Aerosolbesprutning ingår som kontroversiell teknik inom geoengineering

2

DEBATT. Rymdspeglar eller konstgjort dis  som reflekterar bort solljus från jorden och konstgjorda träd som ska suga upp koldioxid. Är det så människan ska bekämpa den globala uppvärmningen som sägs vara orsakad av människan? Det frågar sig Vetandets Värld.

Radionkanalen skriver om forskare som utvecklar olika tekniker för att manipulera klimatet i syfte att hålla nere jordens temperatur. Det kallas geoengineering eller geoingenjörskonst. Förespråkarna ser planetär ingenjörskonst som helt nödvändigt för att komma tillrätta med global uppvärmning, fortsätter Vetandets Värld (SR, P1).

Studie för att opinionsbilda för geoengineering

Nu ska Victoria Wibeck, docent i miljövetenskap vid Linköpings universitet i ett stort projekt intervjua allmänhet och forskare för att ta reda på attityden gällande dessa nya klimattekniker. Om inte allmänheten får säga sitt kan människor känna att forskare [och politiker] “går bakom ryggen på dem” när alla upptänkliga tekniker ska tas fram och utprovas.

Reportern: “Alla knäppa ideer är välkomna, nästan…”

Victoria Wibeck: “Ja, i princip”.

Text och sammanställning: NewsVoice

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
T. Sassersson
T. Sassersson
Gäst
6 mars 2013 kl 13:29

Sveriges Radio verkar ha tagit bort intervjun. Någon som kan kontrollera?

Uppdaterat 2013-03-07: Ny player inlagd, ny kod.

Micke
Micke
Gäst
8 februari 2013 kl 11:26

Politikerna gick redan bakom ryggen på oss 2002 när socialdemokraterna undertecknade ett dokument där tillåtelse gavs att släppa ut detta över oss människor.