Mats Reimer snart miljonär på ADHD-medicin till barn?

22

Barnläkaren och VoF-skeptikern Mats Reimer som fått Dagens Medicins bloggpris ”Brandfacklan” har sedan 2009 skrivit över hundra blogginlägg i tidskriften, enligt VoF:s pamflett Folkvett. Det handlar ofta om att angripa alternativvården, men samtidigt samverkar Mats Reimer med läkemedelsindustrin i lanseringen av ADHD-medicin till barn.

Det låter som en intressekonflikt av samma natur som när VoF:s evige styrelsemedlem Dan Larhammar som bisyssla angriper alternativmedicin och samtidigt sitter i styrelsen på Larhammar Consulting AB som hjälper läkemedelsbolag att snabba på lanseringen av läkemedel på marknaden.

Mats Reimer och Big Pharma

Mats Reimer, 2014
Mats Reimer, 2014 – Foto: Vereniging tegen de Kwakzalverij

Mats Reimers samverkan med läkemedelsindustrin avslöjades av Kommittéen för Mänskliga Rättigheter (KMR) som startades av personer från Scientologerna. Rörelsen kritiserar mycket hårt psykiatrin, inte desto mindre är uppgifterna korrekta. Barnpsykiatrikern Mats Reimer bistår i läkemedelsbolaget Shires lansering av ADHD-droger för barn i Sverige, en miljardaffär. Shire sålde 2011 amfetaminet Vyvanse för 6 miljarder kronor i USA och bolaget drar in stora pengar på ADHD-drogen INTUNIV, skriver KMR. Nu storsatsar bolaget på barnmarknaden i Sverige.

“Skolhälsovård måste till stor del vara skolpsykiatri.”
Mats Reimer kommenterar i Dagens Medicin, 2012-04-12

Är ADHD-forskningen pseudovetenskap?

Att “vetenskapen” bakom ADHD står på en lös grund befästes när en av världens ledande forskare på ADHD/DAMP Christopher Gillberg förstörde 22 hyllmeter av sin forskning med en dokumentförstörare efter att två forskare, Eva Kärfve och Leif Elinder, ville studera hans forskningsmaterial. De misstänkte att Gillberg fuskat med siffrorna. Gillberg dömdes i både tingsrätt (dom 2005) och hovrätt (dom 2006) för tjänstefel, för att han vägrat lämna ut sitt forskningsmaterial, skriver Läkartidningen i en artikel. Europadomstolen styrkte domen (dom 2011).

ADHD-marknadens framgång i västvärlden bygger till stor del på professor Christopher Gillbergs forskning. Nu är allt borta, men miljardtåget är redan i rullning. År 2008 erhöll Gillberg en medalj från Svenska Kungahuset. Drottning Silvia invigde 2011 Gillbergcentrum och samma år fick Gillberg Söderbergska Priset i medicin för sitt “banbrytande arbete” inom det neuropsykiatriska forskningsområdet, vars 22 hyllmeter dokumentation åts upp av en papperstugg på Gillbergs order.

“ADHD har blivit en populär diagnos och det skrivs idag ut nära tre gånger så mycket narkotikaklassade preparat jämfört med för fem år sedan.” … “Den svenska koncernen bakom amfetaminpreparatet Metamina omsatte exempelvis 3,5 miljarder kronor under förra året.” Aftonbladet: Miljardaffärerna bakom ADHD

Läkemedelsindustrin som kan avsätta 100-tals miljoner dollar per år för att ta fram denna typ “vetenskaplig forskning”, marknadsföra resultaten gentemot läkare och sedan med hjälp av media sälja på folk “mediciner” borde vara föremål för fler oberoende granskningar.

Aftonbladet avslöjade 2011 i artikeln: “Miljonär på amfetamin” hur en läkare ensam skrev ut hela 28 procent av amfetaminpreparatet Metamina i Sverige. Han tjänade miljontals kr på att snabbt ADHD-diagnostisera och sedan skriva ut amfetaminbehandlingar på löpande band. Vinsterna slussade han till sitt bolag i skatteparadiset Cypern.

Dagens Medicin som gav Mats Reimer priset Brandfacklan motiverade utmärkelsen med att Reimer: “…med välformulerade och vetenskapligt vässade argument ha stuckit hål på pseudovetenskapliga irrlärors luftballonger”, enligt VoF:s nyhetsbrev Folkvett.

Frågan är om Mats Reimer kommer att sticka hål på det påstådda behovet av ADHD-mediciner för barn eller öppna ett bankkonto på Cypern med moraliskt stöd av Dagens Medicin och Svenska Kungahuset.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

22 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Solveig Silverin
Gäst
29 januari 2019 kl 13:04

Mats Reimer förespråkade rent amfetamin till barn. Alla länkar som avslöjat Mats Reimers samröre med amfetamin till barn, som jag kollat är borttaget från nätet likaså Larhammar Consulting AB. Vore bra om man kunde hitta information om detta och uppdatera länkarna så att detta inte glöms bort.

Casper (läkarstudent)
Casper (läkarstudent)
Gäst
23 februari 2018 kl 16:49

Håller med om kritiken av hela ADHD-epidemin och stimulanserna, men jag måste ifrågasätta en ting:

En läkare får ingen vinst av att skriva ut mediciner. Han skriver ju bara receptet.

Apotekets vinst är också liten, här i Danmark får de en fast avgift på under 20 kr pr receptexpedition och ingen avans på läkemedel. (Det finns en avans på 8 % men den används till att stöda apotek i glesbygd).

Dvs att de som tjänar på läkemedel är industrin. En läkare tjänar bara stora pengar på detta om han själv er aktionär (og då är han förstås jävig, men det räknas tyvärr inte som officielt jäv) – eller om han har bijobb i industrin som konsult etc (detta kan vara en sorts laglig korruption).

Så jag förstår inte påståendet om att läkaren “tjänade miljontals kr på att snabbt ADHD-diagnostisera och sedan skriva ut amfetaminbehandlingar på löpande band.”

Honoraret från konsultationerna kan vara högt om man tar t ex 2 psyk. patienter i timmen, men han tjäner inget på sina recepter, utom i det fall att han har stora intressen i medicinalindustrin.

Arne Söderback
Gäst
24 januari 2017 kl 20:23

Smutsigt.

Eva Andersson
Eva Andersson
Gäst
19 juni 2016 kl 05:50

Alla gör vi fel ibland även jag. Jag skrev fel i stundens hetta . Inte motbevisar utan bevisar. Tack

Eva Andersson
Eva Andersson
Gäst
19 juni 2016 kl 05:40

Mats Reimer och Crisopher Gillberg är bluffläkare som sprider osanna fakta på regeringens uppdrag.Sveriges är ett korrupt land som styrs av ett gäng pening giriga idioter. Ni som är unga stoppa deras framfart.Forskningsresultat och fakta finns som motbevisar deras galenskap.

adhd och mediciner
Gäst
6 januari 2014 kl 09:30

Subventionerad amfetamin till barn – nej tack

Linda M
Linda M
Gäst
21 mars 2013 kl 16:34
Ghost Dog
Ghost Dog
Gäst
15 november 2012 kl 16:47

Ni är scientologer & näringsfacister hela bunten. Sitta här & låtsas att ni är av varandra oberoende, när er grundsyfte är så väl känt av oss med ADHD. Ni sprider panik & rena lögner.Vi är väldigt trötta på er, ni kan aldrig vinna. Vi är som pittbulls, vi med ADHD.. Vi kommer aldrig släppa in er i vårt revir..

Daniel Agorander
Gäst
18 september 2012 kl 07:56

Menneh… va?

Så Mats Reimer är en av forskarna som engagerats i att göra en studie för att ta reda på om ett visst preparat hjälper. Skulle det vara bättre om man inte gjorde en studie alls? Skall man vidare endast tillåta folk som inte har någon erfarenhet av arbete och forskning i ett område att uttala sig? Skall man klandra mäklare som uttalar sig i frågan om ett hus värde på grund av att de tjänar pengar på hus?

Jag har lite svårt att hänga med i resonemanget där.

Gällande Gillberg så hade han (felaktigt) lovat en sekretess som han inte kunde hålla, och förstörde sitt material i stället för att lämna materialet för granskning. Det innebär (korrekt) att resultaten inte skall användas, eftersom de inte kan bekräftas av andra. Huruvida forskningen var dålig går inte att säga just eftersom han begick felet att lova deltagarna saker han inte kunde hålla. Slutsatsen därav blir inte att resultaten han beskrev är felaktiga, utan slutsatsen är att övrig forskning får betrakta det som att studien aldrig skett. Vilket ju givetvis blir ett grovt tjänstefel eftersom de som finansierat studien på grund av Gillbergs misstag inte fått något resultat alls, varken positivt eller negativt.

Shimmeringblade
Shimmeringblade
Gäst
12 september 2012 kl 10:42

Vi kanske borde bilda ett nytt parti?

kelle35Bengt
Gäst
5 september 2012 kl 04:22

hahaha först skriver man ut amfetamin som “medicin” till ADHD drabbade ungdomar..sen måste man väll skriva ut medicin till samma nu amfetamin-beroende ungdomar oxå..?..va cyniskt.. men för läkemedelsindustrin handlar ju bara allt på att tjäna så mkt pengar som möjligt..?? (O:)

Ilkka
Ilkka
Gäst
3 september 2012 kl 11:37

ADHD, en insändare av en mamma skrev att hennes son var orolig, kunde inte sitta still, hade koncentrationssvårigheter i skolan etc. Hennes son fick snabbt diagnosen “ADHD”! En bekant till henne, i hälsobranschen, rekommenderade att istället under en period unvika ge sonen socker. Bort med godis läsk etc. Se, mycket snart försvann dessa problem, sonen blev lugnare, kunde koncentrera sig i skolan.

I dagens samhälle där våra barn oftast är grova sockermissbrukare är det inte överraskande. I takt med att våra barn dopas dagligen med stora sockerintag så har diagnosen av ADHD ökat. Hur många fler barn diagnoseras med ADHD när de egentligen har starka bieffekter av ett sockermissbruk?

kelle35Bengt
Gäst
Reply to  Ilkka
5 september 2012 kl 04:29

det är inte sockret som är boven..utan alla mystiska kemikalier och tillsatser i mat och dryck som gör barnen helt sjövilda!!..vanligt socker är ofarligt..däremot inte “aspartam”och annan skit som tillverkarna häller i dryckerna..

anonymous
anonymous
Gäst
Reply to  kelle35Bengt
14 september 2012 kl 12:16

Socker är ett gift

ruben
ruben
Gäst
1 september 2012 kl 22:24

Hans handlingar låter som en stor smittsam sjukdom och hoppas han gjort sitt i det förljugna kaoset han valt!

ruben
ruben
Gäst
Reply to  ruben
1 september 2012 kl 23:00

De här syniska “nasarna” av kemikalier måste stoppas. Har vi inte en regering eller myndighet, som kan stoppa kvacksalvarna? Jag ser det här som äkta kvacksalveri. Man testar narkotika på ungdomar utan att veta vad det leder till i framtiden. Systematiskt utskrivande av amfetamin till ungdomar ( betald med skattemedel ) låter som en fantasi ur en läskig fantasifilm. Är inte amfetamin beroendeframkallande?
Skapar man kliniskt beroende knarkare för framtiden? Oj vilken kundkrets…

kelle35Bengt
Gäst
Reply to  ruben
5 september 2012 kl 04:32

jo amfetamin är ju naturligtvis vanebildande…och dessutom väldigt skadligt..!

Marina Szöges
Reply to  ruben
2 september 2012 kl 18:29

Desinformation pågår överallt, på alla nivåer och få ifrågasätter läkemedelsindustrins propaganda. Håller med Ruben att “nasarna” bör stoppas.

Men

Skolningen i att tänka “rätt” börjar tidigt i sexårsverksamheten genom grundskolan, gymnasiet och högskolan, där man bland annat kan gå kursen “God och dålig vetenskap” och lära sig bli skeptisk mot det som är nyttigt men svälja annat tokigt med hull och hår.

TVn är också en bra metod att se till så folk håller sig på mattan och inte tänker allt för mycket, självständigt. Och blir man inte hjärntvättad av TVn så är man i alla fall väldigt upptagen när man sitter där och stirrar in i burken. Hela kvällen kan gå åt att titta på TV och tugga i sig chips och dricka öl och bli alldeles rapig. Och efter ett sådant pass orkar ingen tänka, om det är bra med kemikaliekvacksalveri eller inte.

Sedan inte nog med det, många har åtta timmars arbetsdag samt minst en timmes restid till och från arbetet, hämta barn på dagis laga middag, tvätta kläder, torka fönster, tvätta bilden, betala räkningar, bygga om huset, åka på semester, arbeta övertid för att ha råd med allt detta. Och vara orolig för att konjunkturen ska krascha och förlora jobbet och inte har råd att betala räkningarna längre.

Och mitt i all denna cirkus, ska folk ha tid, ork och lust att ifrågasätta vårt kemikaliesamhälle. Stor risk att istället bli sjuk av all stress. Gå till doktorn och få litet piller.

Nej, jag tror vi behöver tänka om, och börja ifrågasätta hur vi lever våra liv. Vem eller vilka har bestämt att vi ska leva så här? Varför inte sälja lägenheten eller huset och flytta ut på landet istället, leva litet billigare, litet sundare, börja odla och nöja sig med en enklare tillvaro. Ifrågasätta bankernas tillverkning av pengar ur tomma intet och sluta vara löneslav.

Och om vi blir sjuka, ta inte kemiska syntetiska piller. Prova något naturligt istället -örter, homeopati, nyttig mat, positivt tänkande m.m……

anki
anki
Gäst
Reply to  Marina Szöges
1 mars 2013 kl 18:15

Behandlingsmetoden är mycket vanlig i många länder, bl a i USA, där den ofta föreskrivs av läkare och sjukförsäkringsbolag – och nu på stark frammarsch i Sverige. Osteopati handlar detta om .

Marina Szöges
1 september 2012 kl 22:24

Dan Larhammar gillar Mats Reimers blogg.

Vårterminen 2012 studerade jag en kortare tid på högskolekursen “God och dålig vetenskap” Jag tänkte att jag skulle lära mig hur skeptiker tänker. Men kursen var gäsp, väldigt tråkig.

Jag var väl inte den bästa studenten de har haft på den kursen, för jag kommer inte ihåg så mycket.

Men det jag kommer ihåg är att Dan Larhammar varmt rekommenderade Mats Reimers blogg. Jag har ett kompendium någonstans hemma, som jag fick av Larhammar, där Reimers blogg är med, som ett tips på “bra” bloggar som granskar alternativmedicinen.

Mona Nilsson
1 september 2012 kl 14:06

Mats Reimer har inte bara angripit alternativvården. han har bedrivit vad som närmast kan beskrivas som en häxjakt på de elöverkänsliga i många inlägg på Dagens Medicin,

Han har även lyckats framställa sig som expert på frågan i riksmedia där han bland annat talat om det förfärliga slöseriet med skattemedel då sjukhus elsanerar några enstaka små rum för att bereda svårt elöverkänsliga möjlighet till vård som alla andra. Det underbygger bara den “irrationella skräcken” enligt Reimer (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4892317).

Det måste störa Reimer businessplaner att elektromagnetiska fält kan ge de beteendestörningar som Reimer nu vill medicinera bort i stället för att med enkla och billiga medel skydda barnen från skadlig strålning.
Bara som exempel:
1.Musfoster som exponerats för mobilstrålning i moderlivet får bestående beteendestörningar i vuxen ålder, liknande ADHD http://news.yale.edu/2012/03/15/cell-phone-use-pregnancy-may-cause-behavioral-disorders-offspring
2. Barn vars mammor använt mobilen mycket under graviditet och de första levnadsåren löper ökad risk för beteendestöringar vid 7 år http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18467962
3. Barn som bor vid mobilmaster löper ökad risk att få sänkta nivåer av fenyetylamin, ett ämne kopplat till ADHD http://monanilsson.se/document/EgerFEA.pdf

VILKET SPARAR MEST PENGAR ÅT STATEN, MATS REIMER och framförallt vilket är mest etiskt och moraliskt mot barnen som själva inte kan granska vad forskningen faktiskt visar utan är helt beroende av vuxnas omdömen:
-att undvika att barnen exponeras för strålning som kan orsaka ADHD-beteende och många andra allvarliga skador (cancer mm se http://www.monanilsson.se/page07.htm)
– eller att låta staten betala för dyra ADHD-mediciner för att dämpa de strålningsorsakade beteendestörningarna, mediciner som dessutom förmodligen kan ge allvarliga bieffekter?

kelle35Bengt
Gäst
Reply to  Mona Nilsson
5 september 2012 kl 04:42

jag får andnöd och blir lätt illamående när jag åker i dom nya moderna tunnelbanevagnarna…beroende troligen på att dom troligen drar mkt mer ström ur strömskenan…hade en kompass med mig en gång och testade, nålen snurrade hejvilt varje gång tåget startade eller bromsade in!…dom äldre vagnarna var helt okej och vilsammare att åka i trots mer buller.. (O: