Globala uppvärmningen upphörde för 16-17 år sedan – IPPC-chefen medger trenden

publicerad 4 mars 2013
- Peter Pettersson
Global medeltemperatur 1997-2012

Globala uppvärmningenOrdföranden för FN:s klimatpanel IPCC, Rajendra Pachauri, har erkänt en 17-årig paus i den globala temperaturökningen, något som nyligen bekräftades av Met Office, Storbritanniens nationella vädermyndighet.

Text: Peter Pettersson

Rajendra Pachauri lade dock till att denna paus skulle behöva pågå “i minst 30–40 år” för att bryta den långsiktiga globala uppvärmningstrenden, och att man inte skulle lägga någon vikt vid denna 17-åriga paus.

Från artikeln: Global warming stopped 16 years ago, reveals Met Office report quietly released:

 • The figures reveal that from the beginning of 1997 until August 2012 there was no discernible rise in aggregate global temperatures
 • This means that the ‘pause’ in global warming has now lasted for about the same time as the previous period when temperatures rose, 1980 to 1996

Det finns dock [självklart] andra som inte håller med om det. Till exempel menar professor Judith Curry, som är chef för klimatforskningsavdelningen vid USA:s prestigefyllda Georgia Tech University, att denna paus i den globala temperaturökningen tydligt visar att de datormodeller som används för att förutsäga framtida uppvärmning är “mycket bristfälliga”.

Global medeltemperatur 1997-2012


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Klimatmodellerna utesluter solen och vattenånga, de absolut största källorna (ca95%) till uppvärmning. Modellerna mäter mest den marginella del som människan förorsakar. De gör det därför att uppvärmningen är definierad som ett problem orsakat av oss människor, trots att de absolut största krafterna ligger fullständigt utanför vår räckvidd.

  Solen och magnetfälten runt solen, månen och jorden borde analyseras noggrannare t ex. Ryska forskare meddelar att uppvärmning sker även på de andra planeterna i solsystemet. Även NASA har info om detta, men lägger det inte på hemsidans första sida.

  Därmed INTE sagt att vi inte har problem som vi behöver ta itu med, men koldioxid är inte det gift som vi förmåtts att tro under senare år. I växthus sprutar man in extra CO2 därför att det växer bäst när co2-halten är ca 1000-1200 ppm. Uppmätt i atmosfären är ca 400-500 ppm.

  Vem tjänar på att vi springer runt som nackade kycklingar och är rädda? Det skulle förklara en hel del om vi tog reda på det.

 • Hej

  Met Office har inte medgivit något liknande. Snarare skriver de tvärt om. De tar dessutom avstånd från desinformation där medvetet felaktiga metoder används för att skapa en missvisande bild.

  Mer info:
  http://earthsky.org/earth/uk-met-office-responds-global-warming-did-not-stop-16-years-ago

  Global medeltemperatur finns enkelt att ladda ner från nätet. Den som vill kan gärna testa detta själva. Det är inte magi. Det finns en tydligt växande trend. Allt man behöver kunna är lite regressionsanalys.

  Läsare borde istället oroa sig för hur oljemiljardärer betalar för att just sådan desinformation som denna publiceras:

  http://www.guardian.co.uk/environment/2013/feb/14/funding-climate-change-denial-thinktanks-network

  De är inte speciellt roade över att oljeindustrin byts ut mot alternativ som inte påverkar klimatet.

  mvh
  Peter

 • Det är alltid intressant att fundera över den värdering som hävdar att man inte bör redovisa vissa fakta som människor kan “feltolka”, speciellt inte om denna feltolkning innebär att dessa människor riskerar att agera på ett “felaktigt” sätt.

  Fakta kan uppenbarligen var en mycket farlig typ av information i “fel” händer.

 • Det är möjligt att detta stämmer, men samtidigt ger denna artikel skenet av att “det är fritt fram att människan gasar vidare i sina stadsjeepar och låter industrierna fortsätta spy ut tonvis med giftigt avfall årligen”. Medvetna människor vet naturligtvis att det inte är så men omedvetna människor får kanske en lite felaktig bild av det hela.

  Människan måste öka sin medvetenhet och sina kunskaper om livet, för att kunna få en större förståelse fur hur allt hänger ihop och fungerar.
  Det går inte av människan fortsätter att, i allt snabbare takt, fortsätta sin förstörelse av Moder jord. Allt biologiskt liv blir lidande av detta och får ta konsekvenserna av människans handlade.

  Det är dags att människan börjar inse att det inte går att äta pengar…

  • Du gör det klassiska misstaget att blanda ihop miljöengagemang med klimathysteri.
   Jag skulle vilja påstå att miljörörelsen till viss del blivit handlingsförlamad av det meningslösa klimatengagemanget och tyvärr tystnat i många viktiga miljöfrågor.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *