Microsofts Xbox One har kamera som ser i mörkret och mikrofon som inte kan stängas av

publicerad 28 maj 2013
- Torbjörn Sassersson red.
Xbox One

Xbox One

Microsofts nya Xbox One har en inbyggd kamera som ser i mörkret och inte kan stängas av plus en mikrofon du inte heller kan stänga av. Lägg till att Xboxen normalt alltid är online. Det betyder att Xboxen kan användas som både övervakningskamera och avlyssningsutrustning i ditt hem. Denna utveckling betraktas ej med blida ögon av många.

Text: Torbjörn Sassersson

Madison Ruppert skriver i artikeln: “Xbox One by default features camera that works in the dark and microphone you can’t turn off” för tidningen “End the Lie” att Microsoft utvecklar det omfattande övervakningssystemet “Domain Awareness System” i New York. Microsoft är alltså inne på området övervakning i allra högsta grad eller vad sägs om följande scifi-teknik?

“The Microsoft & NYPD Domain Awareness System pulls up all surveillance cameras within 500 feet of 911-reported suspicious activity, taps into license plate readers and other ‘public’ data . . . and this all-seeing Big Brother ‘dashboard’ that was meant as terrorism prevention is now coming to NYPD cops, squad cars and mobile devices.” / Networkworld.com

Microsoft som köpte Skype år 2011 för 54 miljarder kronor, har även kritiserats för att de knappast kommer att leverera end-to-end-kryptering mellan användarna som textkommunicerar via skype. Microsoft anser sig nämligen ha rätten att skanna alla meddelanden för att fånga in eventuella bedrägerier.

“If you think the private messages you send over Skype are protected by end-to-end encryption, think again. The Microsoft-owned service regularly scans message contents for signs of fraud, and company managers may log the results indefinitely, Ars has confirmed. And this can only happen if Microsoft can convert the messages into human-readable form at will.” / Arstechnica.com

Microsoft har även anklagats för att censurera Windows Live-meddelanden (Geekosystem). Visserligen handlar det om att Skype detekterar länkar till piratkopieringssajter som tas bort, men vad ska censureras härnäst?

Vidare hur ska Microsoft hantera video från alla Xboxar och konstant ljudupptagning som sker samtidig i en miljard hem?

På mitt skrivbord har jag en Imac från 2007. För att kameran ska kopplas upp mot nätet krävs visserligen autentisering om tex Skype är avstängt. Mikrofonen är dock alltid på. Datorn är alltid online. Vilka internationella säkerhetsavtal och antiterroristklausuler lyder dessa bolag under? De stora bredbandsnäten i Sverige är i utländsk ägo. Kan dessa bredbandsägare göra anspråk på och tappa av vad som flödar i näten utan att tillfråga någon? Kommer allt lagras i Utah Data Center?

Många frågor. Du som läsare kanske har svaren. Kommentera gärna nedan. Det råder ingen tvekan om att hela infrastrukturen byggs om och utvecklas i riktning mot “komplett” övervakning, men som någon sa: Med ökad övervakning får vi knappast ökad säkerhet eller trygghet utan bara, ökad övervakning och inget annat.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Amerikansk underrättelsetjänst kan använda bredbandsbolag för att komma åt svenskar

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Under deras presskonferens så skröt de först med sina privat villkor och hur de är kända för detta (inte alls så) så man behöver inte oroa sig för kameran med de fyra mikrofonerna. (jo det behöver man) Sen så refererade de hela tiden till “the power of the cloud”. Detta cloud är 300 000 “superservrar” som tillsammans skall ha en databeräkningskapacitet som motsvarar världens totala dator kraft år 1999. Så har de koll på dig. De kan lätt ha koll på en stor del av spelarna den vägen.
  Men vad kameran också kan göra är att mäta din puls, se hur dina muskler jobbar, i vilket emotionellt läge du befinner dig i. Dessa data samlar xbox för att ta ett baseline värde på dig som den sparar. (spelen kan sen använda sig av detta för att ge extra spelupplevelser) Men om man tar den datan och kombinerar med Domain Awareness System så får man ett övervakningssystem värre är Orwells mörkaste mardröm. Jag ser poliser som stoppar folk för misstänkt beteende, men egentligen så stressar man bara till det där mötet man är 5 minuter sen till. DAS märke att du avvek från ditt normala beteende och kallade dit polisen. (EU har ett liknande system i utveckling).

  Även Sonys ps4 kommer med en kamera, dubbla linser 1200*800 och fyra mickar, den ska titta på en list på handkontrollen eller på din move kontroll (wii lik sak). Inte mycket mer är känt om denna än. men om en väcka så får vi nog svar. Tycker det är misstänkt att båda konsolerna säljs som potentiella övervakningssystem. även den är alltid på med bakgrunds dataströmmar (men ska gå att stänga av enl sony)

  I UDC så hamnar all information som är lagrat i en molntjänst som finns i USA, dvs alla mail, allt du har på ditt goggle konto, iCloud mm. Så varför inte vad “spel” maskinerna har med?
  det är även ganska lätt för en ISP att spionera på sina kunders trafik, för att starta ljud & bild från laptopnen så behöver man hacka sig in i den. men om man har windows så är jag övertygad om att det finns bakdörrar till hela systemet som är reserverade åt myndigheter, genom dom så borde det vara ganska lätt göra vad man vill med datorn utan att normal användare vet om det.

  enda sättet jag kan komma på att man enkelt kan upptäcka om det är något fuffens med ens data maskiner är att kolla sin routers logg fil. Då får man tid och IP för intrånget.
  http://www.youtube.com/watch?v=njos57IJf-0
  We are fucked!

   • Varsågod.
    känner dok att jag behöver lämna en liten disclamer, ang UDC och molntjänster, vet att USA lagrar det någonstans, behöver inte vara just där. Men det passar beskrivningen.
    Man är inte säkrare på en mac, övervakningsmessigt så den plattformen är inte säkrare än PC. För ett tag sen då anons hackade en FBI dator och de hittade uppgifter på miljontals iPhone användare som var sparat på den. Vanligt folk var det också, flera svenskar fanns med så registret var säkert internationellt. Det vittnar om ett samarbete mellan apple och FBI.

    Är man orolig över kameran i laptopen / datorn så kan man se om man inte kan lossa på plasten runt skärmen. Det borde sitta ett chip vid kamera och micen, till den går det en sladd, kopplar man ur den så går det inte att spionera den vägen. Alternativt så kan man avinstallera/avaktivera drivrutinen och bara starta drivrutinen vid behov. (osäker på hur detta fungerar på mac)

    Well den 10/6, på E3. Ska bli intressant att se hur Ms och sony hanterar den storm som väckts när x1 presenterades.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *