågan är dock om inte Clinton Ober har gjort en åter-upptäckt. Inom många tidiga kulturer, som till exempel den kinesiska med sin uppfattning om jordisk qi, och hos ursprungsbefolkningar över hela världen, har det funnits en stark uppfattning om Jordens läkande kraft och den betydelse Jorden har för allt levande. Som kontrast verkar den västerländska civilisationen till stor del ha förlorat denna kunskap, vilket kanske tydligast exemplifieras av vår användning av skor. Moderna skor inte bara deformerar våra fötter och stör vår naturliga gång, de isolerar oss också från Jorden, eftersom de inte är konduktiva, det vill säga, de förhindrar effektivt Jordens fria elektroner att på ett naturligt sätt ta sig in i och lämna människans kropp.

Ett enkelt och billigt botemedel mot detta är förstås att sitta, stå och gå barfota. Men när det börjar bli höst, i alla fall på vår breddgrader, är det många som tycker att det helt enkelt blir för kallt om fötterna, så vad gör man då?

Clinton Ober är inte bara en upptäckare, han är också uppfinnare. För att hitta ett alternativ till de tillfällen och situtationer då kontakten med Jorden via våra bara fötter inte är möjlig, började han tillverka konduktiva lakan och andra typer av jordningsanordningar som skulle kunna användas inomhus och till och med i bilar som ett substitut till att sitta, stå och gå barfota på Jorden. Den stora fördelen med att till exempel använda konduktiva lakan, menar han, är att man inte behöver göra annat än att korrekt installera dessa anordningar och lägga sig ned för att sova för att få i sig Jordens läkande elektroner.

Rent praktiskt, kopplar man dessa anordningar via en ledning till ett jordspett som man sätter ned i marken utomhus. I USA och i andra länder med liknande jordningssystem finns också möjligheten att koppla sig till den jordade anslutningen i ett korrekt jordat elsystem, eftersom de jordningsanordningar som finns i dag primärt är avsedda för den amerikanska marknaden. Svenska återförsäljare av dessa anordningar avråder emellertid generellt från att koppla in dessa i det jordade svenska elsystemet, eftersom det har en annan typ av jordningssystem. Enligt uppgift finns det planer på att undersöka och testa om det finns ett praktiskt sätt att även i Sverige kunna ansluta sig till ett jordat elsystem.

Om vi avslutningsvis återvänder till de hälsofördelar i samband med jordning som har observerats och som forskningen hittills har funnit indikationer på under årens lopp, så kan man sammanfatta dessa i följande antal punkter nedan.

Att vara jordad

 • avvärjer orsaken till inflammation och förbättrar eller eliminerar symtomen hos många inflammationsrelaterade sjukdomar.
 • reducerar eller eliminerar kronisk smärta.
 • förbättrar i de flesta fall sömnen.
 • ökar energin.
 • sänker stressen och främjar ett lugn i kroppen genom att lugna ned nervsystemet och stresshormonerna.
 • normaliserar kroppens biologiska rytmer.
 • tunnar ut blodet och förbättrar blodtryck och blodflöde.
 • mildrar muskelspänning och huvudvärk.
 • minskar hormonella och menstruella symtom.
 • påskyndar läkning dramatiskt och hjälper till att förhindra liggsår.
 • reducerar eller eliminerar rubbad dygnsrytm (jet-lag).
 • skyddar kroppen mot potentiellt ohälsosamma elektromagnetiska fält (emf) i omgivningen.
 • påskyndar återhämtningen efter intensiv idrottsaktivitet.

Enligt de senaste forskningsresultaten från Polen, vilka publicerades 2011 i Journal of Alternative and Complementary Medicine, ser det också ut som om jordning kan uppvisa positiva effekter på bland annat osteoporos, diabetes, sköldkörtelsjukdomar och kroppens immunförsvarsreaktion. De polska forskarna avslutade sin artikel med att säga att jordning påverkar människans fysiologiska processer, vilket tyder på att detta kan vara en “primär faktor som reglerar det endokrina systemet och nervsystemet”.

Källor

”Att vara jordad – den kanske viktigaste upptäckten för vår hälsa i modern tid”, Ober, Sinatra & Zucker, Anarchos förlag, 2011

www.earthinginstitute.net

www.earthing.com

 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Radovan 18 Dec, 2017 at 20:20

  The jokes on you.

  Alltid skrattretande med personer som ironiserar över något som de inte är ett dugg insatta i.

 • Tips: koppla ett 10 M-Ohm motstånd på jordledningen, så får du homeopatisk jordning. Det är dock känsligt för mobilstrålning men bara om folk i närheten skickar SMS med många versaler. Det ger en aggressiv bärvåg ovanpå den vanliga GSM-signalen. Likaså om folk strömmar våldsamma filmer över nätet, då måste man motbalansera detta med motsols virvlat vatten och kolloidala kristaller.

 • Radovan 18 Dec, 2017 at 20:20

  The jokes on you.

  Alltid skrattretande med personer som ironiserar över något som de inte är ett dugg insatta i.

 • Tips: koppla ett 10 M-Ohm motstånd på jordledningen, så får du homeopatisk jordning. Det är dock känsligt för mobilstrålning men bara om folk i närheten skickar SMS med många versaler. Det ger en aggressiv bärvåg ovanpå den vanliga GSM-signalen. Likaså om folk strömmar våldsamma filmer över nätet, då måste man motbalansera detta med motsols virvlat vatten och kolloidala kristaller.

 • Jag bor i lägenhet med vattenelement. Klämde fast staven mot elementröret med klämman. Har inte på 20 år sovit så bra som nu. Mitt fd höga blodtryck är blott ett minne (använt lakanen 9 månader nu).

 • Jag bor i lägenhet med vattenelement. Klämde fast staven mot elementröret med klämman. Har inte på 20 år sovit så bra som nu. Mitt fd höga blodtryck är blott ett minne (använt lakanen 9 månader nu).

 • Av en god vän fick jag ett jordningslakan som jag och min legat på i 2 veckor. Jag sover redan väldigt bra. Tidigare så vaknade jag ett par gånger på natten men nu sover jag såååå gott 🙂 Ska bli intressant att se om jag kommer att märka fler förbättringar.

 • Av en god vän fick jag ett jordningslakan som jag och min legat på i 2 veckor. Jag sover redan väldigt bra. Tidigare så vaknade jag ett par gånger på natten men nu sover jag såååå gott 🙂 Ska bli intressant att se om jag kommer att märka fler förbättringar.

 • Hur gör man då rent praktiskt för att prova detta om man inte har några madrasser med kablar i eller liknande produkter avsedda för jordning?
  Att slå ner ett spett i marken och dra en kopparkabel (förmodar jag?) är väl inte så svårt att räkna ut men andra frågor som tex hur långt ner bör spettet vara och spelar det någon roll om det är ett rostigt armeringsjärn eller måste det vara koppar också?

  Sen ett annat problem är om man som jag bor på 3e våningen i en lägenhet så får man väl slå ner järnet och kabeln så det inte sticker upp och sedan låta kabeln hänga känd med huset upp till sovrummet, men det jag också undrar är om det spelar någon roll hur långt ifrån grunden på lägenhetsbotten spettet bör vara? Jag får för mig att om det är för nära den här gamla blåbetongs grunden från 1947 med radon och skit (förmodligen) så stör detta själva jordningen och dom neutroner som ska finnas i jorden och ge dom positiva effekter med jordningen störs/minskas av huset?

  Och sista frågan som också är den viktigaste rent praktiskt, hur gör man med kabeln om man inte har någon specialmadrass/lakan osv? Kan man bara tejpa fast kabeln på sig själv där man har ont eller knyta den runt stortån eller hur gör man?

  Jag har tänkt att prova detta med korsning då jag har kronisk ryggsmärta som jag haft i ca 5 år som har lett till många följdproblem med kroniskt spända muskler i ryggen, svåra sömnproblem och dålig cirkulation trots år av sjukgymnastik, smärtstillande, promenader, t.e.n.s (el stimulering av musklerna), akupunktur, el-akupunktur, massage, precis ALLT man kan göra och det är inget att operera pga olika orsaker så varför inte prova jordning när många verkar blivit hjälpta av det men skulle gärna vilja ha svar på mina frågor om det är och om det är någon som kan och vill svara så vore jag tacksam.

  MVH / MW

 • Hur gör man då rent praktiskt för att prova detta om man inte har några madrasser med kablar i eller liknande produkter avsedda för jordning?
  Att slå ner ett spett i marken och dra en kopparkabel (förmodar jag?) är väl inte så svårt att räkna ut men andra frågor som tex hur långt ner bör spettet vara och spelar det någon roll om det är ett rostigt armeringsjärn eller måste det vara koppar också?

  Sen ett annat problem är om man som jag bor på 3e våningen i en lägenhet så får man väl slå ner järnet och kabeln så det inte sticker upp och sedan låta kabeln hänga känd med huset upp till sovrummet, men det jag också undrar är om det spelar någon roll hur långt ifrån grunden på lägenhetsbotten spettet bör vara? Jag får för mig att om det är för nära den här gamla blåbetongs grunden från 1947 med radon och skit (förmodligen) så stör detta själva jordningen och dom neutroner som ska finnas i jorden och ge dom positiva effekter med jordningen störs/minskas av huset?

  Och sista frågan som också är den viktigaste rent praktiskt, hur gör man med kabeln om man inte har någon specialmadrass/lakan osv? Kan man bara tejpa fast kabeln på sig själv där man har ont eller knyta den runt stortån eller hur gör man?

  Jag har tänkt att prova detta med korsning då jag har kronisk ryggsmärta som jag haft i ca 5 år som har lett till många följdproblem med kroniskt spända muskler i ryggen, svåra sömnproblem och dålig cirkulation trots år av sjukgymnastik, smärtstillande, promenader, t.e.n.s (el stimulering av musklerna), akupunktur, el-akupunktur, massage, precis ALLT man kan göra och det är inget att operera pga olika orsaker så varför inte prova jordning när många verkar blivit hjälpta av det men skulle gärna vilja ha svar på mina frågor om det är och om det är någon som kan och vill svara så vore jag tacksam.

  MVH

 • Hur gör man då rent praktiskt för att prova detta om man inte har några madrasser med kablar i eller liknande produkter avsedda för jordning?
  Att slå ner ett spett i marken och dra en kopparkabel (förmodar jag?) är väl inte så svårt att räkna ut men andra frågor som tex hur långt ner bör spettet vara och spelar det någon roll om det är ett rostigt armeringsjärn eller måste det vara koppar också?

  Sen ett annat problem är om man som jag bor på 3e våningen i en lägenhet så får man väl slå ner järnet och kabeln så det inte sticker upp och sedan låta kabeln hänga känd med huset upp till sovrummet, men det jag också undrar är om det spelar någon roll hur långt ifrån grunden på lägenhetsbotten spettet bör vara? Jag får för mig att om det är för nära den här gamla blåbetongs grunden från 1947 med radon och skit (förmodligen) så stör detta själva jordningen och dom neutroner som ska finnas i jorden och ge dom positiva effekter med jordningen störs/minskas av huset?

  Och sista frågan som också är den viktigaste rent praktiskt, hur gör man med kabeln om man inte har någon specialmadrass/lakan osv? Kan man bara tejpa fast kabeln på sig själv där man har ont eller knyta den runt stortån eller hur gör man?

  Jag har tänkt att prova detta med korsning då jag har kronisk ryggsmärta som jag haft i ca 5 år som har lett till många följdproblem med kroniskt spända muskler i ryggen, svåra sömnproblem och dålig cirkulation trots år av sjukgymnastik, smärtstillande, promenader, t.e.n.s (el stimulering av musklerna), akupunktur, el-akupunktur, massage, precis ALLT man kan göra och det är inget att operera pga olika orsaker så varför inte prova jordning när många verkar blivit hjälpta av det men skulle gärna vilja ha svar på mina frågor om det är och om det är någon som kan och vill svara så vore jag tacksam.

  MVH / MW

 • Hur gör man då rent praktiskt för att prova detta om man inte har några madrasser med kablar i eller liknande produkter avsedda för jordning?
  Att slå ner ett spett i marken och dra en kopparkabel (förmodar jag?) är väl inte så svårt att räkna ut men andra frågor som tex hur långt ner bör spettet vara och spelar det någon roll om det är ett rostigt armeringsjärn eller måste det vara koppar också?

  Sen ett annat problem är om man som jag bor på 3e våningen i en lägenhet så får man väl slå ner järnet och kabeln så det inte sticker upp och sedan låta kabeln hänga känd med huset upp till sovrummet, men det jag också undrar är om det spelar någon roll hur långt ifrån grunden på lägenhetsbotten spettet bör vara? Jag får för mig att om det är för nära den här gamla blåbetongs grunden från 1947 med radon och skit (förmodligen) så stör detta själva jordningen och dom neutroner som ska finnas i jorden och ge dom positiva effekter med jordningen störs/minskas av huset?

  Och sista frågan som också är den viktigaste rent praktiskt, hur gör man med kabeln om man inte har någon specialmadrass/lakan osv? Kan man bara tejpa fast kabeln på sig själv där man har ont eller knyta den runt stortån eller hur gör man?

  Jag har tänkt att prova detta med korsning då jag har kronisk ryggsmärta som jag haft i ca 5 år som har lett till många följdproblem med kroniskt spända muskler i ryggen, svåra sömnproblem och dålig cirkulation trots år av sjukgymnastik, smärtstillande, promenader, t.e.n.s (el stimulering av musklerna), akupunktur, el-akupunktur, massage, precis ALLT man kan göra och det är inget att operera pga olika orsaker så varför inte prova jordning när många verkar blivit hjälpta av det men skulle gärna vilja ha svar på mina frågor om det är och om det är någon som kan och vill svara så vore jag tacksam.

  MVH

 • Den här grejen är för bra för att vara sann! 🙂
  Klart att någon kanske vill förbjuda den, när nu volymerna av smärtstillande läkemedel kommer att sänkas alltefterhand människor upptäcker denna “pryl”!

  Har inte på väldigt länge sovit lika bra som nu och även fått en förbättrad blodcirkulation.
  Min sömnapne är så gott som borta enligt hustrun och även hennes våldsamma snarkningar(Min observation)!

 • Den här grejen är för bra för att vara sann! 🙂
  Klart att någon kanske vill förbjuda den, när nu volymerna av smärtstillande läkemedel kommer att sänkas alltefterhand människor upptäcker denna “pryl”!

  Har inte på väldigt länge sovit lika bra som nu och även fått en förbättrad blodcirkulation.
  Min sömnapne är så gott som borta enligt hustrun och även hennes våldsamma snarkningar(Min observation)!

 • Tillverkaren ansvarar för att produkten är säker att använda
  Tillverkare ansvarar för att de endast släpper ut säkra produkter på marknaden. Om tillverkaren är etablerad i tredjeland (land utanför EU) och saknar en företrädare i EU ska den som importerar varan till EU räknas som tillverkare. Tillverkaren ska förse produkterna med den information som behövs för att konsumenten ska kunna göra en riskbedömning.

  Medlemsländerna kan ingripa mot farliga produkter
  Om myndigheterna i ett medlemsland upptäcker säkerhetsrisker i en produkt kan medlemslandet utfärda restriktioner kring produkten. Om restriktioner införs ska det meddelas till EU-kommissionen. Kommissionen kan antingen godkänna eller underkänna åtgärden. Om det är en akut säkerhetsrisk som och den gäller mer än ett medlemsland kan såväl medlemsländer som kommissionen snabbt förbjuda marknadsföringen av en produkt.

 • Tillverkaren ansvarar för att produkten är säker att använda
  Tillverkare ansvarar för att de endast släpper ut säkra produkter på marknaden. Om tillverkaren är etablerad i tredjeland (land utanför EU) och saknar en företrädare i EU ska den som importerar varan till EU räknas som tillverkare. Tillverkaren ska förse produkterna med den information som behövs för att konsumenten ska kunna göra en riskbedömning.

  Medlemsländerna kan ingripa mot farliga produkter
  Om myndigheterna i ett medlemsland upptäcker säkerhetsrisker i en produkt kan medlemslandet utfärda restriktioner kring produkten. Om restriktioner införs ska det meddelas till EU-kommissionen. Kommissionen kan antingen godkänna eller underkänna åtgärden. Om det är en akut säkerhetsrisk som och den gäller mer än ett medlemsland kan såväl medlemsländer som kommissionen snabbt förbjuda marknadsföringen av en produkt.

 • Det är en sak att propagera för produkter som kanske inte ger någon verkan utan bara gör köparen fattigare, en helt annan att propagera för produkter som är potentiellt livsfarliga. Ni är väl medvetna om att en produkt som ansluts till vägguttaget blir fullständigt livsfarlig om den är felkopplad?

  Alla produkter som sätts på marknaden inom EU ska ha ett CE-märke. Innan ni köper något av dessa mirakelprodukter så se åtminstone till, för er egen skull, att den är säker. Har produkten inget CE-märke så får den inte säljas.

  • Artikeln handlar om ledningar som man drar till marken, det är detta som menas med “jordning” – att koppla till Jorden. Den fysiska jorden. Sanden, leran, jorden, marken… I artikeln nämns “konduktiva lakan” som man kopplar till ett spett som man sticker ner i marken. Nämns inget om att koppla till ett vägguttag. Men du menar alltså att produkter som man stoppar ner i marken ska ha CE-märkning för annars får de inte säljas? Jag får alltså inte köpa ett spett, sticka ner det i marken, och dra en kopparledning till min säng, om jag inte införskaffar CE-märkning? Och detta är enligt dig livsfarligt att göra? Jordning är alltså fullt möjligt att göra själv med enkla medel, det behövs inget införskaffande av en särskilt produkt för det.

   Det nämns i artikeln att man kan koppla ledningen till jordledningen, inte till vägguttaget, i USA.
   I Sverige avråder man från detta då vi använder andra konstruktioner.

  • Denna artikel “propagerar” inte för några “produkter”, utan möjligtvis för konceptet att vara jordad och att gå barfota så mycket som möjligt samt de potentiella hälsofördelar som detta kan medföra. I artikeln används överhuvudtaget inte ordet “produkt” utan i stället “anordning” eftersom det ordet är tänkt att inkludera alla typer av substitut för en direkt kroppskontakt med Jorden. Inte heller påstås det någonstans att dessa anordningar ska kopplas in ett strömförande eluttag, vilket naturligtvis är en felaktig uppfattning. Självklart är alla strömförande anordningar som felaktigt kopplas i elsystemet livsfarliga, eftersom elsystem i sig har en potential att vara dödande.

   Mig veterligt är alla jordningsprodukter som i dag säljs på den svenska marknaden både godkända och försedda med ett motstånd (100k ohm) som hindrar livsfarlig ström från att skada användare av dessa produkter om någon av misstag skulle koppla dessa till ett strömförande eluttag. Mer förstahandsinformation om allt detta kan fås från dessa tre svenska återförsäljare: Original Earthing, Earthingpeople och Universe Imagine.

   Att dessa produkter skulle vara “mirakelprodukter” låter väldigt fascinerande och spännande, men jag skulle personligen inte våga använda en sådan kraftfull beteckning.

  • Jag tror att du missförstår informationen om “koppla till en jordledning” i artikeln. Jordledning innebäri inte automatiskt koppla till ett vägguttag. Jordledning är en ledning från elskåpet till en anordning som leder ner i marken, typ ett kopparspett.

   Dvs, om det redan finns ett spett i marken där man bor så kan man koppla till det. Inte via ett vägguttag utan via ledningen till spettet. I Sverige avråder man dock från detta då svenska jordningsanordningar är annorlunda än i USA.

   Ett exempel på en enkel jordning är kabeln från chassiet på min skivspelare till elementet, för att minska störningar i avspelningen. Jag har inte ens haft en tanke på att man kunde feltolka jordning som att man ska koppla denna lilla kabel till ett vägguttag, särskilt när den bara har en liten klämma och ingen stickpropp.

 • Det är en sak att propagera för produkter som kanske inte ger någon verkan utan bara gör köparen fattigare, en helt annan att propagera för produkter som är potentiellt livsfarliga. Ni är väl medvetna om att en produkt som ansluts till vägguttaget blir fullständigt livsfarlig om den är felkopplad?

  Alla produkter som sätts på marknaden inom EU ska ha ett CE-märke. Innan ni köper något av dessa mirakelprodukter så se åtminstone till, för er egen skull, att den är säker. Har produkten inget CE-märke så får den inte säljas.

  • Artikeln handlar om ledningar som man drar till marken, det är detta som menas med “jordning” – att koppla till Jorden. Den fysiska jorden. Sanden, leran, jorden, marken… I artikeln nämns “konduktiva lakan” som man kopplar till ett spett som man sticker ner i marken. Nämns inget om att koppla till ett vägguttag. Men du menar alltså att produkter som man stoppar ner i marken ska ha CE-märkning för annars får de inte säljas? Jag får alltså inte köpa ett spett, sticka ner det i marken, och dra en kopparledning till min säng, om jag inte införskaffar CE-märkning? Och detta är enligt dig livsfarligt att göra? Jordning är alltså fullt möjligt att göra själv med enkla medel, det behövs inget införskaffande av en särskilt produkt för det.

   Det nämns i artikeln att man kan koppla ledningen till jordledningen, inte till vägguttaget, i USA.
   I Sverige avråder man från detta då vi använder andra konstruktioner.

  • Denna artikel “propagerar” inte för några “produkter”, utan möjligtvis för konceptet att vara jordad och att gå barfota så mycket som möjligt samt de potentiella hälsofördelar som detta kan medföra. I artikeln används överhuvudtaget inte ordet “produkt” utan i stället “anordning” eftersom det ordet är tänkt att inkludera alla typer av substitut för en direkt kroppskontakt med Jorden. Inte heller påstås det någonstans att dessa anordningar ska kopplas in ett strömförande eluttag, vilket naturligtvis är en felaktig uppfattning. Självklart är alla strömförande anordningar som felaktigt kopplas i elsystemet livsfarliga, eftersom elsystem i sig har en potential att vara dödande.

   Mig veterligt är alla jordningsprodukter som i dag säljs på den svenska marknaden både godkända och försedda med ett motstånd (100k ohm) som hindrar livsfarlig ström från att skada användare av dessa produkter om någon av misstag skulle koppla dessa till ett strömförande eluttag. Mer förstahandsinformation om allt detta kan fås från dessa tre svenska återförsäljare: Original Earthing, Earthingpeople och Universe Imagine.

   Att dessa produkter skulle vara “mirakelprodukter” låter väldigt fascinerande och spännande, men jag skulle personligen inte våga använda en sådan kraftfull beteckning.

  • Jag tror att du missförstår informationen om “koppla till en jordledning” i artikeln. Jordledning innebäri inte automatiskt koppla till ett vägguttag. Jordledning är en ledning från elskåpet till en anordning som leder ner i marken, typ ett kopparspett.

   Dvs, om det redan finns ett spett i marken där man bor så kan man koppla till det. Inte via ett vägguttag utan via ledningen till spettet. I Sverige avråder man dock från detta då svenska jordningsanordningar är annorlunda än i USA.

   Ett exempel på en enkel jordning är kabeln från chassiet på min skivspelare till elementet, för att minska störningar i avspelningen. Jag har inte ens haft en tanke på att man kunde feltolka jordning som att man ska koppla denna lilla kabel till ett vägguttag, särskilt när den bara har en liten klämma och ingen stickpropp.

 • Dr. David Jubb tar upp en liten varning här… gällande detta med ledningar i marken. Han menar att det kan finnas risk för att dessa ledningar tar upp olika former av strålning och störningar (elektromagnetisk strålning, fält från elkablar etc) som riskeras att leda in i kroppen. Idén att jorda sig är bra, och han rekommenderar vistelse i naturen och bort med syntetiska material som hindrar denna koppling, utan förordar organiska naturliga material, produkter och livsstil.

  Hur mycket störningar som ledningar tar upp beror självfallet också på den omgivande miljön..
  Det är troligen mer störningar och elektromagnetisk strålning i stadsmiljö än på landet exempelvis.

  Se inslaget här:
  http://www.youtube.com/watch?v=qnLULcuXeKY&feature=youtube_gdata_player

 • Dr. David Jubb tar upp en liten varning här… gällande detta med ledningar i marken. Han menar att det kan finnas risk för att dessa ledningar tar upp olika former av strålning och störningar (elektromagnetisk strålning, fält från elkablar etc) som riskeras att leda in i kroppen. Idén att jorda sig är bra, och han rekommenderar vistelse i naturen och bort med syntetiska material som hindrar denna koppling, utan förordar organiska naturliga material, produkter och livsstil.

  Hur mycket störningar som ledningar tar upp beror självfallet också på den omgivande miljön..
  Det är troligen mer störningar och elektromagnetisk strålning i stadsmiljö än på landet exempelvis.

  Se inslaget här:
  http://www.youtube.com/watch?v=qnLULcuXeKY&feature=youtube_gdata_player

 • Jag nappade på idén i somras och byggde om en värmemadrass till en jordningsmadrass. Istället för att sätta kontakten i elurtaget kopplade jag kontakten till en högaffel i järn som jag satte i jorden. Det kanske var placebo, men jag sov mycket djupt den natten och det pirrade skönt i ryggen. Om det var placebo – vår medfödda förmåga till självläkning – blir jag oerhört imponerad av trons inverkan på hälsan.

 • Jag nappade på idén i somras och byggde om en värmemadrass till en jordningsmadrass. Istället för att sätta kontakten i elurtaget kopplade jag kontakten till en högaffel i järn som jag satte i jorden. Det kanske var placebo, men jag sov mycket djupt den natten och det pirrade skönt i ryggen. Om det var placebo – vår medfödda förmåga till självläkning – blir jag oerhört imponerad av trons inverkan på hälsan.

 • Bra sammanfattning om vad jordning handlar om. Vi som varit jordade ett tag nu kan skriva på att detta är en hälsorevolution som kommer att förändra mycket av det vi trodde vi visste om vår hälsa. I Sverige är det nu ganska många hundra människor som sover jordat och resultaten är häpnadsväckande. Detta är någonting alla borde göra. Vi står inför en otroligt spännande tid på många sätt och jordning är en viktig pusselbit.
  GET GROUNDED, STAY GROUNDED!

 • Bra sammanfattning om vad jordning handlar om. Vi som varit jordade ett tag nu kan skriva på att detta är en hälsorevolution som kommer att förändra mycket av det vi trodde vi visste om vår hälsa. I Sverige är det nu ganska många hundra människor som sover jordat och resultaten är häpnadsväckande. Detta är någonting alla borde göra. Vi står inför en otroligt spännande tid på många sätt och jordning är en viktig pusselbit.
  GET GROUNDED, STAY GROUNDED!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *