Börje Peratt: Demokraterna – det nya mittenpartiet för Sverige

107

Börje PerattNär nu extremliberalismen fått härja i ett antal decennier och superegoismen slagit genom med full kraft står Sverige ensamt som den mest negativa förebilden bland västländerna.

Text: Börje Peratt

Svensk skola och vård och har sjunkit som en bojsten. Från att vi tidigare har varit ett ideal för många i omvärlden har vi hamnat långt ned i de internationella studier som regelbundet utförs för att värdera och jämföra skola och vård i olika länder. Internationellt undrar man med höjda ögonbryn över vad som hänt i Sverige detta tidigare så uppmärksammade och beundrade föregångsland.

Sveriges anseende sjunker som en bojsten i jämförelsestudier med andra länder

Ojämlikheten är slående. Avståndet mellan de rika och de fattiga har återgått till hur situationen såg ut vid sekelskiftet. “Inkomstklyftorna större än någonsin”. DI: 70.000 dollarmiljonärer i Sverige.

Av 34 OECD-länderna är Sverige det land där inkomstspridningen ökat snabbast. Från att 1995 ha haft de minsta inkomstskillnaderna inom OECD ligger Sverige idag på fjortonde plats.

OECD:s siffror förvånar inte Hans Heggeman (SCB). Utvecklingen mot ökade inkomstklyftor har pågått under många år. Det “Stämmer med SCB:s siffror”

Klyftorna har ökat sedan 1970-talet, då vi kanske hade den jämnaste inkomstfördelningen mellan hushållen. Men sedan dess har alltså klyftorna sakta men säkert ökat, säger Hans Heggeman.

När svenskarna tröttnade på Socialdemokraternas cementerade politik valde man Alliansen och plötsligt gick kapitalet åt ett enda håll, till de redan rika.

Nu har vi ett pensionssystem som lurat skjortan av dagens och kommande pensionärer. Ett skolsystem som ingen litar på och en vård där personalen går på knäna, utbrända med den högsta självmordsfrekvensen av alla yrkeskategorier [se ref nedan]. I detta läge ställer sig sjukvårdansvarige i TV och säger sig ha kontroll.

Den sortens ledarskap som mörkar gör inte situationen bättre. Så de lärare, sjuksyrror och läkare som tappat lusten flyr skolan och allmänvården.

Skolan svag länk i svenska barns välfärd

Ungdom i Sverige tappar mark visar Unicef undersökning och rapporten från Unicefs barnfond 2013 vittnar om stort socialt utanförskap. Andra studier visar att svenska barn brister i flera kärnämnen och svenska elever tappar inte bara kunskaper utan också i likvärdighet.

Var fjärde lärare lämnar skolan och sex av tio lärare överväger att ”lämna läraryrket”. Det är dit alliansens politik har lett oss. De redan mycket rika har ju inga problem då de kan söka privat vård och deras barn går redan i privata skolor.

Sverige har tagit ett hundramilakliv tillbaka och då försöker man försvara sig med att:

“…om man tjänar pengar på pennor och skrivblock ska man väl få tjäna pengar på elever”.

Jo på en nivå måste utbildningen finansieras men inte i den grundutbildning som samhället ansvarar för. Där ska samhället ha fullt ansvar och det gäller även gymnasieskolan oavsett privat eller friskola. Här får det inte finnas ett vinstsyfte det går mot principen att satsa allt på den kommande generationen. 46% av väljarna vill inte ha friskolorna som det ser ut idag.

I Norge är det förbjudet att driva skola med vinst

Norska Höyre vill inte ha en ”marknad” på skolans område. Den norska högerledaren Erna Solberg klargör denna position i Ekots lördagsintervju lördagen 11 maj:

“Det kommer inte att vara lukrativt att driva en privat skola i Norge. Anledningen till att vi vill ha det, är att vi vill ha dem som tänker alternativt. Stora privata koncerner som vill driva skolor i vinstsyfte är inte intressanta för Norge”, säger Erna Solberg.

I Norge går 98 procent av alla barn i kommunala skolor. De enda friskolor som tillåts i dag är vissa med alternativ pedagogik eller religiös inriktning.

I Finland finns knappast några friskolor alls och där ligger elevernas prestationer och betyg i världstopp. Här finns också en högre grad av tillfredsställelse både bland lärare, elever och föräldrar.

Väljarna vill ha statlig skola

Det finns internationella riskkapitalister som tack vare alliansens beslut ser svensk skola och vård som en gödkalv, men vi måste stoppa detta. Om inte förr vid valet i september 2014. Det är ett år dit. Ytterlighetspartierna har tagit ställning. Både Vänstern och Sverigedemokraterna avfärdar detta kapitalismens utnyttjande av de försvarslösa. Eftersom alliansen och den övriga rödgröna har backat längst ut på rövarstigen ser jag inga alternativ. Därför började jag skriva på ett eget program, Demokraterna.

Titta gärna på det och fundera på om du skulle vilja vara med och utveckla det vidare. Jag erkänner att det finns liknande tankegångar i vissa frågor både till vänster och till höger, men vad är det som säger att det inte finns kloka analyser och slutsatser också där. Dock finns där samtidigt grundläggande skillnader.

Demokraterna.org

Jag vill inte ha statsstyrning överallt. Tvärtom önskar jag en fri marknad så långt möjligt. Jag önskar inte heller främlingsfientlighet. Tvärtom, men jag önskar att vi i humanismens namn tar ett ansvar som gör det möjligt att ge dem vi hjälper ett mänskligt liv. Idag kastas ensamkommande flyktingar in i fängelseliknande miljöer där klientelet är kriminella narkomaner. Överfulla flyktinganläggningar eller många människor i små bostäder utan chans till egenförsörjning eller skola är omänskligt.

Nu krävs handfasta och påtagliga förändringar. För att skapa ett medmänskligt samhälle med en levande landsbygd krävs ett nytt slags uppror. Det var länge sedan Gustav Vasa ledde bönderna mot Stockholm. Idag behövs en ny samling.

De som anser att man ska förändra samhället ”utanför systemet” har inte förstått betydelsen av demokrati. För det är inom demokratin som vi kan förändra till det bättre.

Inget parti är perfekt, inget ledarskap är klanderfritt. Men det måste börja någonstans och det börjar i värdegrunden. Trots viss samsyn med etablerade riksdagspartier har ledarskapet styrt så långt bort från humanismen att jag inte känner igen mig hos någon.

Jag föreslår således ett alternativ som både är urgammalt och nytt. Demokraterna är antagligen det partinamn och den ideologi som är mest spridd i världen. Oavsett vilket land så är det tydligt att Demokraterna ställer sig på människans och mänsklighetens sida i opposition mot superegoismen, diktaturen och penningväldet. Jag ville initiera detta som ett idépolitiskt initiativ och utan att störas av personfrågor. Nu går jag ändå ut med detta och hoppas att man ska kunna se förbi person och till sakfrågorna. Skulle det dra människor till sig så får det i ett senare skede bli en fråga om tillsättning av funktioner via interna demokratiska val.

Jag ser mig inte som en politiker utan som en som vill påverka med ett förslag att tänka i nya banor.

Socialdemokraterna lyssnade under årtionden på näringslivets krav om låga löner för att upprätthålla sysselsättningen men det skedde ingenting. Inga flera jobb. De äldre S-ministrar som var med och accepterade låglönekrav grämer sig över det, men ändå fortsätter man i samma spår och har förenat sig med alliansen.

Tänk om…

Text: Börje Peratt, initiativtagarna till partiembryot Demokraterna


FÖRSÄKRAN & MEDGIVANDE: Ditt namn/epost kommer inte att delas med en tredje part. När Demokraterna fått in 1500 namn registreras partiet. Du ger NewsVoice möjlighet att via mail återkomma till dig för att ge återkoppling eller tipsa om nya namninsamlingar.


Relaterat/ ytterligare referenser

Sjukhuslakaren.se: Varför tar fler läkare livet av sig?

KI: Självmord bland läkare – Sammanfattning av litteraturen

Sjalvmordsupplysningen.se: Fakta om självmord

SR.se: Inkomstklyftorna större än någonsin


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
107 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Sassersson
Sassersson
Gäst
29 augusti 2013 kl 20:04

Kommentarsfältet stängs efter önskemål av Börje som skrev artikeln som ledde till debatten.

Starta gärna en ny debatt genom att inkomma med en egen debattartikel.

Tack för allas medverkan i denna debatt. / Red

borjeperatt
Gäst
29 augusti 2013 kl 20:01

Oj Perra, jag tror bestämt att du har missat min undersökning av antihumanisterna och beskrivningen av såväl Orwell, Wells som Huxley. Var snäll undvik att lägga in vad någon vill se eller inte vill se särskilt som du inte tycks ha tillräcklig kunskap om denna sida av min forskning. En artikel finns här på newsvoice https://newsvoice.se/2012/02/02/humanisterna-och-antihumanistrorelsens-historik-en-ulv-i-faraklader/. Tror inte heller du kan avgöra något om insikter åt ena eller det andra hållet. Orwells beskrivning av en framtidsvision gjorde sedan att han drog vissa slusatser Aldous Huxley drog andra. Men de diskuterade och hade utbyte av varandra. Mats vägrar diskutera och går på i aggressiva domderande attacker. Tycker inte det verkar som han har kommit särskilt långt vare sig i insikter eller i beteende.

Det är mer yta och som en kommentar skrev på min utforskarblogg: “Halloj Börje, jag förstår att du skriver som du gör och undviker att racka ned på en ”kollega”. Har själv försökt traggla mej genom Robotfolket. Dålig svenska, hopplös struktur. Jag läste den på rekommendation men blev besviken. Visst finns det avsnitt som är intressanta men så övertydligt att man gäspar och måste läsa om för att komma ihåg vad det handlade om. Författarna påstår i princip att Sverige inte jobbar med och diskuterar kärnfrågor. Det är okunnigt och antagligen har de suttit på kammaren utan kontakt med övriga världen. Så summa summarum saknar de verklighetsförankring. Skriver man en roman behöver man väl kanske inte ha det. Som litteratur är den hur som helst undermålig.”

En annan kommentar här Chris says:
28 augusti, 2013 at 21:52

@Ruben: Jag trycker Börjes senaste inlägg förklarar skillnaderna i tankesätt på ett klart sätt. Låt förnuftet styra. http://borjeperattexplorer.wordpress.com/2013/08/28/med-grumlig-sikt/

Den kommentaren rackade författarparet ned på och beskrev som falsk och anklagade mig.
När jag sedan uppmärksammar deras kommentarer fulla av anklagelser och uttryck som tragiskt och sjukt, dvs i sina påstående att jag låg bakom kommentaren så fortsätter Mats med att kalla det “fulretorik”.
Jag hade lovat mig själv att inte ägna denna strunt pseudokommunikation mer tid, den stör bara från mer väsentlig forskning och kommunikation.

Sassersson
Sassersson
Gäst
29 augusti 2013 kl 19:58

Instämmer i det du skriver (om att insikten måste komma först). Ta gärna del av Jiddu Krishnamurti (om du inte redan gjort det). Personligen tycker jag Krishnamurti är än mer klarsynt än Tolle.

Insikten kan ju dock manifestera sig i formen av ett politiskt arbete….

Perra J
Gäst
29 augusti 2013 kl 18:00

Börje och Mats
Jag har följt den här polemiken mellan er, som har varit både underhållande och beklämmande. Hoppas jag som tredje part kan bidra med något. Jag vill till att börja med spinna på det Torbjörn säger, att ni båda strävar mot ett positivt mål.

En grundläggande sak som gör att ni inte förstår varandra, är Mats’ vision om hierarkier (som jag själv delar med honom). Detta vill inte Börje se, utan tror att systemet kan förändras inifrån genom strävsamt och målmedvetet politiskt arbete. Börje har däremot lagt ner ett mastodontarbete på att förstå medvetandet, egot etc, och skrivit böcker om det. Jag har läst 12 Sinnen, mycket intressant bok, där det också framgår att Börje varit med om en hel del.

En tidigare person som också i hög grad såg denna hierarki-vision var Orwell. Hans 1984 är väl också den en framtida skräckvision om hur människor i rädsla för överheten stängt in sig i sina mentala boxar, men kanske samtidigt tror att de är fria, när de i själva verket är totalt kontrollerade. Jag tror dock inte att Orwell verkligen såg människan som robotar, i så fall skulle han aldrig skriva 1984, lika lite som Mats skulle ha skrivit Robotfolket. Och lika lite som Richard Dawkins någonsin skulle skriva en bok i samma anda.

För att vara villig att se hierarki-visionen krävs det att man först kan se sig själv. Släppa sin identifikation med yttre ting, och tankeströmmar, och när man är villig att göra detta, konfronterar man rädsla (som man sedan kommer ut ur). Här kommer Eckhart Tolle in. Han skriver och pratar väldigt mycket om detta. Börje är öppen för Tolles vision, jag tror också Mats är det. Men Mats har kommit längre (för den delen behöver man inte nödvändigtvis anamma just Tolle). Han kan se att det behövs ett inre uppvaknande innan vi kan se vad vi ska göra i det yttre. Det är vi själva som i våra tankar skapar vårt elände. Vi lämnar över ansvaret för våra liv på en auktoritet, som vi inte ens ser, ännu mindre är villiga att se. Vi måste se oss själva, och själva ta ansvar för våra liv.

Sassersson
Sassersson
Gäst
29 augusti 2013 kl 17:53

Jag hade ställt in så att 100 kommentarer visades. Just nu är det 102 kommentarer så jag ökar from nu visningen till 200 kommentarer. Därför kan det fram till nu ha sett ut som om kommentar nummer 101 och 102 inte publicerats. / kommentar 103

Mats Sederholm
29 augusti 2013 kl 17:11

Ja Torbjörn

Förändrare har så mycket av holistiska perspektiv att det framstår som luddig, eller just konspiratoriskt o.s.v.

Transparans och allt det andra du nämnde kan bara växa fram när varje människa upplever att de har en betydelse, att de är sedda, att deras längtan och vision kan få vara lönsam just enbart därför att det i ett vidare perspektiv gynnar samhället.

Ett samhälle som bygger på hiearkier och represention kommer aldrig att kunna erbjuda människor ovan. Konkurrensnormer, det ekonomiska systemet med mera dränerar dessutom ständigt människor på energi, de skapar rädslan att inte duga, att bli ensam o.s.v.

Vi måste vända på gräsmattan och sluta plocka ogräs.

Mats
På Klar Sikt

Mats Sederholm
29 augusti 2013 kl 17:06

“Ett öppet samhälle som diskuterar möjliga vägar istället för att kritisera initiativ.”
Ett sådant samhälle är inte öppet, ännu mindre demokratiskt.
För att komma fram till möjliga vägar så måste somligas vägar stängas.
Det handlar inte om att stänga ner för kritik, det handlar mer om hur man uttrycker det samt att klara av att ta kritik.

Mats På
Klar sikt

Mats

borjeperatt
Gäst
29 augusti 2013 kl 16:28

Tack Torbjörn. Minns intervjun i april 2012 Där jag svarade så här:

“Ett öppet samhälle som diskuterar möjliga vägar istället för att kritisera initiativ. Det påminner mig om att alltför många har gjort karriär på att kritisera och sabotera för dem som gör något. Då har avundsjukan över egen oförmåga vunnit över den som har förmågan att skapa.”

Mats Sederholm
29 augusti 2013 kl 15:26

dublettkommentar

Sassersson
Sassersson
Gäst
29 augusti 2013 kl 14:19

Låt oss gå tillbaka till artikeln. Det jag tycker är skrämmande är att Sverige som nation förlorar sitt goda anseende i olika undersökningar.

Vägen tillbaka till ett gott anseende tror jag går via transparens, ärlighet i alla samhällsled, från politiken och styrelserummen ned till torpen.

Men problemet är att idag är personerna som sitter i toppskiktet inte de som driver utvecklingen mot klar sikt/medvetenhet, transparens, ärlighet, sans, förnuft, medmänsklighet. Nej, i toppskiktet (utifrån en något mörk syn på toppskiktet) där sitter de som ställer till det samtidigt som de har topplöner.

De som försöker bygga om samhället så att transparens, ärlighet, sans, sann vetenskap, förnuft och medmänsklighet återtar sin position i centrum av samhället, de får minsann arbeta gratis och ideellt samtidigt som de allt som oftast pekas ut som drömmare, newagare, foliehattar och konspirationsteoretiker.

Mats Sederholm
29 augusti 2013 kl 12:38

Börje

“Dina kommentarer är fortsatt ointressant bjäbb.”
Men va kul att vi kan dela på detta då.

” Jag försökte nå dig för en normalisering av kommunikationen. Den avfärdade du och nu kallar du det mailterror”
“normalisering “, jo tjenare, fortsatta angrepp med referenser till tidigare artikel här på newsvoice.
Du blandar näthat med försoning, sedan nytt näthat, sedan försoning o.s.v. Hela mönstret är lite vrickat, därför har jag uttryckligen flera gånger sagt att jag inte är intresserad av ett samarbete. En människa med detta mönster står det nämligen “PROBLEM” stämplat i pannan på.

“På vilket sätt blev Chris utagerad som ett missförstånd. Vari ligger ”fulretoriken”?”
Därför att jag i min utgångspunkt för min kommentar gjorde ett antagande, varefter jag skrev att det var fel. SEN skliver du in och försöker utnyttja
mina kommentarer. Är du inte medveten om vad du gör?

“Möjligen vill du/ni beskriva något annat än robotfolk men både titel och innehåll handlar ju om det”

Men titeln är ju en varning, innehållet berättar om hur man kan undvika det. Då kan man väl inte referera till författaren som att de står för vad som är ditt första apa-intryck. Vaddå “handlar om det”, du vet ju knappt vad du säger eller skriver om och bara chansar rakt ut i dina artiklar och fan vet vad.

“När det rör dialog kring ett projekt så innebär det att man tillför och att man diskuterar och kritiserar de olika förslagen..Det du ägnat dig åt är enbart förtal och sättet du gör det på vittnar faktiskt om störning. ”

Nej man pratar INTE om de ingående förslagen om den debatten mörkar en vidare insikt. Mitt syfte här är inte att bemöta dina mini-förslag, det är att sätta partiprogrammet i ett vidare perspektiv. Att du inte får in mig i “din film” är ditt problem. Min mening är att beskriva de övergripande normerna som världen styrs av och på vilket sätt Demokraterna bemöter detta. Ledsen, men jag har en egen vilja och ett eget kall och väljer att diskutera med dig och dina utfästelser precis på det sätt jag önskar, alla människor har den rätten UTAN ATT BLI TERRORISERADE.

Mats
På Klar sikt

Bosse J
Bosse J
Gäst
29 augusti 2013 kl 11:34

Namnet Demokraterna låter väldigt olycksbådande om det har något som helst gemensamt med det amerikanska partiet med motsvarande namn. Den ena grenen av samma parti där det andra benämns Republikaner. Ena skinkan av samma arsle, med andra ord 🙂

LindaB
LindaB
Gäst
29 augusti 2013 kl 10:55

Börje

“Möjligen vill du/ni beskriva något annat än robotfolk men både titel och innehåll handlar ju om det. Så jag förstår inte vari lögnen ligger då jag bara citerar er.”

Du har uppenbarligen inte läst boken. Boken handlar om att människan är PÅ VÄG att förvandlas till en robotmänniska OM vi inte sätter stopp för det. Vår syn på människan som hon är i grund och botten är allt annat än en robot. Att vända på allt och påstå att vi skulle se människor som robotar är ju, som Mats säger, inget annat än fulretorik. Till skillnad från dig, Börje som på dina egna forum utnämnt mig till allt möjligt trist och svartmålat min retorik, så tror jag faktiskt att du inte är så dum att du inte vet vad vi menar med titeln på vår bok.

Du vill ha en ursäkt men har hittills ägnat dig åt psykiatriskt diagnosticerande av framförallt Mats men nu också mig, smutskastat både vår sida, vår bok och Mats. När, Börje, när kommer din ursäkt? Eller vill du att vi också ska förvandlas till hobbypsykiatriker?

borjeperatt
Gäst
29 augusti 2013 kl 10:38

Tack för ditt svar Mats, och den klara sikten tycks mig alltmer grumlig. Jag försökte nå dig för en normalisering av kommunikationen. Den avfärdade du och nu kallar du det mailterror.

På vilket sätt blev Chris utagerad som ett missförstånd. Vari ligger “fulretoriken”?
Jag har bara läst dina inlägg om hur” tragiskt och sjukt” det är att jag skulle ha utgivit mig för att vara just denne Chris. Om du har insett att det var fel borde väl en korrigering och en ursäkt vara på sin plats.

Men för en ursäkt och ett tillrättaläggande krävs en social kompetens och kommunicerbarhet.

Möjligen vill du/ni beskriva något annat än robotfolk men både titel och innehåll handlar ju om det. Så jag förstår inte vari lögnen ligger då jag bara citerar er.

När det rör dialog kring ett projekt så innebär det att man tillför och att man diskuterar och kritiserar de olika förslagen. Det du ägnat dig åt är enbart förtal och sättet du gör det på vittnar faktiskt om störning. Så den balans eller snarare obalans du nämner får du spegla dig i själv det är därför din spegelbild grumlas och sikten blir så oklar.

Som sagt låt oss nu lämna detta.
Dina kommentarer är fortsatt ointressant bjäbb.
Börje

Mats Sederholm
29 augusti 2013 kl 10:18

Börje

“De anklagar mig för vara Chris. Men denne Chris kan tänka och uttrycka sig helt på egen hand vilket Chris också visar i inlägget ovan. Och nej jag vet inte vem det är. Men det anser sig uppenbarligen Linda och Mats veta.”

Saken är redan utagerad, det var ett missförstånd
Du kör med Fulretorik som vanligt.

“Oförmåga att höja sikten ovanför spegelbilden gör att den till slut grumlas.”
Tror nog bara att det är Peratt som förstår sånt här.

“Svaret på Torbjörns förslag till att bidra med förbättring av programmet besvaras du Mats så här:
”Antingen så hjälper du till med Demokraterna eller så håller du tyst med din kritik…””

Nej det var inte mitt svar, det var en möjlig andemening av Torbjörns inlägg och inget svar.
Jag gjorde ett antagande och svarade sedan utförligt och klart.
Återigen far du med fultretorik och ogrundade påhopp, åter igen ser vi hur du saknar argument och försöker att vrida till din värld så att den ska passa dig.

“Ja Mats vad som är sorgligt är väl din narcissistiska personlighetsstörning som kommer till uttryck i snart sett alla inlägg.”

Ja visst Börje! Man skapar vad man vill ha. jag är ju också att likställas med terrosist och nazist i dina analyser.
Liksom att boken robotfolket skulle syfta till att vår mening är att människor är maskiner, en direkt lögn och diametralt så långt bort från mitt och Lindas kall man kan komma. Det är just detta vi vill varna för och istället lyfta fram människans kraft.

Du terroriserar mig med privata mejl, du kör med att sprida rykteshantering på nätet sen en tid tillbaka o.s.v.

“Ni är från nu helt ointressanta. Jag föreslår att ni försöker ägna er åt ert. Och önskar er lycka till med det.”

Som jag skrivit till dig privat Börje, du är inte riktigt i balans.

Alla här förstår att man måste tåla kritik om man startar ett parti och att just förmågan till det vittnar om en mogenhet för det eller inte.

Tragiskt är ordet

Mats
På Klar sikt

borjeperatt
Gäst
29 augusti 2013 kl 09:08

Jo Perra dina reflektioner kring inre och yttre ting diskuterades även av Adler och Jung och inte minst de humanistiska psykologerna Maslow och Rogers, senare av Assagioli i det som kom att utvecklas till transpersonell psykologi. Vi diskuterar bl a sådana frågor i en förening som du är hjärtligt välkommen att besöka. http://humanismkunskap.org/

borjeperatt
Gäst
29 augusti 2013 kl 09:02

Perra (28 augusti, 2013 at 21:37) Jo Tolle skriver bra och har en bra förmåga att uttrycka sig. Jag är inställd på att delta. Jag går varje år på minst en kurs och flera seminarier som kanske inte alltid förmedlar något nytt men i akt och mening att bli påmind eller få sig ett och annat guldkorn. Den slags kommunikation där man lyssnar och och försöker förstå varandra är bra mycket intressantare än den dominanta retorik som drabbat denna tråd.

borjeperatt
Gäst
29 augusti 2013 kl 08:50

Linda B och Mats S visar med sina inlägg prov på en misstänksamhet som kan diagnostiseras “paranoid pseudoskepticism”.

De anklagar mig för vara Chris. Men denne Chris kan tänka och uttrycka sig helt på egen hand vilket Chris också visar i inlägget ovan. Och nej jag vet inte vem det är. Men det anser sig uppenbarligen Linda och Mats veta.

Mats skriver: “Denne Chris är för övrig Börje Peratt själv, … Det är både tragiskt och sjukligt på samma gång.”

Ja Mats vad som är sorgligt är väl din narcissistiska personlighetsstörning som kommer till uttryck i snart sett alla inlägg. Artikeln ovan handlar om sakfrågor du får alla frågor att återspeglas i din egen tankevärld. Oförmåga att höja sikten ovanför spegelbilden gör att den till slut grumlas.

Svaret på Torbjörns förslag till att bidra med förbättring av programmet besvaras du Mats så här:

”Antingen så hjälper du till med Demokraterna eller så håller du tyst med din kritik…”

Detta svar från Mats förstärker intrycket om en kraftig störning som kännetecknas av att misstänkliggöra även positiva inbjudningar.

Jag kan konstatera att ni två Linda och Mats säkert vill gott men saknar för mycket i kvalitet för att kunna hålla en någotsånär intelligent, saklig och kommunikativ nivå. Ni domderar och dominerar utan att förmedla en vettig substans. Ni är från nu helt ointressanta. Jag föreslår att ni försöker ägna er åt ert. Och önskar er lycka till med det.

Sassersson
Sassersson
Gäst
29 augusti 2013 kl 07:54

Tack Mats. Jag skrev till dig att jag inte ville att Börje skulle posta det nya inlägget (inte artikeln) där Klar Sikt nämns eftersom risken är att det blir “krig” mellan er. Jag önskar istället att vi accepterar våra olika åsikter och istället samarbetar utöver dessa åsikter. Alla vill ju faktiskt påverka samhället i en positiv riktning.

Utöver det, låt oss hålla vårt privata mailande utanför offentliga forum. 😉

Mats Sederholm
29 augusti 2013 kl 07:23

Hej’

Fick ett mejl av dig i natt som jag uppenbarligen misstolkade helt.
“Jag försökte förhindra B att postade denna artikel. Det gick inte. ”

Läste ordet inlägg i stället för artikel, mitt fel.

Mats
På Klar sikt

Sassersson
Sassersson
Gäst
29 augusti 2013 kl 06:55

Mats skrev: “Denne Chris är för övrig Börje Peratt själv, enligt redaktör Sassersson som kontaktat mig privat.”

Mats, det stämmer inte. Jag har inte aktivt kontaktat dig privat och påstått det. Du har tagit kontakt med mig vid flera tillfällen senaste tiden för att du bla ville diskutera Börjes förra artikel om Demokraterna. Vi har då spekulerat om vem som är vem bakom flera anonyma kommentars-nicks.

Det är ett problem att personer använder flera nicks därför beslöt jag att efter förra artikeln om Demokraterna att helt enkelt ta bort samtliga kommentarer eftersom vissa kommentarer var skrivna av samma personer med dubbla/trippla nicks.

Chris och Börje Peratt har för övrigt inte samma IP:nr när jag kontrollerar.

Frågan måste gå till Börje. Är du Chris? Om du är Chris får du ett ajabaja av redaktören.

Mats Sederholm
28 augusti 2013 kl 22:51

Denne Chris är för övrig Börje Peratt själv, enligt redaktör Sasserson som kontaktat mig privat.
Jag hoppas att tillräckligt många får ta del av detta.
Det är både tragiskt och sjukligt på samma gång.

Mats
På Klar Sikt

Mats Sederholm
28 augusti 2013 kl 22:46

Chris och alla

Artikeln är en surdeg och bygger på en kristallklar lögn.
Börje mår inte bra och det går att läsa mer om detta här.
Se längs ner i krönikan, (Börje är inte namngiven.)
http://www.klarsikt.humancreations.se/post/2013/06/20/Boxen-och-Dromtillstanden.aspx

Mats
På Klar sikt

Linda B
Linda B
Gäst
28 augusti 2013 kl 22:33

Och vem kan Chris tänkas vara? 😀 Intressant att det alltid dyker upp en liten någon med en liten länk till Börjes mobbarinlägg. Sanslöst.

Chris
Chris
Gäst
28 augusti 2013 kl 21:52

@Ruben: Jag trycker Börjes senaste inlägg förklarar skillnaderna i tankesätt på ett klart sätt. Låt förnuftet styra. http://borjeperattexplorer.wordpress.com/2013/08/28/med-grumlig-sikt/

Perra J
Gäst
28 augusti 2013 kl 21:37

Hej Börje,
Det uppskattas att du är öppen för Eckhart Tolle, för det är inte så många i Sverige.
Ska du själv gå på hans seminarium (eller vad det kallas, Satsang?)

O ja, Tolle ekar i allt väsentligt mycket Tao Te Ching, vilket han själv ofta framhåller.

Det existerade uppenbarligen riktig visdom i öst, för tusentals år sedan. Det är svårt
att ta till sig för den som anser att evolutionen och vårt framskridande i väst har tagit oss
någonstans. Men evolution kan även gå åt andra hållet, i en krympande spiral, tills det inte funkar längre. Det är kanske detta som skett med västvärlden? Vi har varit för mycket fixerade vid yttre ting, materia. Tao och Tolle pekar mot inre “ting”, det formlösa ur vilket allt annat kommer.
I västvärlden vet vi inte vilka vi är, eller vad vi är. Vi identifierar oss därför med yttre ting.

Sassersson
Sassersson
Gäst
28 augusti 2013 kl 21:21

Mats skrev:

“Hej Torbjörn och alla
Ska jag tolka detta inlägg som ett: ”Antingen så hjälper du till med Demokraterna eller så håller du tyst med din kritik. Och eftersom du förmodligen inte vill hjälpa till så kommer du bara att hålla tyst. Vilket var tanken från början.””

Absolut inte. Vem kan tysta dig? 😉

I övrigt håller jag med dig i mycket av vad du skriver: 26 augusti, 2013 kl 14:02.

Det som framför allt får folk i allmänhet att skippa etablissemangets regler för samhället är att det allt oftare står klart att när en toppolitiker eller tex högre chef gör grova fel så sparkas de mest uppåt till nya titlar och ännu mer betalt. Vi svenskar vet nu att det är normalt. Finns inga förebilder längre i de övre hierarkierna, mest förhandlingsbar moral.

Det kan därför gå i Sverige som i Ryssland. Jag pratade förra sommaren med en ryss som menade att den arbetande delen av det ryska folket har en överenskommelse med den rika eliten och den lyder: “Skit i vad vi gör så skiter vi i vad ni gör”. Det vill säga man låter de rika vara rika mha korrupta metoder och småfolket trixar med sitt småfiffel.

Samhället har då blivit ett: det-skiter-väl-jag-i-samhälle bestående av individualister, korruption, skattesmitning, bedrägeri, egna lokala lagar, medborgargarden, kanske lokala valutor, svarta pengar, byteshandel, privatiserad polis etc.

anders
anders
Gäst
28 augusti 2013 kl 10:32

Även Tsarion har utläggningar om egot. Intressant.

borjeperatt
Gäst
28 augusti 2013 kl 10:26

Perra, Tolles existentiella förklaring av nuet och upplösningen av egot är intressant och något som praktiserats inom TAO och andra meditativa discipliner under kanske tusentals år.

Vi finner liknande förhållningssätt inom flera “ursprungsbefolkningar” och bland indianer i Nordamerika. Där kompletterat med värderingar som: “Människan kan inte äga land” “Allt är gemensamt och heligt”.

Förmodligen var det också förhållningssättet i de matriarkat man känner till. Inte många om något kvar opåverkat av de patriarkat som idag styr.

Tolle kommer till Stockholm City Conference Centre den 8 november. Eventet kallas för “En afton med Eckhart Tolle” och anordnas av Spiritual Events.

Det “Numedvetande” Tolle beskriver har många andra skrivit om långt tidigare. Under 1980-talet spreds en träningsform genom Sondra Ray.

Naturligtvis finns flera medvetandenivåer och man kan inte utesluta eller påstå något vara bättre än det andra. En växande skara forskare delar med sig av upptäckter och insikter i dessa frågor, min har pågått sedan 1988. Den presenteras här: http://medvetandetsuppkomst.wordpress.com/
Börje

Sassersson
Sassersson
Gäst
28 augusti 2013 kl 06:07

Har lagt om kommentarsföljden så att “nästlade” kommentarer inte längre används. Nu kommer kommentarerna i en rak, kronologisk fallande ordning. Hoppas det blir bättre.

Mats Sederholm
26 augusti 2013 kl 14:02

Hej Torbjörn och alla Ska jag tolka detta inlägg som ett: “Antingen så hjälper du till med Demokraterna eller så håller du tyst med din kritik. Och eftersom du förmodligen inte vill hjälpa till så kommer du bara att hålla tyst. Vilket var tanken från början.” Jag kan också tolka det som att du verkligen tror att jag skulle vilja arbeta med Demokraterna. Först, om jag hade velat starta ett parti så hade du redan märkt det. Allt vad vi i Human Creations (www.humancreations.se) lägger ner energi på måste vara mycket noga uttänkt med tanke på att vi liksom så många andra har heltidsjobb, upp till tre timmars resväg per dag, en barnfamilj och så mycket annat som livet i verkligheten består av. De få timmar som blir över på ett dygn planerar vi minutiöst. Vi arbetar med att påverka mänskligheten i stort sett varje dag. Vi gör det proffesionellt i företagsform och har egentligen ingen fritid överhuvudtaget. Men det arbetet följer också en “roadmap to peace and freedom”. Ingen vet hur den ser ut men vi måste anta hur den ser ut och framförallt påverka hur vi vill att den ska se ut. Min syn på framtiden är att världen både kommer att rasa och måste rasa uppifrån och ner. Därför är det ingen god ide att investera på de i toppen! Det vi vill är att människor själva ska förstå hur världen är beskaffad, de måste uppfatta de grundefundament som styr världen. En ny ordning i världen måste komma fram organiskt. Den ordningen är, om jag ska använda Occupyspråk, byggt på Horizontals inte på Verticals. Alltså en ny ordning bygger inte på människor som föredrar hierarkier, eller uppifrån-ordningar. Det är den gamla världens normer. Den här utvecklingen har redan påbörjats och främst bland de miljoner människor i världen som konkret och med sina liv säger och har sagt ifrån. Frivilligt eller ofrivilligt. Just nu på denna väg till frihet ligger tyngdpunkten på att upplysa människor, att få dem att känna visshet och kraft i sina ifrågasättande av samhället, att få dem att förstå hur världen egentligen är funtad. Att inte rygga för radikala förändringar. Och här kommer mina åsikter om demokraterna in. Först efter att människor har öppnat ögonen och gett upp på den gamla världen man börja skapa en nyordning. Mitt fokus just nu är öppna portarna för nya tankar och riva murarna för de gamla. Det… Read more »

Sassersson
Sassersson
Gäst
26 augusti 2013 kl 09:03

Mats Sederholm. Tack för ditt svar 24 augusti, 2013 at 21:34

Vad jag förstår av Börjes partiupplägg vill han inte ens vara ordförande i partiet (du kan alltså ta bort allt fokus från Börje, den förskräcklige FRA-mannen), han vill i själva verket att människor intresserade av samhället ska engagera sig i partiprogrammet och förbättra det och utveckla det.

Du är en av de som engagerat dig mest i Demokraterna i Sverige (bland ca 10 st andra personer) och jag tycker du ska ändra i partiprogrammet så att det blir bättre. Nu har du tex chansen att ta bort FRA från Sverige.

Vad jag förstår av din kritik tycker du Demokraterna är för traditionellt eller för åldrigt. Därför är det ju bara att piffa upp det. Dina värderingar, dina erfarenheter är självklart mycket värda.

Lycka till med ditt nya parti Mats!

Du kanske ska vara ordförande. 😉

Mats version av Demokraterna:
1 Skapa en uppgörelse med det ekonomiska systemet och den ekonomiska tillväxten
2 Skapa en uppgörelse med de växande övervakningssamhället
3 Skapa en uppgörelse med konkurrensnormen

Posta gärna här tre partiprogrampunkter som utvecklar dina uppgörelser ovan.
Walk the talk. Don’t just: Tråk the Hawk (Börje).

anders
anders
Gäst
25 augusti 2013 kl 11:26

Vad är demokraternas hållning i ekonomiska frågor?

Skall banker bli räddade om de gör dåliga affärer, och vem håller i statens finanser och riksbanken?

borjeperatt
Gäst
Reply to  anders
25 augusti 2013 kl 12:55

Anders om detta skrev jag 2012 och myntade då begreppet akrokati. http://borjeperattdebate.wordpress.com/2012/10/18/akrokrati-slutet-styre/

borjeperatt
Gäst
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 13:11

Hur personsystemet lurat skrev jag också april 2012 “En indvidorienterad politik som manglat individen” http://borjeperattdebate.wordpress.com/2012/04/08/en-indvidorienterad-politik-som-manglat-individen/

borjeperatt
Gäst
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 13:20

Problem med finanspolitiken är gigantisk då den inte bara är svensk utan internationell med lån och obligationer kors och tvärs. Detta område är ytterligt komplicerat. Det finns förslag på hemsidan som rör förhållningssätt. Lönesystem, bonusar och beslutsordning måste förändras i grunden. Den valhänta styrningen som idag sker påminner om en knähund som skäller. En första förändring i detta är att lämna EU och återta kontrollen.

Linda B
Linda B
Gäst
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 13:55

Eller varför inte jobba för en pengafri värld? Det går inte över en natt, men någonstans måste man ju börja. Så mycket elände som pengar har ställt till med i vår historia kan jag inte se ett enda bra argument för varje de skulle få vara kvar.

Perra J
Gäst
Reply to  Linda B
26 augusti 2013 kl 09:32

Det här är ju det som ligger högst på dagordningen inom Zeitgeiströrelsen – avskaffa det monetära systemet (eller om det behövs, det kommer att braka samman av egen kraft, tror man).
Jag har haft många långa debatter på deras forum om detta, och försökt få stöd för min åsikt att så länge vi inte förändrar oss själva, kommer nya rädslobaserade hierarkier att byggas, med bättre och sämre människor. Det finns andra sätt att utöva kontroll. Man kan t ex definiera en fiende, och folk kommer att kräva säkerhet.
Det är ju inte pengar i sig som är fördärvet, det är när pengar används i kontroll/maktsyfte som det spårar ur.
Det gick inte att få Zeitgeiströrelsen att fatta detta, och det går heller inte att få en vanlig materialist (det finns gott om dem i Sverige) att fatta detta. Man tror helt enkelt inte att människan kan förändra sig.

Linda B
Linda B
Gäst
Reply to  Perra J
26 augusti 2013 kl 17:09

Nej, det är inte pengarna i sig som skapar elände. Jag tror att människan kan förändra sig (eller snarare rätta in sig i sin fulla potential). Först måste dock en massa hinder röjas ur vägen. En människa i harmoni som kommer till sin rätt och vet sitt värde kommer att dela med sig i glädje. Ett pengasystem (eller byteshandelssystem för den delen) kommer inte att behövas i en värld med harmoniska människor. Det mesta kommer att ge sig av sig självt när folk mår bra och känner att de inte måste kriga om resurser eller energi.

Perra J
Gäst
Reply to  Linda B
26 augusti 2013 kl 19:14

Den stora hemligheten är det du antyder i sista meningen. Att må bra är att acceptera nuet, hur det än ser ut – med alla hinder som du tycker först måste röjas ur vägen – då kommer detta att ge med sig.

Linda B
Linda B
Gäst
Reply to  Perra J
26 augusti 2013 kl 19:32

Förstår hur du tänker Perra, men samtidigt är det ju så att inget skulle ha förändrats öht på den här planeten om alla bara suttit och varit tillfreds med tillvaron. 🙂

Perra J
Gäst
Reply to  Perra J
26 augusti 2013 kl 19:57

Kan verka så, men det är en otrolig skillnad mellan att ignorera tillvaron och att acceptera den. Läs Eckhart Tolle 🙂

Linda B
Linda B
Gäst
Reply to  Perra J
26 augusti 2013 kl 20:30

Tror jag förstår ändå. Helt sant. 🙂 En inte helt lätt sanning att förmedla dock. Jag förstår den “bara” intuitivt, inte logiskt.

Linda B
Linda B
Gäst
Reply to  Perra J
26 augusti 2013 kl 20:36

Det är som att säga till människor: “Jag accepterar att det är som det är OCH jag gör något åt det”. Tror inte många får ihop det.

anders
anders
Gäst
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 16:34

En del av problematiken är väl att det är privata intressenter som förfogar över utgivningen av pengar? På det internationella planet är det så, och i Sverige finns det kanske inga uppgifter om saken.

I alla fall presenteras det på ett sätt som gör att man undrar. Och i sak kan man ju fundera hur det egentligen ligger till när det bara är riksbanken som har lagligt stöd att ge ut pengar.

Vad bonusar och lönesystem har med saken att göra förstår jag inte.

anders
anders
Gäst
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 15:43

Börje. Vad jag kan läsa av detta är det DU som skriver om ekonomi i de artiklarna. Vilken inställning har Demokraterna. På hemsidan är begreppen vaga.

anders
anders
Gäst
Reply to  anders
25 augusti 2013 kl 20:40

Detta skulle hamnat som svar till Börje på 25 augusti, 2013 at 12:55 .
Blev lite fel där.

borjeperatt
Gäst
25 augusti 2013 kl 07:59

Ruben och Mats, det finns en stor skillnad.

Den rigide sätter ut en kurs och kör rakt fram oavsett “klar sikt”, radikal och rakt på grund.

Den flexible har en vision utifrån ideal men där situationen, medmänniskorna och landskapet påverkar. Det kallas “Anpassat ledarskap” (situational leadership).

Den låsta rigida principen leder till auktoritärt styre och den sortens förvirrande angrepp som Mats sysslar med.

Den inkännande flexibla, lyhörda medmänskligheten leder till demokratiskt samspel och den sorts dialog du kan ta del av lite högre upp. Den sortens samverkan som bygger på kommunikation och lagspelarens kvaliteter.

Har man aldrig spelat i ett lag eller jobbat i en större gemenskap utifrån allas likvärdighet kanske man inte förstår detta.

Mats har uttalade fördomar som påminner om mobbares attityder kring helt irrelevanta kriterier. Han har inte ens förmåga att diskutera sakfrågor utan att det blir angrepp som faktiskt väljer bort fakta och bara står för en i förväg uppställd fördom. Denna skillnad är avgörande.

De tre punkter han påstår att Demokraterna inte gjort upp med finns tydligt presenterade i programmet. Antingen har Mats inte läst eller inte velat förstå.

Jag tror gott om människan men inser att det svåraste motståndet utgörs av de rigida och psykopaterna. Mats lierar sig med de rigida och hans tänkande om människan som robot ligger nära Richard Dawkins syn på människan som en maskin.

Jo Mats ägnar mycket energi till att grusa och stoppa initiativet med Demokraterna och marginell eller ingen energi till dialog. Tro mig jag har försökt.

Vissa brus är svåra att nå genom.

/Börje

Mats Sederholm
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 11:50

” Mats lierar sig med de rigida och hans tänkande om människan som robot ligger nära Richard Dawkins syn på människan som en maskin. ”

Jaha då fortsätter vi med lögnerna Börje, det går inte så bra för dig märker jag.
Jag skriver just nu på en bok som kommer att lyfta fram människans enorma potential och har under tjugo års tid just haft detta som en av hörnstenarna.

“Han har inte ens förmåga att diskutera sakfrågor ”
Jag lägger inte energi på sakfrågor som skymmer oss fån de avgörande frågorna.
Peratt brottas i den gamla världen, det intresserar mig inte.

Mats
På Klar sikt

borjeperatt
Gäst
Reply to  Mats Sederholm
25 augusti 2013 kl 13:07

Nej Mats du klarar inte sakfrågorna och går på i ullstrumpor om “lögner”. Precis som voffare gör då de inte klarar debatt. Profilen beskriven här: https://newsvoice.se/2011/12/20/antihumanisternas-fientliga-profil/

Några tydliga drag i denna profil är:

– Man saknar empati och förståelse för andra.
– Man klarar inte av att uppmärksamma eller identifiera sig med andras känslor och behov.
– Man har dålig självinsikt och oförmåga att hantera kritik.
– Man anser sig stå över andra och deras värld.
– Man är arrogant och högdragen i sitt beteende, i sina attityder och i sina omdömen om andra.
– Man är avundsjuk på andra och omvandlar det till att störa och förstöra för dem som har det man själv saknar.
– Man vägrar acceptera oönskade fakta och kallar andra för lögnare och bedragare.
. Några lär sig social kompetens som teknik och kan förställa sig för att vinna förtroende som man sedan utnyttjar i destruerande avsikt.

Mats Sederholm
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 14:18

Ditt påstående
“Mats lierar sig med de rigida och hans tänkande om människan som robot”

är en lögn.

Och du skriver det.

Du förnekar dina egna rader mitt framför näsan på alla läsare!

Sedan spaltar du upp något generaliserat som du inte lärt dig att använda dig av.

Landa och ta kontakt med dig själv.

Perra J
Gäst
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 22:00

“Mats lierar sig med de rigida och hans tänkande om människan som robot ligger nära Richard Dawkins syn på människan som en maskin.”

– Definitivt inget jag har associerat Mats Sederholm med. Påståendet är överilat.

Brukar av princip inte lägga mig i dualistiska konflikter. Men det här är så uppseendeväckande att jag måste säga detta. Hela Mats Sederholms mission är väl att varna för sådana som Dawkins. Och för en kommande teknokrati, som vill tvinga fram en robot-människosyn, som kanske lyckas om vi lever i ignorans och blint förlitar oss på auktoritet.

Mats Sederholm
25 augusti 2013 kl 00:54

Ruben det finns likheter mellan oss men också principiella skillnader.

Om man ska påbörja en färd mot ett nytt landskap så kan det förvisso ta tid, men det viktigaste är att kompassen visar rätt. Man måste så snabbt och tydligt man kan undvika de mest grundläggande hindren och våga vara tillräckligt radikal och rakt på i sin riktning. Väljer man lite fel kurs i början så kommer man aldrig fram till målet..

Det är i det senare vi skiljer oss åt.

Mats
På Klar sikt

ruben
ruben
Gäst
25 augusti 2013 kl 00:43

Hej Mats!
Jag har stor respekt för både dej och Börjes helhetssyn på människan och samhället. Ni har båda gjort stort intryck på mej. Vad jag kan förstå är ni inte långt ifrån varandra, men har kanske olika ingångar, jag vet inte. Demokraterna verkar vara ett bra vägskäl från Main Stream tänket och en början på nyare idéer tycker jag, som i sin tur banar väg för det du säger. Ja det är min tanke.

Mats Sederholm
25 augusti 2013 kl 00:07

Hej Ruben

“Vet inte hur fort det kan gå egentligen. Vi är ju i en häftig förändring just nu, där den ena världsomspännande oegentligheten efter den andra avslöjas och ibland upplöses.”

Exakt, det går inte att förutse någonting som jag ser det. Globaliseringen och alla de förändringar som kommit med den har skett på bara några år, den arabiska våren plus alla följande demonstrationer och protester, internet explosionen med alternativa tankar och ifrågasättanden o.s.v. o.s.v.

Jag tror dessutom att människor är mer mogna än vad man kan tro. Vi lever i en gammal, gammal värld som snabbt håller på att falla ihop. Många känner på sig detta även om det inte uttrycks i media.

Mats
På Klar sikt

ruben
ruben
Gäst
25 augusti 2013 kl 00:00

Kan demokraternas partiprogram möjligen vara en soft ingång till det Mats S. proklamerar? Det Mats S. syftar på är i mitt tycke den ultimata lösningen, som världen inte är mogen än, men inom närmsta 50-100 åren kanske? Ja det är en gissning. Vet inte hur fort det kan gå egentligen. Vi är ju i en häftig förändring just nu, där den ena världsomspännande oegentligheten efter den andra avslöjas och ibland upplöses.

borjeperatt
Gäst
24 augusti 2013 kl 22:18

Mats dina inlägg liknar nu alltmer vofassocierades sätt att trasa sönder, trötta ut och dominera trådar. Vill man förstöra en dialog så är din strategi klockren./Börje

Mats Sederholm
Reply to  borjeperatt
24 augusti 2013 kl 23:27

“Mats dina inlägg liknar nu alltmer vofassocierades sätt att trasa sönder, trötta ut och dominera trådar. ”
Ehh va? Jag har ju svarat konkret och sakligt, på dina inlägg.
Exakt var och hur försöker jag trasa sönder , trötta ut och dominera?

Liksom förra gången du skrev om ditt parti här på Newsvoice så klarar du inte sakliga diskussioner utan faller in i retorik och smålögner. Hur har du tänkt att att människor ska kunna få förtroende för dina demokratiska ambitioner?

Mats
På Klar sikt

Mats Sederholm
24 augusti 2013 kl 21:02

“Mats du ger ju inga konkreta förslag annat än klagar på ett initiv, så man få gissa sig till vad du menar. Du är emot politiska partier. Jag har just rekommenderat politiska partier i mitt inlägg, snälla, inga tarvliga försök till fulretorik nu tack! “vergripande infrastrukturella frågor och världens miljöproblematik kräver ett omfattande samarbete med någotsånär stabila parter så man genomför det man kommit överens om.” Internationella överenskommelser tjänar inget till så länge de inte har människors mandat. En värld där politiker verkar utanför människors vardagliga domäner kan heller inte representera eller skapa verkliga överenskommelser. Ekonomin bygger på egoism och makt, övetrenskommelser komna ur en sådan ideologi kommer enbart att upprätthålla gällande ordning. “Tror du att lösligt sammansatta temporära grupper utan ledning ska fixa till de omfattande problem vi idag har?” Ja det tror jag, men långt innan vi kommit till en ordnad nyordning så måste den gamla världen monteras ner. “Tror du att en enskild fråga som berör många ska lösas vid nätomröstningar (direktdemokrati)?” Jag ser lokala arbetgrupper som frivillgt löser konkreta arbetsuppgifter och ges mandat till att ta ansvar för detta. Men också i kombination med nätverksomrösningar då arbetsgruppernas beslut har en stark och avgörande betydelse för samhället. “Alternativet är faktiskt att du föreslår diktatur. För det blir konsekvensen av flummig allmän anarki.” Din “ordnade värld” har sörjt för orättvisor och djävulskap i tusentals år och jag ser inget nytt i Demokraternas visioner. Din vision och begreppsvärld är den gamla världens vision och sett därifrån så framstår alla regäla alternativ som anarkistiska och flummiga, ungefär på samma sätt som VoF och Humanister ser på alternativvärlden. Det är alltså enbart i ditt huvud som anarkin och flummigheterna finns. “Ditt alternativ till inga partier vad är det?” Som sagt, Fulretorik! “Om vi ska prata rotnivå och personliga insatser så vet jag inte vad du Mats har gjort.” Jag har under några tiotals år hälpt och styrkt människor att se igenom detta samhälle, att få dem att förstå att deras upplevelse av en ständig livskamp där pengar, stress och ett fjärmande politiskt system är en helt korrekt upplevelse. Via mitt skrivande i 20 år, som föredragshållare och arrangör och framförallt, i levande livet och överallt där jag verkar och finns. “Till detta kan läggas ett långt liv med dokumenterat framgångsrika insatser mot mobbing, doping och förföljelser på nationell nivå. Jo konkreta insatser med konkreta resultat.” Detta respekterar jag. I dessa mindre… Read more »

borjeperatt
Gäst
24 augusti 2013 kl 17:53

Mats, Du skriver: ”Det är dags att återföra demokratin till människors närområden” Läser du programmet så är det ett fokus för en levande landsbygd och för ungdomars möjlighet till utbildning, boende och arbete. Närområdespolitik räcker dock inte. Övergripande infrastrukturella frågor och världens miljöproblematik kräver ett omfattande samarbete med någotsånär stabila parter så man genomför det man kommit överens om. För detta krävs internationella politiska överenskommelser och en internationell ekonomi. Mats du ger ju inga konkreta förslag annat än klagar på ett initiv, så man få gissa sig till vad du menar. Du är emot politiska partier och samtidigt så rekommenderar du andra alternativ. Det innebär således att du sågar ett men förespråkar andra. Några frågor: Tror du att lösligt sammansatta temporära grupper utan ledning ska fixa till de omfattande problem vi idag har? Tror du att en enskild fråga som berör många ska lösas vid nätomröstningar (direktdemokrati)? Gå till urbefolkningen i Amazonas med det förslaget. Alternativet är faktiskt att du föreslår diktatur. För det blir konsekvensen av flummig allmän anarki. Du skriver: ”lämna det ekonomiska systemet”. Nja det behövs fungerande närekonomier men också en internationell. Här finns flera initiativ. Kooperativa banker och andra välvilliga som ger lån med ingen eller minimal ränta för ”småfolket”. Ditt alternativ till inga partier vad är det? Förbud mot partier? Nätdiktatur? Demokraternas läs Börje Peratts tal om medmänsklighet påstås vara ett dåligt samvete: ”utan några verkliga alternativ för oss som söker en förändring från rotnivå.” (Mats Sederhols ord) ”Dåligt samvete” missförstås för medmänsklighet och altruism. Om vi ska prata rotnivå och personliga insatser så vet jag inte vad du Mats har gjort. Folkrörelsens insats på ideell nivå omfattar miljarder frivilliga mantimmar. Här har jag medverkat med några tio tusental. På lördag är jag inbjuden till Bosön för att leda snart fyrtioåriga män i en heldagsaktivitet. Min ambition då jag tränade unga var att fostra dem för livet. Det har naturligtvis inte gått utan motgångar och problem men i det stora hela måste man vara nöjd när de nu återkommer. Till detta kan läggas ett långt liv med dokumenterat framgångsrika insatser mot mobbing, doping och förföljelser på nationell nivå. Jo konkreta insatser med konkreta resultat. Jag står fortfarande för detta försvar för människans rätt till sitt eget liv. För några år sedan med ett filmprojekt för unga människors rätt att leva med och gifta sig med vem de ville. Detta arbete med hundratals människor i så… Read more »

Mats Sederholm
24 augusti 2013 kl 15:54

Demokraterna är ett alternativ för er som suktar efter en ny värld men ändå väljer att stå kvar i den gamla världen, med en i grunden hiearkisk världsordning, med konkurrens, med pengar i centrum, med övervakning och tron på en representativ demokrati. Medmänsklighet skapas inte för att man skriver om det, det skapas när man tar bort hindren för det.

Det är dags att återföra demokratin till människors närområden, dags att avskaffa den ekonomiska tillväxten som driver oss som slavar, dags att lämna det ekonomiska systemet och bluffen om räntor och pengar. Det är dags att svepa bort illusionerna om att samhället styrs av politiska partier.

Det är dags att gå vidare och i min mening är då Demokraternas tal om medmänsklighet endast ett dåligt samvete och utan några verkliga alternativ för oss som söker en förändring från rotnivå.

Mats
På Klar Sikt

p.s. Det finns en uppsjö med alternativ till detta. Aktiv Demokrati http://www.aktivdemokrati.se och Enhet http://www.enhet.se är några av dem.

Sassersson
Sassersson
Gäst
Reply to  Mats Sederholm
24 augusti 2013 kl 20:34

Mats skrev: “Demokraterna är ett alternativ för er som suktar efter en ny värld men ändå väljer att stå kvar i den gamla världen, med en i grunden hiearkisk världsordning, med konkurrens, med pengar i centrum, med övervakning och tron på en representativ demokrati.”

Mats, jag känner inte alls igen mig i den beskrivning av Demokraterna. Min personliga uppfattning är att Demokraterna vill lyfta fram de mänskliga och medborgerliga värdena och sätta dessa i centrum. Vilka partiprogrampunkter anser du att bevisar din uppfattning? Punkta gärna dessa så får vi kasta tårta på Börje för hans påstådda vansinne. 😉

Mats Sederholm
Reply to  Sassersson
24 augusti 2013 kl 21:34

Torbjörn

“Mats, jag känner inte alls igen mig i den beskrivning av Demokraterna. Min personliga uppfattning är att Demokraterna vill lyfta fram de mänskliga och medborgerliga värdena och sätta dessa i centrum. Vilka partiprogrampunkter anser du att bevisar din uppfattning?”

Det är inte det som skrivs som felet ligger, det är i det som implicit ska behållas som felet ligger.

I demokraternas vision:
1 Saknas en uppgörelse med det ekonomiska systemet och den ekonomiska tillväxten
2 Saknas en uppgörelse med de växande övervakningssamhället
3 Saknas en uppgörelse med konkurrensnormen

Dessa tre är exempel på grundnormer som har en större viktning än de vardags/symptom frågor som Demokraterna tar upp.

“Punkta gärna dessa så får vi kasta tårta på Börje för hans påstådda vansinne. ”
Jag har aldrig sagt något om nått vansinne, det är din retorik.
Jag bara påstår att där inte finns någonting som i grunden kan ändra på vårt samhälle och orsakerna till att det ser ut som det gör.

Det handlar om att höja kameran och inte bara läsa om det som serveras.

Mats

borjeperatt
Gäst
Reply to  Mats Sederholm
24 augusti 2013 kl 22:13

Oj Mats saknas det sådana uppgörelser? Författa dem gärna.

Ändå tycks du inte ha läst programmet som exempelvis tar tydligt avstånd från finansväldet och bonussystem, avreglering av elmarknad, apotek, järnväg och taxi. Som anser att friskolor och vård ska ägas av samhället. Som med insikt om vad FRA-lagen står för förklarar att den förbjuder landet att spana på egna invånare. Det som du uppenbarligen ännu inte har förstått. Nej Mats du har bestämt dig för att avfärda detta som du inte satt dig in i av skäl som blir alltmer besynnerliga.

Och Jo Demokraterna har förslag som i grunden ändrar förutsättningarna på vitala områden i samhället. Men då måste man ju förstås acceptera det som står och faktiskt ta till sig och “läsa det som serveras”. Men har man från början en aversion så spelar det ju liksom ingen roll vad som står. Jag föreslår också att Sverige ska lämna EU och det sjunkande skeppet så att vi kontrollerar våra egna förutsättningar och inte lyder under en ekonomi som bärs upp av konstgjord andning. Just nu är det Sverige som betalar procentuellt mest i denna läckande skorv.

Den kamera du vill höja är fortfarande din subjektiva bild och oavsett hur du panorerar och zomar så kommer du inte att finna något bra med Demokraterna förrän du tar av locket. Är det då inte lika bra att överge den kameran och finna en annan som kanske också har vidvinkel. /Börje

Mats Sederholm
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 11:44

“Ändå tycks du inte ha läst programmet som exempelvis tar tydligt avstånd från finansväldet och bonussystem, avreglering av elmarknad, apotek, järnväg och taxi.”

Det gör ingen skillnad vad gäller hela bluffen om pengasystemet och allt det djävulskap som det ekonomiska systemet själv skapar för människor runt om i världen.
Demokraternas “uppgörelser” är och förblir symptombehandling. Det är därför jag inte bryr mig om det. Det verkar charmerande men är en fälla, det är därför jag bemöter artikeln.

“Nej Mats du har bestämt dig för att avfärda detta som du inte satt dig in i av skäl som blir alltmer besynnerliga”

Mina skäl står enkelt skrivna i neon mitt framför näsan på dig, men du vill inte ta in “en annan värld” där din “fria marknad” och annat som du inte vill göra upp kvarstår.

Du väljer att konsekvent blunda för de avgörande ideologiska betingelser som plågar människor i deras vardag. Detta genomsyrar hela ditt partiprogram.
Din argumentation bestyrker det dessutom då du väljer att köra med retorik och små konster istället för att med hjärta och klarhet ge ett förtroende för din politik.

Så enkelt är det bara, du är uppenbarligen rädd för att se längre bort.
Som sagt, jag ser din vision, den är gammal med lite maskara som ska locka alternativare, men saknar grundfrågorna. Men du kan inte se min vision.Du förstår den inte. Därför behöver du släppa gamla ankare Börje och öppna upp för en ny verklighet.

Min bild delas av hundratusentals människor sim runt om i världen börjar se igenom din “fria marknad”, övervakningen och så mycket annat som är på väg att föra oss in i en fascist värld,

Du klarar inte ens av att bemöta mina tre enkla punkter. Och det beror på att du inte VILL göra upp med dem.

Kan du inte bara erkänna det istället.

Precis som senast du kommenterade så sjunker förtroendet för dig och din demokratiska ambition för varje inlägg. Mig gör det inget.

Mats
På Klar sikt

borjeperatt
Gäst
Reply to  Mats Sederholm
25 augusti 2013 kl 12:52

Mats fortfarande inte läst programmet eftersom du svarar så okunnigt.
2102 skrev jag om akrokati ett ord jag myntat. Kanske du förstår det http://borjeperattdebate.wordpress.com/2012/10/18/akrokrati-slutet-styre/

Mats Sederholm
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 14:37

Vad hjälper det att du skriver artiklar om slutna system när du inte vill göra upp med dem i ditt partiprogram.

Du vill fortfarande ha kvar en “fri marknad” du söker vrida och vända på ett ekonomiskt system istället för att göra upp med det.

Andra här förstår vad jag skriver och de förstår essensen av det.
Men du envisas och envisas med att återgå till den gamla världen.

Och när jag inte bemöter dina “släcka elden med fotogen” argument i partiprogrammet då förstår du inte varför jag inte bemöter din sakfråga.

Kan du
1 Göra upp med det ekonomiska systemet eller inte?
2 Kan du göra upp med det växande övervakningssamhället eller inte?
3 Kan du göra upp med konkurrensnormen eller inte?
4 Kan du göra upp med den representativa demokratin som per definition skapar korruption och håller makten på avstånd från folket.

Och snälla, kom inte med några små subartiklar om nån delfråga som svar. Kör inte heller med floskler om flum och anarksism eller försök att kategorisera mig och andra som nazist och terrorist som du tidigare sysslat med.

“Slutsatserna av deras påhopp kan summeras i att de förordar politisk förändring utanför systemet. De tre vägar som detta historiskt skett på är Nazismen, Fascismen och Anarkiinfluerade terroristgrupper där man manipulerar gatans parlament.”

Jag orkar inte med brusdebatter, jag skriver och verkar för en vidare ifrågasättande av samhället, jag skriver om detta eftersom jag redan betat av småfrågorna.

Din ton och ditt sätt att föra dig ger inga förhoppningar om en demokratisk och tolerant värld.

Mats
På Klar sikt

Björn Sveninge
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 11:59

En liten kommentar om Fra, Försvarets RadioAnstalt.
Det räcker inte med att kontrollera ,registrera allt som skrivs på internet och sägs i telefon i Sverige.
Huvuddelen av Rysslands datatrafik avlyssnas också av Fra.
Sverige är en vasallstat men inte åt Ryssland.
Det Mats framför är korrekt.
Vad man först bör göra är att identifiera de verkligt stora problemen.
Räkna dock inte med hjälp från kontrollerade median.

ulf8lager
Gäst
24 augusti 2013 kl 14:01

Jag tycker att ditt initiativ till skapandet av partiet Demokraterna är mycket intressant
Börje. Jag håller dock inte helt med om inställningen till friskolor. Jag känner till
ett flertal privata skolor där eleverna får utmärkta studieresultat. Så länge som vi
har så undermåliga kommunala skolor som vi har idag, tycker jag det är värdefullt
att elever har valfrihet att välja friskolor.Den vinstdrivande aspekten är dock olycklig.
Våra skolpolitiker har angett otaliga orsaker till svenska elevers allt sämre studieresultat
utan någon ändring av den nedåtgående trenden. Sveriges kommuner och landstings(SKLs) vd Håkan Sörman menar att lärarens svåraste och viktigaste uppgift
är att motivera eleverna. Det är riktigt, men hur ska eleverna kunna motiveras när de inte
kan se hur de kan tillämpa det de lärt sig i livet, eller att det de får lära sig överhuvudtaget
inte är tillämpligt. En viktig sak som förbises i den svenska skolan är en sådan grund-
läggande aspekt som ordförståelse- vilket är den troliga orsaken till att svenska högstadie-
elever har halkat ner bland OECD länderna när det gäller läsförståelse.
En ideal skola vore en plats där eleven kunde se hur han skulle kunna använda och
tillämpa den kunskap han fått, samt att ha full förståelse, utan några missförstådda ord,
i de ämnen han studerade.

borjeperatt
Gäst
Reply to  ulf8lager
24 augusti 2013 kl 21:51

Ulf, jag skulle önska att tanken med friskolor kunde fungera men verkligheten visar annorlunda. Vi har länge haft alternativ, privata skolor och inte minst antroposoferna.

Verkligheten visar att inte heller de är bra för alla. Som lärare på 70-talet märkte jag också av problemet med cementerad skolpolitik. Men den stod åtminstone under överinseende och det fanns inte en skola som plötsligt försvann och lämnade elever vind för våg.

Skolan ska alltid stå under kommunalt/statligt överinseende. Det som hänt med JB får inte hända.
Läs gärna Demokraternas förslag till hur betygsättning skulle kunna gå till så förstår du att min idé ställer stora krav på att skolorna levererar kompetent utbildning.

Med friskolor blir det mycket osäkert. I praktiken ger man inte alla elever samma chans att studera vidare. En avgörande faktor för elevers framgång är klasstorlekar. Med vinstdrivande skolor gör man allt för att minska personalkostnader och därmed får man större klasser och lärare som inte hinner med den nödvändiga individualiseringen.

Ur rättvisesynpunkt och ur demokratiskt perspektiv är dagens situation en katastrof. /Börje

ulf8lager
Gäst
Reply to  borjeperatt
24 augusti 2013 kl 23:16

Tankvärt med objektiva utredare som utvärderar elevens examineringar.
Jag är i stort sett överens med Demokraternas ideprogram för skolan-
en plats där eleven ska stödjas av en pedagogisk lärare för att på ett
individuelllt sett motiveras, finna meningsfullhet och förståelse för sin
utbildning. Detta skulle kunna uppfyllas, inte minst om eleven (som jag
nämnde i mitt tidigare inlägg) kände att han personligen kunde använda
det han lärt sig och hade full förståelse utan missförstådda ord och idéer
om ämnet. Naturligtvis spelar mindre klasser en stor roll också.
När jag tittade igenom Demokraternas idéeprogram var det intressant
att se att deklarationen för de mänskliga rättigheterna fanns nedtecknade.
-trots att de är över 60 år gamla finns det mig vetligen ingen stat idag som
följer dem. Viktiga programpunkter tycker jag också är att den alternativa
vården blir mer framträdande och att man är restriktiv mot missbruk av mental
hälsa, dvs mot psykdroger och elchocker.

Björn Sveninge
Reply to  ulf8lager
24 augusti 2013 kl 23:47

Jo Ulf, det här med skolan.
Den baseras , står på en dålig grund.
Nu sätts resurser in för att alla skall lära sig lika mycket lika fort.
Det innebär inte att det blir så.
Mitt förslag är, låt den obligatoriska grundskolan vara just en grundskola.
Det innebär att när eleven har grunderna, då är grundskolan slut för hans del.
Som vid en körkortsutbildning, efter examinering anses han kunna köra sitt fordon.
Men sveriges skolor arbetar inte så.
Alltså, just som du skriver Ulf, examinera eleverna med jämna mellanrum, den som tar sitt examensprov utan fel flyttas till nästa nivå.
Några betyg behövs inte, eller om man så vill, bara 5,or delas ut.
När sista nivån har examinerats kan eleven lämna skolan med sitt goda humör i behåll.
Att jag föreslår denna metod baserar sig på kunskap om vad som händer när en elev inte begriper tidigare kurs och nu skall han i jämnlikhetens namn flyttas vidare till nästa nivå, där han knappast har en chans att klara av situationen.

borjeperatt
Gäst
Reply to  ulf8lager
25 augusti 2013 kl 07:08

Tack Ulf, för att du läser Demokraternas program och har det som utgångspunkt för diskussionen. Och jo vi är överens på alla de punkter du tar upp. Den typen av flexibel förflyttning som Björn pratar om finns redan till viss mån. Elever hoppar över klassar. Elever går om.

Dock föreligger problem vid ohejdad förflyttning åt olika håll främst av två skäl. Den sociala gruppen kan vara mycket stark och elever som skulle kunna hoppa till nästa nivå vill inte det för att få vara kvar hos sina kompisar.

Det andra skälet är att elever som är underåriga men som flyttar upp ett steg kan mognadsmässigt vara efter och få problem av det skälet.

Annars är idén genomförd på landsbygden där man har/hade så kallade B-klasser med elever från olika årskurser i samma klass. Jag har undervisat i en sådan det är mycket utmanande för läraren, kul men krävande.

I värsta fall utnyttjar man de äldre eleverna som hjälplärare. Effekten blir att de utvecklar ledaregenskaper men lär sig mindre i de ämnen som ska leda till deras vidareutbildning.
/Börje

ulf8lager
Gäst
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 10:09

En lösning på problemet som du och Björn belyser skulle kunna vara att eleven
har ett eget individuellt kontrollblad med arbetsuppgifter i varje ämne, och att läraren sedan bockar av kontrollbladet alltefter att eleven klarat av en specifik uppgift.
Det skulle möjliggöra att även de långsammaste eleverna skulle kunna tillgodogöra
sig sin utbildning även om det tog längre tid.

Björn Sveninge
Reply to  ulf8lager
25 augusti 2013 kl 10:30

Exakt så!

anders
anders
Gäst
Reply to  Björn Sveninge
25 augusti 2013 kl 11:18

Varför skall alla lära sig samma sak och lika mycket?

Var och en har olika gåvor och egenskaper. Ta tillvara dessa istället för att bocka av kontrollblad.

Indelningen i årskurser känns också lite efter sin tid. När en elev klarat en viss nivå, hoppa vidare till nästa. I alla ämnen. Vilken ålder eleverna har spelar en underordnad roll.

Björn Sveninge
Reply to  anders
25 augusti 2013 kl 11:46

Men Anders, vi talar nu om grundskolan och förhoppningsvis inte en politisk indoktrinering i vAd humanism är.
Svenska, läsa och skriva, alla svenska elever klarar inte ens detta efter nio år i skolan.
En lång hårig sjuk sköterska…
Matematik, historia, fysik, kemi…nåja det mesta av historia är lögn.
Sjöjd ,det hantverksmässiga borde tas upp mer.
Naturligtvis skall ingen tvingas att göra en spinkfågel, utan det går lika bra med en uggla.
Det var Petet Karlsson i De blå grodorna som filosoferade om sin slöjdundervisning.
Spinkfågeln var den obligatoriska tranan som skulle stå på var tvapparat eller bokhylla.
Matematiken, där har vi mängdläran visserligen, som har en politisk anstrykning.
Grundskolan handlar om färdigheter som man behöver för att klara sig i livet.
Forskning och utveckling, det är min åsikt att detta sköts bäst av enskilda individer.
Jag har en hel del erfarenhet av dels ämnet och dels de statsavlönade resultaten.
Ansvaret bör återföras till individnivå.
Som det var på den tiden Sverige var en stor uppfinnarnation.

anders
anders
Gäst
Reply to  Björn Sveninge
25 augusti 2013 kl 15:41

Jag har själv personlig erfarenhet av vad man får och inte får göra i skolan när man klarat av vad kursplanen säger. När boken är slut så får du inte lära dig mer det året. Teckna var vad man fick göra när allt annat tog slut.
Vissa utvecklade sin talang för teckning till ett högre plan.

Du får gärna berätta om vad du har erfarenhet av, men jag har rätt till mina åsikter. Och det är inte en grundkurs i humanism att människor skall kunna utveckla talanger. Det är den personliga utvecklingen och fördjupningen i ämnen utöver kursplanen som skapar utvecklingsförmåga.

Detta ligger alltid på individen, och därför måste individen gå i sin egen takt.
Detta gäller speciellt grundskolan.

Björn Sveninge
Reply to  anders
25 augusti 2013 kl 17:40

Problemet med mig är att jag skall skämta i tid och otid, mest otid.
Om skolan tycker jag inte.
Den är konstruerad för att skapa lydiga slavar.
Somliga lär sig skolans språk fortare än andra, de som lär sig fortare premieras och får ställningar i livet och bättre betalt, under förutsättning att dem håller den stora massan under kontroll i den hierakiska befälsordningen.
Skolan var trevlig för mig i högst 4 år, sedan en pina.
Efter grundskola blev det annat.
I indutrin är milön en helt annan.
Jag tror att jag lyckats skapligt i livet, inte tack vare skolan, utan trots skolan.
Det är naturligtvis förbjudet att säga att det ligger i generna, människan är sin själ, personen.
Den är som den är trots skolans försök att nivellera allt o alla.
Baskunskaper är det som kan läras ut i grundskolan.
Jag skrev det inte tidigare men när grundskolan är klar så kan man gå hem.
Vad man sedan gör sker på individens initiativ.
Man hör ibland lärare som säger att om man inte lyckas i skolan är hela livet fördärvat.
Jag citerar Big Bengt Erlandsson som sa att utbildade personer måste man avutbilda innan man kan ha någon nytta av dem.
Vi behöver inte fler odugliga akademiker, vi behöver kluriga uppfinnare.
Jag gör mitt bästa…

Leif Erlingsson
Reply to  ulf8lager
25 augusti 2013 kl 08:51

Ang. friskolor, svar på ulf8lager 24 augusti, 2013 at 14:01: Indoktrineringens innehåll är i dag hursomhelst centralstyrt. Min önskan är att människan ska vara fri att skapa alternativa kunskapsdomäner. Kanske inom alternativ energi och associerad teori + praktik, inom odling och beredning av föda, inom hälsa o.s.v.. Sedan kan olika idéer konkurrera genom hur framgångsrika de blir i det verkliga livet. Framgångsrika koncept lär sprida sig.

Kanske en viktig del av svaret ligger i Summerhill modellen, där elevens eget intresse får styra? Se vidare Alexander Bolotin, Schleiermacher goes to Summerhill: Allmänpedagogiska lärdomar från demokratiska skolor. “Så kallade demokratiska skolor som Sudbury Valley i Massachusetts och Summerhill i England kombinerar individuell frihet och gemensamt ansvarstagande för att gynna både lärande och utveckling av demokratisk kompetens hos skolbarnen. Trots att deras koncept under mer än 80 års tid har visat sig vara synnerligen framgångsrikt och trots att både lärande och demokratisk kompetensutveckling står högt på agendan för skolutveckling i både Sverige och internationellt, nämns dessa skolor eller deras koncept inte alls i diskussionen om den svenska skolans utveckling.

Björn Sveninge
Reply to  Leif Erlingsson
25 augusti 2013 kl 09:23

Du borde skapa ett parti Leif.
Jag röstar på dig.
Skolan ÄR centralstyrd, det stämmer verkligen!
Hela fd. Sverige är centralstyrt.
Inspektörer från Skolverket, eller vad dem kallar sig just nu, genomför razzior för att kontrollera att undervisningen är indoktrinär.
Liksom Eu,s inspektörer kontrollerar lantbruket.
Dem har en ratt i ryggen på dig sa en annan bonde till mig.
Jag hade ett antal grisar som levde det bästa grisliv som tänkas kan, frigående naturligtvis.
Jag vågade inte ha dem kvar när kommunens inspektörer började snoka.
Jag hade dem några år dessförinnan och jag har inte haft en enda sjuk gris.
Jämför med de fabriksfabricerade do. som får penicillin i preventivt syfte och gnager på varandras svansar.

borjeperatt
Gäst
Reply to  Leif Erlingsson
25 augusti 2013 kl 10:56
Leif Erlingsson
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 15:18

Tack för länken. Såg dock inget där som antydde insikt i problemet med centralstyrningen av “sanningen”. Som jag tänker bör allt som inte skadar andra vara tillåtet. Vem ska döma vad andra behöver göra för att utveckla sin potential?? Retorisk fråga, för svaret är “Ingen”.

Christian Lantz
Christian Lantz
Gäst
24 augusti 2013 kl 11:30

En reflektion över rubriken: Är det inte nu hög tid att införa en andra dimension inom det politiska området, och definitivt ta steget bort från den, i mitt tycke, ej längre fruktbara endimensionella dualismen mellan höger och vänster? Det vore intressant att se vad som hände om ett parti positionerade sig inom en fyrfältsmodell, där de två dimensionerna/axlarna representerade två väl valda grundläggande och politiskt relevanta värdering.

borjeperatt
Gäst
Reply to  Christian Lantz
24 augusti 2013 kl 21:39

Christian, alldeles oavsett vad du startar eller försöker föra för politik så kommer det ofrånkomligen att beskrivas på en vänster höger kant. Jag vill påstå att dagens rikspartier har glidit långt åt höger. Därför blir det ett sätt att snabbt förklara för människor ungefär var på skalan Demokraterna skulle kunna placeras.

Jag håller naturligtvis med dig om att det finns flera axlar och dimensioner. Särskilt som jag forskat och använt en Livskompass i snart 40 år med stor framgång i flera skarpa lägen. http://coachamedlivskompassen.wordpress.com/
Skulle du försöka sätta dig in i Livskompassen skulle du upptäcka att många nu samlats i ett hörn.

Så fyrfältsmodellen kan sägas ligga till grund för mitt sätt att se på politiken. Därav insikten om att det inte är så svart vitt. Börjar du studera Demokraterna så ser du att det finns en hel del områden och ämnen som vi försökt reda ut men det återstår också några. Det startade som ett idépolitiskt initiativ och förhoppningen är att det kan bli mer. Men då krävs en seriös och konstruktiv samverkan. /Börje

Mayne Sundewall-Hopkins
Mayne Sundewall-Hopkins
Gäst
24 augusti 2013 kl 00:42

EN GRÄSROTS FUNDERINGAR:

Betr “..förändra samhället ”utanför systemet” har inte förstått betydelsen av demokrati. För det är inom demokratin som vi kan förändra till det bättre..”
— Är också övertygad om att en förändring, som skall kunna fungera på sikt, måste ske inom det demokratiska systemet.

Betr.: “..Nu krävs handfasta och påtagliga förändringar. För att skapa ett medmänskligt samhälle med en levande landsbygd krävs ett nytt slags uppror. Det var länge sedan Gustav Vasa ledde bönderna mot Stockholm. Idag behövs en ny samling..”
— Ja, det behövs minsann “..ett nytt slags uppror.” (/upprop!).

— Utan fungerande (svenskägd!) skola och vård (svenskägd!!) finns det ingen grund att bygga på. Norge gör helt rätt som inte tillåter vinstdrivande skolor! Det borde vara samma sak med vården. Sverige har blivit ett samhälle som inte tar hand om sina små, sina svaga och sina gamla. Ett sådant samhälle har ingen framtid. Det är då verkligen sorgligt att det gått så utför med Sverige – man blir beklämd! 🙁

— Varför måste allting gå så förbannade snabbt? Varför måste företag växa sig så stora – och vinster öka(!) så ofantligt hela tiden, så att inkomsterna (och jobben!) sedan går ut ur landet ..bara för att fylla ‘follow-the-money’ gängets fickor?!!

— Jag kan omöjligen tänka mig en människa som inte skulle vilja leva i ett medmänskligt samhälle med: mer småskalighet, en renare miljö, en levande landsbygd, fler jobb, naturlig mat – gräsbetat kött & mejeriprodukter, ägg från glada höns, eko-odlade grönsaker & frukt osv., läkemedel fria från gifter och syntetiska ämnen, mer ‘grön’ energi – ‘sol, vind och vatten’ (..japp, det var nog allt!). 🙂

EN UTOPI? Nej, en nödvändighet för ett mänskligare samhälle!

Tack och lov att det finns människor som Börje “..som vill påverka med ett förslag att tänka i nya banor.”..!

borjeperatt
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall-Hopkins
24 augusti 2013 kl 21:55

Tack Mayne för din reflektion, insiktsfull om det krisartade läget och upplyftande i ditt stöd för förändring. Du skriver ” Varför måste allting gå så förbannade snabbt?” Jo i det här fallet är det nog angeläget. Vi har ett år på oss att föröka göra skillnad. /Börje

Mayne Sundewall-Hopkins
Mayne Sundewall-Hopkins
Gäst
Reply to  borjeperatt
27 augusti 2013 kl 02:57

Hej Börje,

Ja ja, mitt ‘förbannade snabbt’ hade ju inte samma betydelse som ditt ‘förbannade snabbt’. 😉 Jodå, nu är det visst och sant bråttom!

Och tack för intressant länk: http://coachamedlivskompassen.wordpress.com/

borjeperatt
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall-Hopkins
24 augusti 2013 kl 22:36

Björn, Jag tror inte att något parti mer än Centern har propagerat för öppna gränser.
Något som C sedan har tagit tillbaka.

Sverige har idag en alltför okontrollerad invandrarsituation som orsakar stora påfrestningar. Inget land i Europa (Världen?) tar emot så många flyktingar som Sverige utom möjligen Italien. Vi tar emot fler än vi kan ta hand om och det orsakar social katastrof. Fängelserna är överfulla med en majoritet av utlänningar vilket rapporterats i media nyligen. Att ta in desperata människor får också desperata konsekvenser. Detta är mycket illa.

Vulgäruppfattningen om diktatur kan tolkas som ironi men jag anar att det finns en skrämmande sanning bakom den. Om detta initiativ med Demokraterna skulle lyckas kommer det att väljas lämpliga ledare.

Delat ledarskap och 50/50 man – kvinna kan vara en utgångspunkt.

borjeperatt
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall-Hopkins
25 augusti 2013 kl 07:21

Björn, din människosyn är naturligtvis politisk. Den angriper själva kärnan hos humanismen. Den villkorslösa kärleken inskränker sig inte till sexuella preferenser eller hur de kommer till uttryck mellan vuxna. Att människor demonstrerar för sina rättigheter och är beredda att kämpa för dem är därför en central möjlighet som visar kvalitén hos en demokrati. Denna fri- och rättighet att leva i enlighet med “rätten till sitt eget liv” är också kärnan i mänskliga rättigheter, idag underskriven av majoriteten av världens länder. Dock skiljer sig kvaliteten i demokratierna och de graderas varje år. Sverige sjunker även på denna lista.

borjeperatt
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall-Hopkins
25 augusti 2013 kl 08:07

Jama, humanismens grundvärden, demokratins grundideologi och medmänsklighetens villkorslösa kärlek ger dig allt stöd. Du äger rätten till ditt liv.

borjeperatt
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall-Hopkins
25 augusti 2013 kl 09:49

Björn Sveninge du är fel ute i frågan, ber dig lägga ned. Jama ger dig stöd för beslutet att inte fortsätta diskussionen. Låt inte okunskap, inskränkthet och fördom störa kärleken till dig själv och andra. Försök att förlåta dem eftersom de inte vet bättre. Annars återstår att ignorera. Mot denna typ av fördom finns sällan något medel.

anders
anders
Gäst
Reply to  Mayne Sundewall-Hopkins
27 augusti 2013 kl 08:32

Vasa eller Dacke, det är frågan.

Bertil NätvÄrkselev
Bertil NätvÄrkselev
Gäst
24 augusti 2013 kl 00:13

Börje, ditt förslag att lära marknaden ”tänka i nya banor”, förutsätter enligt min i livet utvecklade mentala kunskap, att marknaden i nutid och mentala rum måste radera, inlärd, tränad och betygsatt mental kunskap under förbrukad tid i livet 180grader.

Värdesäkrat budskap
Lärstad den 24 augusti 2013
Namn på rättssubjekt med eller utan STRIKT produktansvar för säkerhetsbrist i budskap ovan.

Leif Erlingsson
Reply to  Bertil NätvÄrkselev
25 augusti 2013 kl 08:57

Bertil NätvÄrkselev lyfter 24 augusti, 2013 at 00:13 en viktig poäng, att för att kunna tänka nytt måste vi först radera den indoktrinering vi utsatts för. Inte gjort i en handvändning.

Bertil NätvÄrkselev
Bertil NätvÄrkselev
Gäst
Reply to  Leif Erlingsson
25 augusti 2013 kl 15:52

Leif, tack för att du här MENTALT vill, kan och vågar FÖRSTÅ nytta, ansvar och risk, med svenska ord/begrepp i mitt budskap 24 augusti, 2013 at 00:13 och med svenska ord/begrepp redovisa, att det inte är gjort i en handvändning.

Leif, vill, kan och vågar du med svenska ord/begrepp förklara för Börje och enskild ”riktig människa”, som läser inlägg här i tråden, att partibidrag eller partistöd, som betalas ut av svensk riksdag, region/landsting, stat/kommun eller kyrkonämnd, är säkerhetsbrist (fel kvalitet och säkerhet i nutid och rum), om det betalas till partinamn som i min mentala vÄrklighet, är EN laglös ideell svensk förening u.p.a. och risk, eller ETT kollektiv av ideella svenska föreningar u.p.a. och risk, i den svenska modellen av LAGLÖS representativ demokrati och som i tid och rum, utan insyn LURAR det svenska ”folket” på enskilda mänskliga rättigheter och möjlighet till skadestånd av det allmänna vid fördragsbrott, lokalt i en medlemsstat på den inre marknaden i EES eller EU?

Värdesäkrade svenska ord/begrepp i producerat resultat ovan och hälsning.
Lärö den 25 augusti 2013
Namn på rättssubjekt som producerat resultat med eller utan SÄKERHETSBRIST.

Björn Sveninge
Reply to  Bertil NätvÄrkselev
25 augusti 2013 kl 19:18

Säkerhetsbrist definitioner.
En mycket alvarlig säkerhetsbrist måste vara om ägaren för ett rederi är skatt galen.
Rederi kan vara både Eu och fartyget Olympic nyligen omdöpt till Titanic.
Olympic som var omöjligt att reparera pga omfattande skador som uppstog när hon kolliderade med ett engelskt örlogsfartyg, så man bytte namnskyltar och…

https://www.youtube.com/watch?v=c6kefNLykPY&feature=youtube_gdata_player

Dessvärre är samma entitet som bytte namnskyltarna och arrangerade förlisningen Eu,s skapare.
Vi lever alla i en akut brist på säkerhet.

Leif Erlingsson
Reply to  Bertil NätvÄrkselev
25 augusti 2013 kl 21:28

Bertil NätvÄrkselev 25 augusti, 2013 at 15:52, kanske vi tänker åt samma håll här för det jag själv tänker är att allt som inte skadar andra måste vara tillåtet och att alla inom den begränsningen på eget ansvar måste tillåtas utveckla sin potential. Då behövs inga grupper som sätter sig över människors på eget ansvar och risk bedrivna verksamheter. Som du påpekar, grupperna tar inget ansvar. Då är det oansvarigt att ge dem makt.

Leif Erlingsson
Reply to  Bertil NätvÄrkselev
25 augusti 2013 kl 21:45

Om någon vill ingå fördrag med mig så får de prata med mig personligen. Varför skulle jag tillåta ett laglöst kollektiv att företräda mig?!

Leif Erlingsson
Gäst
23 augusti 2013 kl 20:28

Per Lundgrens tankar är “fri energi” på penningens område. Sanningen om 9-11 ger oss nyckeln till Fri Energi på energiområdet. Sedan har vi födan och några till pusselbitar för att göra oss oberoende “auktoriteterna” för vår överlevnad. När vi blir oberoende för vår överlevnad kommer inte längre de 90%en som i dag inte vågar annat än att vara lojala till allt “auktoriteterna” påstår att känna denna överlevnadsångest om de skulle våga tänka en egen tanke, och vi får väldigt snabbt en helt annan värld.

Leif Erlingsson
Reply to  Leif Erlingsson
23 augusti 2013 kl 20:32

Kommentaren var till Börje Peratt 23 augusti, 2013 at 15:41 men kom av okänd anledning på fel plats.

borjeperatt
Gäst
23 augusti 2013 kl 15:41

Ivan, du har helt rätt. Finansväldet är en tung bak att manövrera. Hur denna världsomspännande bläckfisk ska kunna reformeras är mer än en nöt att knäcka.

Per Lundgrens “Den gigantiska bankbluffen – ett enastående politiskt och ekonomiskt bedrägeri” http://www.nyaekonomiskasystemet.se.

Ivan Björn
23 augusti 2013 kl 13:41

Fri marknad existerar inte så länge vi har ekonomi som styrs av Vatikanbaken!

På följande länk kan man läsa om vad som orsakar dagens problem: http://www.whitetv.se/sv/white-school-of-economics/627-stor-namninsamling-foer-politisk-bankreform.html

Bertil NätvÄrkselev
Bertil NätvÄrkselev
Gäst
Reply to  Ivan Björn
24 augusti 2013 kl 00:10

Ivan, du har 180 grader fel!

Vem är ”vi” med ekonomi som styrs av Vatikanbanken?

En fri marknad existerar så länge mitt mentala Jag vill, kan och vågar FÖRSTÅ när, var och VARFÖR, det allmänna lokalt i en medlemsstat på den inre marknaden, har skadeståndsansvar mot EN drabbad enskild mental fyrarummare, som under förbrukad tid i livet utvecklat rätt mental kunskap, för att i nutid och mentala rum tänka och handla i harmoni med den kvalitet och säkerhet som folkvald lagstiftare i EU-parlamentet och Sveriges riksdag i den svenska demokratin fastställt, samt den kvalitet och säkerhet i nutid och rum, som folkvald svensk kontrollmakt i styrelse, utskott eller nämnd, producerat i en offentlig eller privat svensk tillsynsmyndighet, som rättssubjekt med unik identitet lokalt i EU och om moms redovisas som näringsvÄrksamhet, med STRIKT produktansvar för producerat resultat med säkerhetsbrist till EN medveten enskild väljare.

Ivan, om du som anställd av eller med uppdrag för en näringsvÄrksamhet på den inre marknaden i tanke eller handling använder ord eller begrepp, med kvalitet och säkerhet i nutid och rum, som är kollektivt laglöst pronomen, är det EN säkerhetsbrist och säkerhetsrisk, som inte kan avtalas bort av marknaden, lokalt i en medlemsstat på den inre fria marknaden i EES eller Europeiska unionen.

Värdesäkrat budskap
Lärstad den 24 augusti 2013
Namn på rättssubjekt med eller utan STRIKT produktansvar för säkerhetsbrist i budskap ovan.

Björn Sveninge
Reply to  Bertil NätvÄrkselev
24 augusti 2013 kl 22:14

Ursäkta Bertil, men 180 grader är väl ganska varmt, eller du menar Kelvin, då är det ganska kallt.
Vi går mot ett allt hårdare styrt centralstyre där Eu är ett delmål till en världsregering.
All makt i toppen, resten blir slavar.
Bertil, människan vill vara fri, inte slav.
När vissa “pirater” skeppade över slavar till Nordamerika trodde köparna att de hade arbetskraftsbehovet säkrat för all framtid.
Men slavarna förökade sig inte i fångenskapen.
Vi har i Sverige en mycket låg nativitet, undantaget invandrarna.
Nativiteten blir låg när graden av förslavning är hög.
Man kan också uttrycka det som att när folket är olyckligt är nativiteten låg.
Någon säger att invandrarna “anpassar” sig efter ett tag och jag säger, just det!

borjeperatt
Gäst
Reply to  Ivan Björn
24 augusti 2013 kl 22:49

Ivan.
Fri marknad innebär att fiskarna utefter en kustremsa har en närmarknad där man erbjuder sin infångade fisk till försäljning. När detta har prövats har det givit stor uppskattning.

Demokraterna vill stimulera till flera sådana nära marknader. Vi får färska varor, vet var de kommer från och betalningen går från kund till leverantör. På så sätt kan vi få fler arbetstillfällen och vinna tillbaka kontrollen över den föda som vi äter.

Också av detta skäl måste vi lämna EU som anser att det blir konkurrensfördelar om vi stimulerar inhemsk produktion.

Det säger sig självt att mjölk och kött som transporteras flera hundra mil måste bli samhällsekonomiskt dyrare än om man köper det direkt av närbonden.

Så genom att skapa förutsättningar fört landsbygdens, böndernas och yrkesfiskarnas överlevnad vinner vi också samhällsberedskap. Det är avgörande för att trygga vår framtid. /Börje

Björn Sveninge
Reply to  borjeperatt
25 augusti 2013 kl 09:13

Ut ur Eu …
Inte bara svenskarna vill gå ur EU.
Samma mönster kan ses överallt.
Skuldsättning, till vem? knäcker nation efter nation.
Det är en medveten strategi för vem är fri när han har en skuld?
Skall vi tacka Persson ?
Sverige och svenskarna har en rejält mycket högre skuld än Grekland.
Konstigt tycker jag då personer som lyssnar på svensk media tvärsäkert uttalar sig om de dumma lata grekerna.

Vi har bara två mjölkbönder kvar där jag bor.
Den ena har en mycket ändamålsenlig frigångsavdelning med robotmjölkning, den andre lever i stort slit i nästan i metoder som infördes efter medeltiden.
Jag gissar på att det kan vara ett 50 tal mjölkbönder som försvunnit.
Den siste nämnde mjölkbonden fick frågan, hörru det finns ingen svensk grädde i affären.
Vad skall jag göra åt det svarade bonden.
Han får inte sälja sin mjölk till privatpersoner.
Ändå är den homogeniserade mjölken farligare att dricka än den naturliga.
Det beror på att fettpartiklarna slagits sönder till såpass små att dem omedelbart går ut i blodet när de kommer ner i tarmen.
Fisket, där är problemet att det inte finns någon fisk att fånga.
De fiskare jag känner till röker importerad, ofta odlad fisk från Norge.