Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Bertil Wosk, Holistic: Den 14 december 2012 förbjöds hälsopåståenden på kosttillskott

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 januari 2013
- NewsVoice redaktion
Bertil Wosk

Bertil Wosk

Bertil Wosk som har kosttillskottföretaget Holistic påpekar att from 14 december 2012 får inte leverantörer av kosttillskott längre göra några hälsopåståenden i reklamen eller på burkarna enligt Livsmedelsverket. Endast det som är godkänt får påstås och det är mycket lite.

Intervju: Torbjörn Sassersson | Uppdaterad 2013-01-16 [korrigering datum]

“En leverantör får inte hävda att en produkt innehåller en antioxidant förutom om burken innehåller C- och E-vitamin samt mineralerna zink och selen. Vi får inte skriva probiotika eller prebiotika om en produkt. Det gör att det blir väldigt fattigt. Sedan är det så att de svenska myndigheterna gärna går ännu längre i sin tolkning än vad lagen säger och det är där som vi har försvarat oss”, säger Wosk.

Stöd NewsVoiceProblemet är att de beslut som tagits nere i Brüssel som vanligt inte har fått publik uppmärksamhet och folk i allmänhet därför inte vet, säger Wosk. Det betyder att myndigheterna i förlängningen sakta försöker stryper hälsokostbranschen som inte kan förhindra det så länge som folk inte agerar. Problemet är att det nästan är omöjligt att ändra på ett EU-beslut.

De beslut som tagits nere i Brüssel har som vanligt inte har fått publik uppmärksamhet och folk i allmänhet vet därför inte. Det betyder att myndigheterna i förlängningen sakta stryper hälsokostbranschen som inte kan förhindra det så länge som folk inte agerar. Problemet är att det nästan är omöjligt att ändra på ett EU-beslut, resonerar Wosk.

Men innebär inte de nya direktiven och reglerna att även de stora läkemedelsbolagen inom Big Pharma förhindras att skriva på sina burkar att deras preparat botar och hjälper mot ditt och datt?

“Om ett medel är registrerat som läkemedel får man göra hälsopåståenden. Det är för icke-registrerade produkter som kosttillskott som man inte får göra några påståenden förutom de få som är godkända av EFSA (det europeiska livsmedelsverket).”

Hur blir det med läkarna? Kommer de att förbjudas att säga att de kan bota patienter?

“Som jag sagt ovan så omfattar detta endast kosttillskott och inte registrerade läkemedel. För läkare och läkemedel blir det ingen skillnad.”

Intervju: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq