Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

BRICS-länderna bygger eget NSA-fritt internet – NSA hjälper USA:s industri

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 oktober 2013
- Torbjörn Sassersson

BRICS

BRICS-länderna dvs Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika bygger enligt uppgifter ett eget internet som ska stå fritt från amerikanskt spionerande, rapporterar InfoWars. BRICS-länderna beskrivs som starka och snabbt växande ekonomier som relativt nyligen har industrialiserats.

Uppdaterad: 25 okt kl 11:22

NSAVad som framkommit är att NSA:s och andra amerikanska underrättelsetjänstorganisationer primärt spionerar av ekonomiska skäl snarare än för att skydda den amerikanska allmänheten från “terrorister”. Allt data som NSA samlar in kan köpas för den som har råd, framförallt de multinationella stora amerikanska företagen. Insamlad “intel” genom industrispionage ger dessa storföretag fördelar i spelet om de stora affärerna globalt.

Bloomberg rapporterar att amerikanska företag även kan byta in “business intel”:

“Thousands of technology, finance and manufacturing companies are working closely with U.S. national security agencies, providing sensitive information and in return receiving benefits that include access to classified intelligence…”

Men affärstidningen Forbes tar upp problemen med att NSA försöker komma åt information från tex internetbolag (ISP:s) eller köpa ut krypteringsnycklar. Tidningen citerar Ed Felten (Princeton) som tidigare var statsanställd vid “the Federal Trade Commission”:

“This is going to put U.S. companies at a competitive disadvantage, because people will believe that U.S. companies lack the ability to protect their customers—and people will suspect that U.S. companies may feel compelled to lie to their customers about security.”

Allt handlar om förtroenden i slutänden.

The Guardian skriver om hur NSA avviker från terroristletning till oljebolagsspioneri:

“The US National Security Agency has been accused of spying on Brazil’s biggest oil company, Petrobras, following the release of more files from US whistleblower Edward Snowden. The latest disclosures, which aired on Brazil’s Fantástico news program, have led to accusations that the NSA is conducting intelligence-gathering operations that go beyond its core mission of national security…” – NSA accused of spying on Brazilian oil company Petrobras

NSA skriver helt öppet att de gärna går i säng med industrin:

“NSA has developed a number of programs to facilitate business relationships and forge partnerships between industry and this Agency. These partnerships broaden collaboration with industry and business to maximize the return from technology efforts and enable NSA to stay on the cutting edge of technology.” – www.nsa.gov/business

Att BRICS-länderna därför bygger sitt eget internet är inget konstigt. Alla vill göra affärer och ingen vill hamna i underläge.

Alla länder och företag vill spionera eller kunna köpa “intel”

Samtidigt är Kina kanske världsledande när det gäller att kontrollera sitt eget internet. I slutänden vill alla supermakter veta vem som känner vem och vem som har vilka åsikter. Det har betydelse ekonomiskt och politiskt och de två företeelserna hänger samman. SvD skriver i en artikel tex att ett 50-tal länder i världen idag censurerar internet, men Kina är världsledande. Nu exporteras censurmetoderna till andra länder.

Enligt en beräkning utförd av statliga Beijing News arbetar cirka två miljoner kineser med internetcensuren. Deras formella titel är “internetopinionsanalytiker”. Med andra ord handlar knappast BRICS-ländernas internet om opinionsfrihet utan mest om att matcha USA:s affärsekonomiska övertag och samtidigt passa på att ha koll på medborgarna.

Kina bygger nätverk med andra diktaturstater som Kuba och Zimbabwe. Det blir därmed allt svårare för oppositionen att fly till andra länder. Kina är också skickliga på att utnyttja företag och tjänster som Cisco, Google och Yahoo för sina egna syften, berättar Julien Pain från Reportrar Utan Gränser.

I sammanhanget är nätsäkerhetsikonen John McAffee och hans försök att genom hårdvaran D-Central skapa allerstädes närvarande och trådlösa “WiFi-sidointernet” intressant. Frågan är om det kommer att lyckas.

Underrättelsetjänsterna med kunder både från affärsvärlden och regimer kommer att efterfråga information från dessa nät också och finns det pengar att tjäna så finns det lönsamma avtappningsprojekt. I artikeln på InfoWars uppges att USA tappat av atlantkablar på information sedan det kalla kriget. I Sverige vet vi att bredbandskablaget redan ägs av amerikanska bolag eller deras allierade. Så varför skulle NSA & Company inte ta fram teknik som tappar av även WiFi-näten?

Text: Torbjörn Sassersson


Relaterat

Bloomberg: U.S. Agencies Said to Swap Data With Thousands of Firms

InfoWars: BRICS Countries Build New Internet to Avoid NSA Spying

Forbes: How The NSA Revelations Are Hurting Businesses

Guardian: NSA paid millions to cover Prism compliance costs for tech companies

NewsVoice: Svenska företag och amerikanska företag i Sverige som övervakar åt NSA och USA

NewsVoice: Amerikansk underrättelsetjänst kan använda bredbandsbolag för att komma åt svenskar

Nyheter24: Två miljoner kineser censurerar internet

Smocka: Bildreportage – Reportrar utan gränser i Paris

SvD: Censuren av internet ökar

ZDNET: John McAfee’s D-Central-ised net to poke NSA’s prying eyes

Washington Post: NSA paying U.S. companies for access to communications networksDu kan stötta Newsvoice via MediaLinq