Nytt humanistiskt förbund bildat – Förenade Humanisterna

13

 

Det har bildats ett nytt humanistiskt förbund i Sverige. Det grundades den 17 januari 2013 och  förbundet kom ut med en debattartikel i Svenska Dagbladet den 18 januari 2013. 

Text: Torbjörn Sassersson,  Humanism & Kunskap

Styrelsen med ordförande Per Pettersson tar från start tydligt avstånd från Humanisternas kampaktiga verksamhet mot människors fria rätt att tro på vad de vill.

Förenade Humanisternas styrelse har en avhoppare från Humanisterna. I styrelsen finns Humanisternas fd ungdomsförbundsordförande Jessica Schedwin som hoppade av hösten 2012.

Så här presenterar SvD:s debattredaktion ordförande Per Petterssons debattartikel:

“Humanisterna i Sverige har gått allt mer mot att driva en antiteistisk linje snarare än en humanistisk. Ibland har det funnits en skrämmande antagonism gentemot troende och alla former av religion. Oviljan att hantera utvecklingen inom Humanisterna har gått så långt att vi nu väljer att grunda det nya förbundet Förenade humanister, för ett bättre debattklimat. Det skriver ordförande Per Pettersson med flera.”

Några klipp från Förenade Humanisternas debattartikel:

“Förenade Humanisterna består av avhoppare från Humanisterna. I styrelsen finns bland annat Humanisternas fd ungdomsförbundsordförande Jessica Schedwin med flera.”

“Vi kommer självklart inte att vika oss i viktiga humanistiska frågor och kommer att bekämpa fundamentalism i alla dess former. Samtidigt kommer vi att värna om en god relation till andra livsåskådningar, för att kunna ha dialog och utvecklande debatter tillsammans.”

“Vi har en stark tilltro till det mänskliga förnuftet och vetenskapen. Vi är övertygade om att den vetenskapliga metoden kan trumfa alla dogmatiska trosuppfattningar när det gäller att förklara världens beskaffenhet och att det inte krävs ett regelrätt krig mot religionen för att förmå den synen att genomsyra samhället.”

Läs hela debattartikeln på SvD

Självklart vill undertecknad önska det nya förbundet lycka till.

www.forenadehumanister.se

Text: Torbjörn Sasserssonm vice ordf Humanism & Kunskap

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

13 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Henrik
Henrik
Gäst
20 januari 2013 kl 22:44

Kärnan i humanismen måste vara att eftersträva ett samhälle där religiösa och ateister tillsammans kan kämpa för ett sekulärt samhälle. Förbundet Humanisterna har inte bara blivit allt mer intolleranta inte bara mot religiösa, utan också mot de ateister som verkat för en civilserad relation till religiösa.
Det är inget vunnet om ett samhälle skapas utan religiösa, men lika intollerant som förbundet humanisterna.
Att tro att icke-religiösa alltid är mer humanistiska än religiösa är ett misstag, som historien motbevisat många gånger, så skiljelinjen går inte där, utan alla måste verka för ett civiliserat umgänge mellan människor, kort sagt ett sekulärt och demokratiskt samhälle. Ett samhälle där olika religiösa och ateistiska riktningar samverkar
om att utforma ett sekulärt demokratiskt samhälle, där det finns plats för alla och oenigheter kan hanteras i fridsamma och respektfulla former.
Säkerligen kan Förenade Humanisterna spela en viktig roll i det arbetet, att skapa förutsättningar för att ett sådant samhälle skapas . Enligt min mening har förbundet humanisterna skadat det arbete genom att driva en kult runt den egna organisationen, och deras ståndpunkter, och hur de behandlat kritiker inom och utom förbundet.

Mats Sederholm
20 januari 2013 kl 15:48

Mycket positivt, men också förutsägbart. Fundamentalism i olika former samt förakt för människor förlorar alltid i längden. VoF kommer att gå samma väg.

Mats Sederholm

Newsmill: http://www.newsmill.se/artikel/2011/09/05/ett-villkorsl-st-s-kande
Klar Sikt: http://www.klarsikt.humancreations.se

Bert Batong
Gäst
20 januari 2013 kl 15:18

Innan man ropar hej bör man beakta att Förenade humanisterna består av avhoppare från Humanisterna. De har ingått i en gruppering där vuxenmobbning och förakt mot oliktänkande varit kutym istället för undantag. Bara för de har hoppat av en intolerant organisation innebär det inte med automatik att en avprogrammering har sker eller att det har uppnått en personlig mognad för att ge sig ut att vara humanist. Att kalla sig humanist är enkelt men att vara en humanist kräver mycket, mycket mer.

Det finns flera nyckelord i texten som leder bort från humanismen till en varg i fårakläder när man i sina första uttalanden som motståndarsidan, vem definierar motståndarna? Sakfrågor, vem äger och definierar sakfrågorna? Vidare skriver man; Vi kommer självklart inte att vika oss i viktiga humanistiska frågor och kommer att bekämpa fundamentalism i alla dess former. Vad blir resultatet om två fundamentalister sitter vid samma bord och skall förhandla. Har Israel och Palestina nått någon lösning? Och ena sida säger man; där vetenskapen inte har ett entydigt svar, frågor som kanske inte heller öppnar för en vetenskaplig analys för att besvara, för att i nästa mening säga sig en stark tilltro till det mänskliga förnuftet och vetenskapen. Vem definierar vad som är förnuftigt, förr hävdade kyrkan att jorden var platt, hur många fick inte sätta livet till när de påstod att jorden var rund. Det är en stor skillnad att tro på vetenskapen och ha sin tillit till vetenskapsmän, vetenskapen är neutral medan vetenskapsmännen har sin egen agenda – det har klart tydliggjorts av Humanisterna. Det krävs mycket mer än att bara a ett välkänt och klart definierat ord, för det krävs ett trovärdigt handlande. Det är som när nynazisterna försökte göra Svenska flaggan till sin symbol, men det gick ju inte. Jag är trött på att köpa grisen i säcken, upp till bevis.

Tompa
Tompa
Gäst
20 januari 2013 kl 14:49

Kan man förvänta sig något liknande i föreningen Vetenskap och folkbildning VoF?
Vi ser missnöjet sprida sig i de människofientliga leden.

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
Reply to  Tompa
20 januari 2013 kl 17:17

Menar du ett avhopp av medlemmar från VoF som startar egen skeptikerförening?

Tompa
Tompa
Gäst
Reply to  T. Sassersson
20 januari 2013 kl 19:33

Jag skulle kunna tänka mig något liknande ja.
Kanske Vetenskap och Fortbildning.
Eller VoV Vetenskap och Vaneföreställningar.

Tompa
Tompa
Gäst
20 januari 2013 kl 14:42

Det var väl nästan vänta. En så människofientlig och smaltänkt verksamhet faller förr eller senare över sina egna ben. Frontfiguren Sturemark har kramat ur den sista droppen svett ur pannbandet och måste nu se sig övergiven av en allt mer upplyst skara avhoppare. Den rest som sprattlar kvar lever sitt eget liv i andefattig och världsfrånvänd misär. Nu kan vi bara se det sjukna skeppet med Sturemark envist och krampaktigt hålla sig fast i ratten manande de sista i begravningsföljet att stanna kvar. Trots en allt mer desperat retorik där den ena stolligheten efter den andra hittat ut till en allt mer sinande åhörarskara så har Sturemark fortsatt blint med sin enmansshow. Vi ska inte glömma Sturemark, utan låta honom bli ihågkommen som en oförklarlig människa med kanske detta århundrades mest fantastiska förmåga att måla in sig i ett hörn. Detta beteende måste betraktas som något så unikt att det bör beredas plats i varje människas sinne. Ge honom en egen plats på internet. En begravningsplats för stolliga egon som vill skapa sina egna tokiga teser. Vår historia har ett antal av dessa tokstollar, så han kommer inte att känna sig ensam.

aa
aa
Gäst
20 januari 2013 kl 13:34

Kommer Humanism & Kunskap ansöka om anslutning till det nya förbundet?

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
Reply to  aa
20 januari 2013 kl 17:16

Det finns det nog ingen poäng med. Alltså en förening som blir medlem i en annan förening?

aa
aa
Gäst
Reply to  T. Sassersson
20 januari 2013 kl 18:28

Det är ett förbund de skapat. Hela syftet är att knyta olika humanistiska föreningar till sig.

Pia
Pia
Gäst
20 januari 2013 kl 12:09

Jösses, Humanisterna krackelerar, man förstår att Sturmark ligger lågt.

T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
20 januari 2013 kl 10:55

Tre (eller två) styrelsemedlemmar i Humanisterna: Anna Bergström Styrelseledamot, Per Dannefjord Vice ordförande och Staffan Gunnarson Vicepresident i den Europeiska Humanistfederationen har signerat en debattartikel på Humanisternas blogg. (Sturmark har inte signerat.)

De är förbaskade och skriver:

“Den artikel som publicerades på SvD brännpunkt 130118 består av vaga anklagelser utan belägg blandat med rena påhitt. Det är den lägsta formen av debattinlägg. Den strider mot allt vi skulle lägga i begrepp som respekt, saklighet och hederlighet och vi lägger därför ingen särskild energi på att svara i de sakfrågor Förenade Humanister konstruerar. Detta handlar uppenbart om något annat.”

http://humanistbloggen.blogspot.se/2013/01/forenade-humanister-och-bristen-pa_1305.html

Så här skriver Jessica Schedwin efter sitt avhopp:

“Jag fattar också hur mycket det har påverkat mig. Dels alla fina kommentarer, men också de hot (Fortsätter du kritisera ska jag komma hem till dig och skära halsen av dig…, Du kan dra åt helvete, Vi kommer hänga ut dig i media om du fortsätter osv…), sexuella trakasserier (Ja, detta förekommer överallt, även inom Humaniströrelsen. Jag vet. Många vet. Ledningar vet. Ingenting görs.) och de ord som har nämnts bara för att skada andra människor.”

http://schedvin.wordpress.com/2012/11/11/livet-gar-vidare/

Per Nordgren
20 januari 2013 kl 10:38

Kan man kalla det självsanering?