DEBATT. Har vi alla blivit galna? Fråga är tyvärr befogad efter att ha sett psykiatrins senaste instruktionsbok för diagnoser och mentala störningar – DSM 5 – Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – som släpptes tidigare i år, skriver Peter U Larsson.

Text: Peter Larsson | Bild: Skriet av Edvard Munch (public domain)

DSM, psykiatrins diagnos-bibel, ges ut av amerikanska psykiatriförbundet, APA, och innehåller fyrahundra (400) diagnoser på olika mentala störningar som vi påstås lida av. Psykiatrin påstår i bedräglig vetenskaplig inramning att saker som t.ex humörsvängningar, PMS, sorg, nedstämndhet, trots, hamstring, problem med shopping och internet är diagnoser på mentala störningar som behöver psykiatrisk vård, dvs olika psykofarmaka och/eller elchocksbehandlingar.

I klarspråk så innebär denna psykiatriska diagnos-bibel, som ligger till grund för psykiatrisk vård över hela världen, att vi alla kan definieras som mentalt sjuka och i behov av psykiatrisk vård.

Omfattande kritik mot diagnoshysterin i DSM-5

Kritiken mot DSM-5 har varit omfattande världen över. Många tycker att psykiatrin har gått för långt i sin diagnoshysteri. Psykiatrins fixering på diagnoser och mentala störningar har naturligtvis allvarliga konsekvenser för vårt samhälle och framtid. Nästan 7 miljoner ungdomar och barn i USA har fått en psykiatrisk diagnos. På 26 år har användningen av psykofarmaka i USA ökat med 4800% på grund av psykiatrins manual.

Tre fjärdedelar av de 1500 psykiatriker som ligger bakom DSM har band till läkemedelsbolagen, som tjänar biljoner på försäljningen av psykofarmaka.

Alla problem och svårigheter tolkas som en diagnos

Lärarna i vissa klasser i Sverige har pratat om att upp till 40% av eleverna har psykiatriska diagnoser. Istället för att satsa mer på förbättrad pedagogik, motivation, mindre klasser, bättre kost, högre lärarlöner, insatser mot mobbning, bättre dialog och samarbete med föräldrarna etc. , så har trenden blivit att man stämplar barnen med olika diagnoser. Något de får bära med sig för resten av livet.

Jag ryser vid tanken på att exempelvis näringsbrist, dålig kost, studieproblem, dålig kontakt med föräldrarna, mobbning, besvikelser, sorg, arbetslöshet, ensamhet och misslyckanden “löses” med psykiatri, dvs diagnoser, psykofarmaka och ECT-behandlingar.

Det är fullständigt normalt att reagera vid dessa situationer som är en del av livet. Det är definitivt inte alltid lätt.

Psykiatrin har kört fast i en värld av hundratals olika mentala störningar, otaliga psykofarmaka och elchocksbehandlingar, sk ECT. Samarbetet med läkemedelsbolagen är väldokumenterat. Det är dags att med sunt förnuft vända blicken mot alternativa behandlingar.

Text: Peter Larsson


Relaterat

Adhd-teorin strider mot all vetenskaplig logik
Nathan Shachar: Psykiatrin – med oss eller mot oss?
Diagnoshysteri – är vi alla galna?


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

37 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Thomas
Thomas
Gäst
22 december 2013 kl 07:23

Tack för tipset Ruben.

ruben
ruben
Gäst
22 december 2013 kl 00:33

Upprepar frågan som jag tycker är viktig, men det kanske är bara jag som tycker det?

En unik samling klientfall beskrivs, som utförts i Sverige och England, e-boken: http://www.blue-isis.com/efterlivet-sjalens-resa/

Här blev många till synes hopplösa fall botade och småningom medicinfria. Hur ser traditionell psykvård på det undrar jag? Bryr man sig om hur de kunde bli friska eller är det viktigare avfärda för att det använts metoder man inte vetenskapligt förstår. Undrar vad som är viktigast? Skulle man tillåta den här typen av behandling vid speciella svårlösta fall inom psykvården, för att kanske undvika ECT i en del fall? Det är jag nyfiken höra från de som är insatta.

Suzanne
Suzanne
Gäst
21 december 2013 kl 20:32

Du är allt en bra smart man Leif … Tack för att du delar med dig!

Leif Erlingsson
Gäst
21 december 2013 kl 19:32

Intressant synpunkt i går om detta ämne från Jon Rappoport, “The eternal sunshine of the mind-controlled classroom“.

Linda B
Gäst
21 december 2013 kl 17:39

@ruben – ja det gäller att anamma sin ödmjukhet och “vara stor”. Det kommer att göra ont ibland för de som önskar bygga en bro mellan världarna, men är det inte värt lite smärta? Det tycker jag. 🙂

Man ändrar en enkelriktad ton med just ödmjukhet och genom att ibland klara av att säga “det där är jag helt enkelt inte tillräckligt insatt i för att uttala mig om”. Så länge man inte har gått en mil i alla andras mockasiner så kan man helt enkelt inte veta allt. Det vore ju för sorgligt om alla människor skulle behöva uppleva vanföreställningar eller en djup depression bara för att kunna förstå. Ibland borde det räcka med att bara öppna ögonen och öronen, våga se hur det faktiskt är, inte hur det MÅSTE vara för att få verkligheten att passa in i den tes man slåss för. När människor säger att medicinen var det enda som hjälpte, ja då var det ju så! 🙂

ruben
ruben
Gäst
21 december 2013 kl 17:29

@Linda B!
Du har nog en viktig poäng där. De som kommer med nya outforskade resultat måste övertyga på ett “lugnare” sätt. Skall man kunna mötas seriöst, så måste man respektera varandra. Jag kan förstå bristen på respekt, åt båda håll, då tonen blir för svart/vit ibland. Jag älskar att det finns eldsjälar inom alternativen och de finns även inom traditionell vård, men hörs sällan. Det är det etablerade vetenskapliga “skol-medicin” linjen som ändå sitter på makten och det kan få andra att spåra in i maktlöshet och frustration. Jag är inte heller skuldfri om onyanserat tyckande. Så du har en bra poäng, som åtminstone jag skall tänka mer på. Det kan skada/såra oskyldiga orättvist och det är inte bra. Men jag vet inte, kan tonen bli för enkelriktad ibland och hur ändrar man det? Det finns trots allt seriösa medvetna hjälpsamma människor i båda lägren, det vet säkert de flesta. Betr. förkortningen skall det förståss vara ECT. Men jag är mycket intresserad av vad man vill hitta för svar på mina frågor.

Linda B
Gäst
21 december 2013 kl 16:26

@ruben – jag kan förstå att motståndet blir på samma våglängd ibland. Det är faktiskt väldigt förutsägbart att det ska bli så MEN nu tycker jag att det är dags att gå vidare. Och vilka tror du det blir som måste ta första steget och mötas? Ja, inte blir det skolmedicinen iaf. De har inte den förmågan. Frågan är då om “den andra sidan” har det. Ja, det är iaf min förhoppning även om “debatten” på Newsvoice har en tendens att slå ner mig ibland i den förhoppningen.

Dina frågor skulle jag också vilja få svar på. Själv är jag inte tillräckligt insatt för att svara på dem. Ett stort misstag inom skolmedicinen (typ grundläggande) är ju att man inte räknar in själens existens. Den dagen man erkänner den har man kommit långt!

ruben
ruben
Gäst
21 december 2013 kl 15:31

Linda B! Jag kan ju även tycka den traditionella vården kan ha en onyanserad hållning till alternativen. Därför blir antagligen motståndet på samma våglängd ibland.
Har läst en fängslande bok om en psykiatiker, som använder hypnos för regressioner som en metod till sin behandling på patienter som lyckats över förväntan. En unik samling klientfall beskrivs, som utförts i Sverige och England, e-boken: http://www.blue-isis.com/efterlivet-sjalens-resa/

Den här kunskapen skall traditionella sjukvården ta till vara på och värdesätta tycker jag. Här blev många till synes hopplösa fall botade och småningom medicinfria. Hur ser traditionell psykvård på det undrar jag? Jag besvarar inte antydningar om vidskepelse och kvacksalveri. Menar då bryr man sig inte om hur de kunde bli friska utan att det använts metoder man inte vetenskapligt förstår. Undrar vad som är viktigast? Skulle man tillåta den här typen av behandling vid speciella svårlösta fall inom psykvården, för att kanske undvika ETC i en del fall? Det är jag nyfiken höra från de som är insatta.

Linda B
Gäst
21 december 2013 kl 11:11

@Thomas Arvidsson och Margaretha – även jag vill tacka er så mycket för att ni orkar föra in NYANSER i denna här på Newsvoice annars mycket svartvita “debatt” om psykiatrin, ECT och psykofarmaka. Människor som Peter U Larsson, nathalie och Janne m fl verkar ha en låg empatisk förmåga eftersom de inte ens anstränger sig att ta reda på hur det verkligen är för människor som lider av röster inne i huvudet, andra sorters vanföreställningar, perioder av mani och/eller depression och svår ångest.

Själv har jag både träffat och talat med många av dessa människor och jag har sett mediciner utföra mirakel ibland. En patient jag träffade var så långt borta från verkligheten man kan tänka sig med enormt svåra vanföreställningar. Hela sfären runt honom kändes aggressiv och spöklik, ja jag vågade inte ens gå in i hans rum. När han sedan, till slut, började att ta sin medicin igen blev han som en helt ny människa. En helt normal 20-åring som direkt stack iväg med sin kompis till krogen, drack öl och flörtade med tjejer, 🙂

Hur sjutton kunde han tänkas mått under sin sjuka,omedicinerade period?!

(Därmed inte sagt att jag alltid förespråkar mediciner eller ECT, men jag har lärt mig att det inte spelar nån roll om jag uttalar all den kritik JAG har mot psykiatrin och skolmedicinen för om man så bara säger EN ENDA bra sak om detsamma så är man en fiende och ett hot mot människor som Peter, nathalie och Janne.)

Thomas
Thomas
Gäst
21 december 2013 kl 00:15

Gällande NIMH och DSM-5 så handlar det inte om att NIMH och Insel tar avstånd ifrån DSM-5. Insel vill ta fram nya metoder för att identifiera psykiska sjukdomar och störningar. De vill få fram kliniska tester/undersökningar för diagnostisering. Detta är ju asballt och det är verkligen på tiden. De utvecklar psykiatrin. Yay NIMH och Yay Insel. De trashar alltså inte DSM-5, de trashar inte DSM. De går en annan välbehövlig väg än att implementera DSM-5 för psykiatrins framtid.

Så, det var inte riktigt som Nathalie ville påskina, eller kanske hur hon vidarebefordrade vinklad nyhetsrapportering (alltså, att typ KMR och scientologin stod för tolkningen, inte att Nathalie varit busig).

Thomas
Thomas
Gäst
6 november 2013 kl 17:16

Ooops. Sassersson, du får gärna ta bort comment 1928, trodde den blivit borttagen pga personliga angrepp eller något dyl. och skrev därför 19877

Thomas
Thomas
Gäst
6 november 2013 kl 07:25

@Nathalie – lugna puckar, men jag tror det är jag som visar den andra sidan av myntet utifrån newsvoice’s övergripande känsla. Det är ju såklart inte min mening att bli upprörd men svårt att låta bli då jag vet hur det är att vara på insidan av vad som här slås ned på.

@Peter Pettersson U – i din artikel länkar du till herr Shachar. Han tycker att våra barn behöver tuktas ordentligt av föräldrar, skola och religion. I den andra länken, som avhandlar vad herr Shachar tycker, bollas det med fakta lite godtyckligt och ger sken av att förhållanden är vad de egentligen inte är.

@ – jag förvånas alltjämt att kopplingen mellan läkemedelsindustrins pengaintresse och just psykiatrin belyses? Duh, hela läkemedelsindustrin har skolmedicinen i sin ficka, vilken är skillnaden med psykiatrin?

Kan det vara så att det finns ett syfte med att slå ned just på psykiatrin för öppna ögonen för alternativa behandlingsmetoder? Schachar tycker något och skriver om det (vilket är hans syfte – agerar han för någon annan – får han betalt). KMR lyfter fram herr Schachar – Scientologin står för ett alternativ: Dienatik. Hela vurmen mot just psykiatrin har sin grund i Scientologin och KMR är en del av Scientologin.

Thomas
Thomas
Gäst
5 november 2013 kl 13:47

@Nathalie Nah, jag blir tyvärr personligt berörd då jag kommer inifrån vad som ifrågasätts på ett svart-eller-vitt-sätt. Jag känner snarare att det är jag som försöker visa den andra sidan av myntet i egenskap av psykiskt sjuk och någon som får otrolig hjälp av medicinering 🙂 @Peter Pettersson U Larsson Är det menat att debatten är här på Newsvoice då du inte inbjuder till debatt på artikelns hemsida? Försökte få en kommentar publicerad där men det gick tydligen inte så bra. Jag är också skeptisk till elchocksbehandling, likväl mötte jag många helnöjda patienter när jag var inlagd. Båda dina länkar i texten skrämmer mig. Speciellt den med snubben som proklamerar att barn ska tuktas i skolan, hemmet och religionen. Står KMR för det också? Eller de kanske nöjer sig med dianetik. KMR = scientologikyrkan och följaktligen är Peter U Larsson = scientolog. @alla KMR har en intressekonflikt med Psykiatrin. Enligt scientologin skall de onda rymdvarelsesjälarna vi bär med oss drivas ut med hjälp av deras eget påfund dianetik. Eller något ditåt. Vi måste skilja på personlighetsstörningar och psykiska sjukdomar. Icke lika de två är. Personlighetsstörningar behandlas icke. Du kan inte medicinera en psykopat, narcissist, sociopat. En borderlie-störning kan åtminstone hållas under kontroll med medicinering. Ofta men inte alltid. Borderline + missbruk = 60% självmord. On a personal note. En anhörig tog livet av sig igår natt, av misstag, och lämnade två underbara små barn efter sig. Borderline. Nu får ni vatten på er kvarn. Hen överdoserade utan att veta om det, inte första gången hen glömt att hen redan tagit sina piller. Nu i kombination med alkohol. Hade hens död kunnat undvikas? Ja, jag kan se några ting som skulle kunna rättas till för att undvika en oavsiktlig dödscocktail. Hade hen kunnat få hjälp av alternativa behandlingsmetoder? Här talar vi om en sådan trasig människa att det inte går att föreställa sig hur insidan var. Jag hoppas att det finns en alternativ behandling därute som kan hjälpa de som hen i framtiden. Någon behandling som inte är den totalt utpsykade metoden dianetik, alltså. Men om vi hade haft den kunskap om psyket vi har idag för 20 år sedan hade hens tragiska slut möjligen kunnat undvikas. Om resurser satts in i tid för att vi då visste att det inte bara handlade om föräldrarna (speciellt mamman). Förrom var nämligen allt föräldrarnas fel (mest mammans) och det är tydligen dit vi… Read more »

nathalie
nathalie
Gäst
29 oktober 2013 kl 21:29

Ledsen Thomas, om jag gjort dig upprörd, det var inte min mening. Försökte bara visa den andra sidan av myntet.

Ang. CCHR gjorde jag en maskinöversättning, dessvärre pga min ouppmärksamhet kom de sista raderna om kontakt oavsiktligt med i kommentaren. Jag har personligen ingen koppling till psykologi/psykiatri, tycker bara det är förbannat synd att människor ska behöva förlita sig på droger.

Önskar dig lycka till!

Thomas
Thomas
Gäst
29 oktober 2013 kl 08:46

Jag kan hålla med dig om att DSM-V är galen. Absolut. Jag tvivlar dock på att det är så nattsvart som du ger bilden av. Ja, sjukt mycket mer ska diagnostiseras, men det är inte allt som ska medicineras. Sverige verkar dock inte ha bråttom med att implementera DSM-V. Jag vill tydliggöra att jag har åsikter om psykiatrin och psykofarmaka samt Neuropsykiatriska diagnoser, men trots detta stirrar jag mig inte blind på vinklad och ensidig information.Men jag, och genom mig min familj, har fått hjälp just tack vare psykiatrin och medicinering. Det räckte inte att leva sunt och träna.

Bl.a tack vare tillgänglig information genom DSM-IV kunde jag och min fru identifiera hur vår äldste fungerar och vilka styrkor/svagheter han har med sig i bagaget. Genom detta har vi kunnat jobba, alternativt skulle kunna sägas, för att stärka honom i det som är svårt för honom. Men nu är ju både hon och jag belästa och engagerade och ser till att ha kött på benen innan vi gör något. En egenskap som innebär att jag starkt

Hey, mina problem kanske beror på livslånga allergier som lett till ett inflammerat tarmsystem. Jag hoppas det, för då kommer jag att läkas om några år. Just detta med inflammationer i tarmsystemet pga allergier är väldigt intressant att forska på och där ligger skolmedicinen och psykiatrin långt efter. Om det är på det viset har vi många människor som kan slippa hamna i medicinsvängen framöver. Det vore ju kungligt kul.

@Nathalie
Vad gäller din, vad jag skulle benämna, besatthet. Det är uppenbart att du har kopplingar till CCHR utifrån att du skriver “kontakta oss”.

CCHR = ett försök av scientologin att bli rumsrena genom ett namn som låter legitimt i mångas öron = egen agenda = vinklad och ensidig information.

Jag kan inte ta till mig något ifrån en källa som har någon koppling till scientologin pga deras tro som uppfanns av en man som själv uttalat sig om att en människa blir riktigt rik genom att uppfinna en religion.

nathalie
nathalie
Gäst
28 oktober 2013 kl 19:06

Bortsett från scientologikyrkan anser jag innehållet i KMRs artikel relevant. Psykiatrikern Allen Frances ledde arbetet med den förra upplagan av DSM, men han är också en av kritikerna av ”Doktorns lilla röda”. Intressant rubrik på DNs reportage om psykiatrin och DSM: Trotjänarna gör uppror i diagnosfabriken: http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/trotjanare-gor-uppror-i-diagnosfabriken_6609792.svd Psykiatrin fick ett rejält uppsving under andra världskriget i samband med att teknologier för socio-ekonomisk kontroll bevittnade dagsljus, särskilt i Storbritannien och USA. Banbrytande forskningsprojekt startades bl a vid Tavis-stock Clinic och MIT. Forskning uppfattas av de flesta människor som något nobelt och positivt för mänskligheten. Dessvärre, används forskning också för kontraproduktiva syfte – till förmån för en global ekonomiskt girig elitgrupp, vari psykiatrin utgör en av guldkalvarna för läkemedelsindustrin. The Business of Mental Health is Mental Illness Ny CCHR-video exponerar Psykiatrins historia och skadorna som kommer från faktureringsbibeln DSM: http://www.cchr.org/videos.html. Denna manual kallas psykiatrins dödligaste bluff. CCHR International har precis släppt en svidande exposé av psykiatrins faktureringsbibel, Diagnostic and Statistical Manual (DSM). Avslöjandet av DSM och det enorma penningflödet mellan psykiatrin och läkemedelsindustrin har resulterat i en videodokumentär om hur psykiatrins psykbabbel används för att vända varje aspekt av mänskligt beteende – även kinkighet av nyfödda – till en psykisk sjukdom som bara kan “behandlas” med droger, och hur detta har påverkat skolor, regeringar, domstolar och militären och hur den förstör familjer. Dokumentären ger mycket god information om de skadliga effekterna av psykiatrins läkemedel och kostnaderna för denna psykofarmaseptiska bluff i form av mänskligt lidande och dödsfall, eller som den före detta chefen för “Office of Drug and Chemical Control” med den amerikanska “Drug Enforcement Administration” (DEA) uttrycker det, “Vi spelar tärning om livet, vi spelar tärning om våra barn”… Videon visar också det enorma lurendrejeriet mot skattebetalarna och de ökade privata kostnaderna för sjukförsäkringen – allt av en industri som aldrig har tagit fram ett enda botemedel och alla som stöds av den falska DSM-manualen. En annan expert sammanfattar det så här: “Det är ett skenande tåg, och DSM är loket.” Yrkesverksamma inom områdena medicin, juridik, utbildning, biokemisk forskning och läkemedelsförsäljningen avslöjar vad psykiatriker och läkemedelsföretagen inte vill att du ska veta. Du kommer att vilja ägna särskild uppmärksamhet åt hur många häpnadsväckande avslöjanden av psykiatrin själva och om DSM-manualen. Videon kan ses online genom att klicka här och klicka sedan igång filmen. Titta på den och kontakta sedan oss för att ta reda på hur du kan hjälpa för att… Read more »

paedrigh
paedrigh
Gäst
27 oktober 2013 kl 22:16

Ja, jag skulle inte gråta blod om DSM-V försvinner. Psykiatrin i sig behövs fortfarande. Det är inte sant att det inte finns biologiska markörer för någonting inom psykiatrin. Det pågår väldigt intressant forskning gällande ADHD på KI. Där rör det sig om att hippocampus är betydligt mindre hos individer med stämpeln ADHD.

Jag är ett bevis på att psykiatrin behövs. Någon som lever sunt både vad gäller träning och föda. Sunt på alla sätt och vis. Ändock går det åt helvete om jag inte tuggar mina piller. Det blir pendling mellan djupa depressioner och verklighetsfrånvända hypomanier och manier. Tillstånd som för var gång ökar på brister i den kognitiva förmågan. Det kan anses att jag måste gå på djupet med det och jobba med de verkliga orsakerna. För mig är de verkliga orsakerna att jag inte passat in i samhället och att det stressat mitt system så till den grad att min hjärna inte riktigt fungerar som den ska längre.

Andra skäl till att psykiatrin behövs är de olika diagnoserna inom det autistiska spektrumet. Där används inte ordet sjukdom. Det rör sig om ett tillstånd, ett sätt att vara kan sägas. Varför? En diagnos ger rätt till hjälp. Det spelar ingen roll att vi endast talar om olika symtom. Det som bestämts är att det och det i kombination med det och det kan kallas för något.

Ja, vi talar säkert om olika typer av människor. Olika beteenden. Någon gång i framtiden kommer vi säkert tala om neurodiversitet. Det finns en diversitet. Det är viktigt att upptäcka vilken typ av människa någon är så tidigt som möjligt. Varför? Ex, Bipolär sjukdom är ingenting man föds med. Det är beteenden som förvärvas. Det finns möjligen en disposition för att utveckla det. Låt oss då förstå vad de olika människotyperna behöver för att fungera så de slipper landa i vad som benämns psykiska sjukdomar pga den stress de utsätts för när de tvingas leva i en värld som inte tar hänsyn till deras behov utan istället fokuserar på den största gruppen av människotyper som jag kallar neurotypiska.

Från mitt sätt att se är neurotypiska människor lite handikappade. Jag har förmågor de saknar. Problemet är att mina förmågor medför problem i samhället de neurotypiska tagit över och stöpt i sin form.

I övrigt har KMR sin grund från scientologikyrkan och allting som kommer därifrån bör synas noga.

nathalie
nathalie
Gäst
27 oktober 2013 kl 21:12

För kännedom: Dråpslaget mot psykiatrin Pressmeddelande 2013-05-17 Psykiatrins senaste version av diagnosbibeln, DSM-5, släpps om en vecka. Samtidigt drabbas det amerikanska psykiatriförbundet (APA) av ett dråpslag när The National Institute of Mental Health (NIMH) meddelat att de INTE kommer att använda sig av DSM. Något som kommer att få internationella återverkningar. NIMH är världens mäktigaste psykiatriorgan, och när de meddelar att de inte kommer att använda sig av DSM på grund av att den inte är vetenskapligt upplagd, skälver psykiatrin i grundvalarna. Chefen för NIMH, dr Thomas Insel, har sagt att ”NIMH kommer att orientera bort sin forskning från DSM-kategorier … DSM är som bäst en uppslagsbok som skapar en samling etiketter och definierar varje … dess svaghet är att den saknar giltighet.” Mycket tunga ord på den nivån. Nåväl, det har KMR sagt i över 20 år. NIMH som är statligt delar ut forskningspengar och stöd till psykiatrin över hela USA. Deras ord är lag. Det amerikanska psykiatriförbundet är helt och håller beroende av DSM, den har dragit in hundratals miljoner dollar i försäljning under åren; APA har satsat enormt mycket, både i pengar och prestige på DSM-5. Utan den kan inte deras medlemmar, de enskilda psykiatrikerna, debitera de statliga försäkringskassorna för sina tjänster. Det är vad den ursprungligen var till för. NIMH:s avslag är med andra ord ett rent dråpslag mot psykiatrins hela existens. Media över hela USA spekulerar nu över psykiatrins framtid. Det sägs bland annat att ”DSM är död vid ankomst och kommer möjligen att dra med sig psykiatrin”. DSM-5 har fått utstå enormt mycket kritik redan innan den lanserades. Petitioner cirkulerar på internet som uppmanar fackfolk att inte använda den. De hävdar att DSM-5 kommer att sjukförklara ett allt större segment av befolkningen – som på inte sätt är sjuka – till enorma kostnader för samhället. En mängd kritiska artiklar och böcker har dessutom publicerats i anslutning till utgivandet av DSM-5. En av de som kritiserat DSM kraftigast är faktiskt ordförande för kommittén som utformade DSM-IV, psykiatriker Allen Frances, betraktad som USA:s mest inflytelserika psykiatriker, som samtidigt som han lanserade sin senaste bok, Saving Normal: An Insider’s Revolt Against Out-of-Control Psychiatric Diagnosis, DSM-5, Big Pharma, and the Medicalization of Ordinary Life, nyligen uttalade sig i USA Today: ”Detta är inte enbart en akademisk debatt. Det handlar inte bara om insidan av psykiatrin. DSM har en enorm inverkan på hur vi skall leva våra liv, hur… Read more »

paedrigh
paedrigh
Gäst
27 oktober 2013 kl 18:59

@Janne Forsström

Nej för all del. Låt oss inte argumentera om saken. Jag konstaterar att du har en syn på saken och jag har en annan. På vissa håll delar vi åsikter. Du har haft en kris. Jag lever med psykisk sjukdom. Min familj lever med mig. Jag kan välja att knapra piller eller mista min familj, eller totalt tappa verklighetsförankringen på gränsen till psykos. Jag väljer piller. Du har blivit “frisk” ifrån din/dina kris/kriser.

Trots att du inte vill dela ditt livs historia är jag tacksam för det du delat med dig av. Jag kände att jag måste dela ganska mycket för att trycka på min äckligt sunda bakgrund med ett väldigt alternativt synsätt och sätta det i samband med psykisk sjukdom och neuropsykiatriska funktionshinder.

@Margareta
Tack du 🙂 Jo, jag uttrycker mig väl. Ah, kontrasten mellan att vara både elokvent och ekivok. Tjohoo. Jo, förmodligen är jag bäst. I hela världen 🙂 Gällande intelligensen så har du ju alldeles rätt, går hand i hand med kreativiteten. Men i längden med alla skov så minskar ju den avsevärt. Jag var sjuuuuuuukt smart som barn men har tyvärr blivit dummare med åren. Speciellt de senaste 20 med alla skov. Nu ligger jag bara en bra bit över medel 😉

Bara för att jag är psykiskt sjuk så måste jag ju inte förminska min egen förträfflighet, eller hur? ALL MAKT ÅT PSYKONA, VÅRA BEFRIARE.

Margareta Hedin
Gäst
27 oktober 2013 kl 18:19

Litteraturtips:
Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva – Ann Heberlein
Mitt galna liv : en memoar om psykisk sjukdom – Arvid Lagercrantz
Adams bok – Åsa Moberg Adam Inczédy-Gombos
Vara anhörig: bok för anhöriga till psykiskt sjuka – Åsa Moberg

Kolla filmen i 2 delar av Stephen Fry
Del 1: Stephen Fry The Secret Life Of The manodepressiv (ligger på Youtube)

Margareta Hedin
Gäst
27 oktober 2013 kl 18:10

Janne:
När det gäller Bipoläritet så är forskarna helt säkra. Det är en ärftlig sjukdom.
I min familj har vi gjort det vi kunnat för att bidra till forskningen genom att tillåta att man använder vår DNA.

Jag kommer inte från en bakgrund med sociala eller ekonomiska problem. Det behöver man inte göra för att drabbas. Tvärt om anser jag att jag kommer ifrån ett tryggt hem med mycket kärlek.

Det trauma jag har utsatts för i mitt liv är själva bipoläriteten.
Det som varit värre än sjukdomen är bristen på förståelse och kunskap hos omvärlden. Att gemene man inte förstår – det tycker jag är Okay.. Jag kan leva med det.
Värre är att möta myndighetspersoner; handläggare vid olika myndigheter, socionomer, läkare, psykologer mfl som inte har en susning om vad detta innebär och vilka konsekvenser det får i den enskildas liv.
Genom denna okunskap har jag utsatts för enorma rättsliga övergrepp. Det har orsakat djupa själsliga sår, ekonomisk och social skada.

Det finns alltså mängder med tillstånd som är sjukdomar som kräver psykofarmaka. Men.. pillret är inte ett mirakel. Man behöver också terapi och en livsstil som är anpassad efter en själv – såklart! Fatta att man måste söka en balans!

Det är därför jag tar mig tid att skriva till dig Janne, trots att det är så uppenbart att du inte kommer att fatta någonting under den här inkarnationen.

Janne
27 oktober 2013 kl 15:08

@ Thomas Du har helt rätt i en del av dina påståenden, vill inte gå in och argumentera för eller emot mer. Det räcker ganska väl med det som är. För att sammanfatta det hela lite samt svara på dina frågor så formulerar jag mig så här. Det finns sällan eller aldrig en enda orsak till sjukdom(ar). Det finns oftast även heller bara ett enda sätt att komma i balans (bli genuint frisk). Orsaker vet man rent intuitivt ofta inombords, vilka de är och var de kommer från. Vad som orsakat dom i klarspråk. Ofta har man även således lösningen inombords i sig själv, då vi är självläkande människor. Orsaken sitter, speciellt vid psykiska obalanser, ofta i själen. Inget kemiskt piller i världen botar eller löser upp den själsliga blockeringen. Det som händer är att sjukdomen trycks ännu djupare in i organismen och blir än mer kronisk. Det är med andra ord i mitt tycke då inte speciellt bra att då arbeta med farmakologiska preparat som bara gör det hela än värre i slutändan. Vi blir inte psykiskt sjuka för att vi har för lite psykofarmaka i oss. Det finns oftast inte bara ett enda sätt att komma i balans. Det krävs att man jobbar på fler olika plan, det fysiska, det mentala, det emotionella, det själsliga och det andliga. Det kan även ofta härröra till tidigare liv. Man kan arbeta med kosten ( vilket jag förstått att du gör till 100% -bra!). Man kan jobba med tankens kraft, kan man tänka sig sjuk kan man även tänka sig frisk. Vilken känsla man lägger i det man gör spelar också en mycket stor roll. Något av det viktigaste är sedan vilka inre övertygelser man har! Är man övertygad om något så styr den energin det fysiska händelseförloppet till en mycket stor del. När jag själv tittar tillbaka på mitt liv så har mina inre övertygelser stämt in till 100%. Tänk efter vilka inre övertygelser du har, påverkar de dig negativt? Kanske skulle du då försöka ändra dem till att bli positiva istället? Jag tänker inte berätta mitt livs historia här men jag har själv också mått mycket mycket dåligt i själen efter en uppslitande process i livet. Jag var då relativt ovetande om Alternativmedicin och vände mig då till skolmedicinen. Där erbjöds nästan enbart piller, något jag rent intuitivt kände var fel, helt fel. Jag vände mig då istället till… Read more »

Thomas
Thomas
Gäst
27 oktober 2013 kl 14:55

@alla

Men, jag kan hålla med om att DSM-V är tämligen hysterisk. Jag reagerar förmodligen starkt på artikeln och Jannes svar utifrån att jag är väldigt trött på stigmatiseringen av psykiskt sjuka människor överlag. Vi ligger efter i vår förmåga att läka dessa sjukdomar. Ja, hjärnan kan liksom alla andra delar i kroppen lida av sjukdomar. Den har ingen ensamrätt på att vara frisk, så att säga.

Så, Janne, jag ber om ursäkt om jag ryter åt dig. Du blir en del av denna förkastliga stigmatisering.

Margareta Hedin
Gäst
27 oktober 2013 kl 12:56

Thomas.. Du är bäst! Hade önskat att jag kunde uttrycka mig lika bra. Delar dina tankar helt.

@Janne Forsström: Jag tycker att du är förmäten. Så fixerad i tankegången att Skolmedicinen och psykofarmaka är av ondska.

Det är inte helt ovanligt att den bipoläre individen är högpresterande, kreativ och har ett högt IQ.
Därför skulle jag vilja påstå att man just i denna grupp finner fler personer som är öppna för alternativa behandlingsmetoder och ett vidsynt tänkande än genomsnittet i landet.
Personligen har jag testat i princip alla typer av healing och alternativa behandlingsmetoder och att träna, ha en sund diet, undvika alkohol och droger och ta kosttillskott är ett måste för mig.

Thomas
Thomas
Gäst
27 oktober 2013 kl 11:34

@ Janne “Ingen psykofarmaka har någonsin gjort någon människa genuint frisk, utan istället tvärtom. Likadant är det med all övrig farmakologi. Folk blir långsamt mer och mer kroniskt sjuka. Varför ledsnar och tröttnar inte folk på allt detta bedrägeri? Vad ska få folk att vakna till liv? Jag tror personligen att det är mycket viktigt att sprida OBJEKTIV information till så många som möjligt så att de själva kan bilda sig en egen bild av det hela.” Ja Janne, din information är inte objektiv. Den är ensidig och inte öppen för någon annan synvinkel. Ok, det är helt sant att mediciner inom psykiatrin inte gör någon genuint frisk, det är inte vad jag menar. Likaså tror jag, vilket jag tidigare nämnt, att mindfulness kan vara en bot för Bipolär Sjukdom. Om jag nu inbillade mig att jag skulle kunna bota mig genom mindfulness, meditation, introspektion osv utan mediciner som gör att jag fungerar som människa skulle det utan tvekan resultera i människa eftersom jag är ett jävla monster när jag inte medicinerar. Min förhoppning är, att jag hittar den punkt genom dessa, alternativa är väl inte rätt ord, behandlingar, där jag kan sägas vara fri från Bipolär Sjukdom. Den punkten är nog några år borta. Psykofarmaka är en AKUT lösning på ett djupare problem. Vilken är lösningen som gör oss genuint friska från psykisk sjukdom? I vissa fall kan det vara att flytta till ett annat land som fungerar annorlunda samhällsmässigt, säkerligen. Vad gäller bipolär sjukdom finns det gott om exempel av alternativ egenmedicinering. Alkohol och olika narkotiska preparat. Det blir inte så bra där. Har du något förslag på alternativ medicinering/behandling som fungerar vid psykisk sjukdom? Tar tacksamt emot förslag, tro mig. Jag försvarar inte att psykiatrin håller människan fången i medicinering för återstoden av deras liv. Jag försvarar den som en akut behandling på ett djupare problem som är svår att finna en lösning på. Det är också önskvärt att psykiatrin kunde informera bättre om behandling som ligger utanför medicinering vilket den är rätt kass på. Minsta möjliga behandling som fungerar är ledmotivet. Det är verkligen så det är och det är fel. Man får leta med ficklampa för att ens komma fram till vad sjukvården har att erbjuda som inte är medicinering. Det är fel. “Varför inte istället försöka lösa orsaken till problemen och bli genuint frisk istället?” Kan du ge mig förslag. Vilka är problemen som… Read more »

helena
helena
Gäst
27 oktober 2013 kl 09:55

Jag vill bara tacka Thomas och Margareta för era kloka och modiga inlägg! Ni vet vad ni talar om till skillnad från många andra

Janne
Reply to  helena
27 oktober 2013 kl 10:33

Kloka ord och modiga inlägg?? Vad ligger det kloka i att försvara en psykiatri som bara vill ge en massa diagnoser och fylla människor med giftiga kemiska pillerform varken löser någon orsak till några problem eller bidrar till att skapa en genuin hälsa?

Varför inte istället försöka lösa orsaken till problemen och bli genuint frisk istället?
Pillerknapring resten av livet gör bara människor än mer förgiftade, än mer tömda mineraler, vitaminer och näring samt framför allt tömda på energi.
Det finns naturliga alternativ att använda sig av för att bli frisk men de är inte intressanta för skolmedicinen då de inte går att patentera och således inte går att tjäna pengar på.
Alla människor har ett val att göra, att ta tag i sina liv och finna orsaken till problemen eller stoppa i sig piller för att få en snabb symtomlösning.
Själv väljer jag den naturliga vägen för jag gillar inte att må dåligt…
Vill hellre vara genuint frisk!!

Margareta Hedin
Gäst
27 oktober 2013 kl 00:35

Johan Algotsson: Vilken verklighet lever du i? Det är näst intill omöjligt att få in en anhörig på tvångsvård – något som orsakar ett oerhört lidande för såväl den sjuke som för familjen. Lobotomi hr inte förkommit sedan mitten på 1960talet i Sverige.

Margareta Hedin
Gäst
26 oktober 2013 kl 23:27

Jag blir ursinnig av att läsa denna artikel. Ännu surare blev jag när jag ser att författaren dessutom länkar till Nathan Shachar’s oförlåtligt idiotiska artiklar.

Jag ser ingenting skrämmande alls med diagnosverktyget. Det är precis vad det låter som. En instruktion för hur man ska bedöma psykiska tillstånd. Det som är konstigt för mig är att det väcker så starka rädslor och paranoida tankar. Diagnoser syftar till att HJÄLPA till!
Varför är så folk så rädda att bli sedda?
Stämplade som det kallas här i artikeln. Inse att det handlar om trångsynthet och fördomar..
Man får gärna vara sjuk överallt – men HJÄLP – så farligt och provocerande om man är sjuk i psyket eller i själen. Det måste till varje pris mörkas, täckas över eller förnekas.

Jag skulle önska att man skulle ha SJÄLENS-PRIDE FESTIVAL. Stötta människor att förstå och acceptera sina psyken och själar – på ont och på gott.
I dessa tider kan man fläka ut ALLT privat! Ju intimare och pinsammare ju bättre. Det är HELT NORMALT och ett ideal närmast att vika ut sin sexualitet i alla dess färger.
Men att bli så intim att man talar om själen och hur man mår..NEJ! Det går inte.
Psykisk skörhet är fortfarande något att skämmas för.. Det klarar inte svensken av att hantera ännu.

Jag håller med signaturen Thomas helt och hållet.
Det är omöjligt att förklara för någon som inte upplevt detta helvete vad det innebär.

Behovet av MER kunskap, mer forskning, bättre medicinering är skriande.
Psykiatrin är dessvärre inte ett högstatus område och – ärligt talat har vetenskapen inte kommit så långt.

Ändå är jag oerhört tacksam över den hjälp jag fått. Jag har psykiatrin och Lithium att tacka för mitt liv. Jag är medveten om att Lithium en dag kommer att kosta mig mina njurar – men hellre 10 – 20 år i stabilitet än ett helt liv i kaos.

Janne
25 oktober 2013 kl 20:25

@ Thomas
Du frågar mig om det jag skrivit är objektivt, ur mina ögon så anser jag det ja.
Vet du vad att vara genuint frisk innebär? Det betyder grundorsaken är löst och problemen återkommer ej.
Finns det någon farmakologisk medicin som inte har några biverkningar? Har du tittat i Fass och sett någon där som inte haft någon biverkning?
Du skriver vidare om svart/vitt – intressant!
Newsvoice förmedlar en mycket bred och målande bild av verkligheten – precis som alternativmedicinen är holistisk. Skolmedicinen jobbar bara ur biokemisk synvinkel, en tämligen mycket snäv trång bild av verkligheten. Tala om svart/vit bild!

Hade du läst min artikel jag länkade till hade du sett att jag inte skrivit något negativt om akutsjukvården. Den anser jag vara viktig och bra, speciellt kirurgin som många gånger gör livsviktiga insatser och räddar liv. Likaså annan akutsjukvård som hjälper människor i akuta situationer.

Det är den kroniska sjukvården jag riktar mitt misstyckte mot, att behandla med kemiska piller som bara undertrycker och dämpar symtom som i slutändan bara gör folk ännu mer kroniskt sjuka anser jag inte vara bra. Tycker du ärligt talat det är bra?
Jag träffar nästan dagligen människor som råkat illa ut i sjukvården i olika grader. Det finns en hel rad skräckfall som man inte tror det är sanna, men de är de.
Dagens sjuk-vård som behandlar alla kroniskt sjuka är tyvärr en enda stor katastrof, en enda stor penningmaskin som oavbrutet rullar på och kör över människor mer eller mindre.

Det räcker med en snabbtitt på KMR´s pressreleaser för att inse vad dagens psykvård handlar om – pengar, pengar och åter pengar!
http://www.mynewsdesk.com/se/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressreleases

Thomas
Thomas
Gäst
25 oktober 2013 kl 18:51

Insåg just något “Ingen psykofarmaka har någonsin gjort någon människa genuint frisk, utan istället tvärtom. Likadant är det med all övrig farmakologi. Folk blir långsamt mer och mer kroniskt sjuka. Varför ledsnar och tröttnar inte folk på allt detta bedrägeri? Vad ska få folk att vakna till liv?” Janne, är detta objektivt tycker du? Jag är lite av djävulens advokat här. Trots att jag gillar vad Newsvoice förmedlar så känner jag ofta att det är väldigt svart/vitt, en motpol mer än något annat. Allting fördöms som inte är rosa moln eller lull-lull. Människor är olika. Allting med skolmedicin är inte av ondo. Alla läkare och psykiatriker är inte ute efter att förslava eller hålla människor i sjukdom. De flesta vill garanterat väl och är inte köpta av läkemedelsindustrin (men kanske är många toppar det tyvärr). Det skolmedicin är väldigt bra på är att behandla akuta tillstånd och kirurgi. Vissa av vad som kallas psykiska sjukdomar är akuta och bedöms som kroniska av läkarkåren. Det vore till exempel ganska idiotiskt att inte akut behandla någon i ett maniskt, psykotiskt eller på gränsen till psykotiskt tillstånd. Om jag nu tar bipolär sjukdom som exempel (duh!). På sista tiden har det raljerats fruktansvärt mycket om detta tillstånd. Uttryck som Bipolär Light får det att krypa i kroppen på mig. Folk inbillar sig att bipolär sjukdom är detsamma som normala humörsvängningar. “Alla är ju uppåt eller nedåt ibland, det är ingen sjukdom”. Skillnaden är att om vi tog en graf och jämförde ‘normala’ humörsvängningar med de skiftande skoven för bipolär sjukdom så är de väldigt olika. Normala svängningar kretsar ganska nära ett normaltillstånd. Bipolära svängningar är extrema och pendlar ofta mellan DJUPA depressioner, LÅNGVARIGA i många fall, för att sedan skifta direkt till hypomani som ofta leder till en enorm men destruktiv kreativitet. Är det riktigt illa talar vi om mani med eller utan psykoser. Detta tillstånd kan leda till totalt förvrängd verklighetsuppfattning och kan leda till helt galna grejer som kan vara mycket farliga för personen eller personens omgivning. Men Sverige är galet förtjusta i elchocker vilket jag tycker är förlegat och förkastligt. Har träffat många som behandlats med detta när jag behövt vara inspärrad. Själv levde jag under 16 års tid med djupa och långvariga depressioner som skiftade direkt till hypomaniska, extremt kreativa men verklighetsfrånvända tillstånd under kortare perioder för att sedan, utan normaltillstånd, gå direkt ned i djup och långvarig depression.… Read more »

Thomas
Thomas
Gäst
25 oktober 2013 kl 18:15

Hur kom detta att börja handla om strålning och wifi???

solveig12
Gäst
25 oktober 2013 kl 17:26

Det är väl dags att börja mäta hur hög strålningen är i skolmiljön etc

Till Arbetsmiljöverket, kopia till Skolverket

Tack för svar! Jag vill tillföra information, i ärendet, om hur hög den naturliga mikrovågsstrålningen är i vår livsmiljö, vilket är den strålningsnivå som vi är biologiskt anpassad till. Jag har försökt få Strålsäkerhetsmyndigheten att själva nämna det, men har ännu inte fått svar. Det är ju mikrovågor man nyttjar i den trådlösa, civila kommunikationstekniken.

Naturlig bakgrundsstrålning i mikrovågsområdet ligger effekttätheten i medeltal dagtid på 0,5 pikowatt per kvadratmeter och upp till cirka 1 mikrowatt per kvadratmeter vid solstormar. På natten ligger mikrovågsstrålningen en bit under 0,1 pikowatt per kvadratmeter. Naturlig mikrovågsstrålningen varierar alltså under dygnet mellan < 68 – 86 dB mikrovolt per meter.

Från bara WiFi i skolmiljön kan strålningen ligga mellan 89 – 96 dB mikrovolt per meter om inte mer, då strålningen varierar mycket.

Detta betyder att skall man mäta strålningen korrekt bör man utgå från fältstyrkan (mätkänslighet) minst 60 dB mikrovolt per meter. Det är den enda rimliga mätnivån vid kontinuerlig strålning för att minska antenneffekten, då man även skall beakta att frekvensmoduleringen förstärker antenneffekten. Antenneffekten beror ju på våglängden som är 1m – 1mm för mikrovågor. Det är ju mikrovågor man nyttar i tex WiFi. Så här kan det se ut i skolmiljön.

Om man utgår från det riktvärde (ICNIRP 10 watt/m2 för de flesta trådlösa nätverk) som Strålsäkerhetsmyndigheten hänvisar till, då ligger känsligheten och effekttätheten på 155 dB mikrovolt per meter, vilket definitivt inte är ett rimligt referensvärde vid långtidseffekter. Riktvärdet skyddar ju enbart mot termiska effekter under 6 minuter.

Barn är känsligare än vuxna för miljögifter och strålning, därför anser jag att ni inom Arbetsmiljöverket bör göra mätningar i skolorna och utgå från minst 60 dB mikrovolt/m. För barnens hälsas skull måste ni få ner strålningen när de i flera timmar nyttjar sina trådlösa laptop eller läsplattor, i annat fall skall barnen nyttjar trådbundet. Strålningen i barnens övriga livsmiljö kan vara mycket hög (i jämförelse med naturlig mikrovågsstrålning) även där de sover och det är med stor sannolikhet risk, att det är dessa barn som först blir elöverkänsliga.

Mvh
Solveig Silverin, miljöingenjör

Mitt första brev till Arbetsmiljöverket och Skolverket: http://solveig21miljoblogg.wordpress.com/2013/10/25/oppet-brev-till-socialstyrelsen-stralsakerhetsmyndigheten-socialdepartementet-och-skolverket-samt-kopia-till-andra-berorda/

bagarmossenale
25 oktober 2013 kl 10:26

Äntligen detta upprop har jag letat/väntat på! Har redan beställt alla filmer. Var kan jag engagera mig mer?

Thomas
Thomas
Gäst
24 oktober 2013 kl 14:16

Hmm. Jag kan hålla med om att innehållet är tämligen hysteriskt. Viktigt att komma ihåg i sammanhanget att människor erhåller endast diagnos OM SYMPTOMEN MEDFÖR ALLVARLIGA PROBLEM I HEM- ELLER ARBETSMILJÖ. Så, du kan stämma in hur jävla mycket som helst på kriterier för ADHD, Autistiska Spektrumet, Div psyk.sjukdomar. Om det inte är ett problem för dig eller din omgivning (tänk familj, arbete) så får du ingen diagnos.

Bipolär Sjukdom själv och förbannat tacksam för mina mediciner som håller det värsta borta vilket förhoppningsvis medför att min fru inte lämnar mig i längden. Men, vad som är minst lika viktigt är BALANS i tillvaron. Näring, Sömn, Träning osv. Balans.

Dock har jag min egen teori om att mindfulness i praktiken kan bota bipolär sjukdom, typ. Mindfulness ha visat sig regenerera frontalloben. Pga alla mina skov är min frontallob rätt svampig. Mindfulness kan göra den hård igen. Yehaaaa! Och detta kan INGA mediciner göra. Så, kanske kan jag om några år sluta med medicinering och inte bli dum i huvudet.

Lite att fara med fördomar och osanning att hävda att alla mediciner leder till sjukdomstillstånd (vilket är vad du säger med in omvända mening). Men många gör det säkerligen.

Janne
24 oktober 2013 kl 13:48

Ingen psykofarmaka har någonsin gjort någon människa genuint frisk, utan istället tvärtom.
Likadant är det med all övrig farmakologi.
Folk blir långsamt mer och mer kroniskt sjuka.
Varför ledsnar och tröttnar inte folk på allt detta bedrägeri?
Vad ska få folk att vakna till liv?

Jag tror personligen att det är mycket viktigt att sprida objektiv information till så många som möjligt så att de själva kan bilda sig en egen bild av det hela.
Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att dels muntligen berätta samt skriva artiklar om det hela, som denna om läkemedel som är publicerad här på Newsvoice: https://newsvoice.se/2013/07/24/debatt-pillerknapring-for-miljardbelopp-men-varfor-blir-ingen-frisk/

Johan Algotsson
Johan Algotsson
Gäst
24 oktober 2013 kl 13:42

Intressant artikel, det är helt klart att psykiatrin gör bort sig. Enkla problem som kan lösas med enkla medel, diagnostiseras istället som mentala störningar och sedan så sätts hela den psykiatriska maskinen igång med el, piller, tvångsvård och lobotomi. Man undrar vilka dessa människor är som har en så låg uppfattning om oss människor och våra förmågor. Varför tror dom att droga ner oss skulle lösa några problem? Peter Larsson har en fullspäckad hemsida mot elchocker, med vittnesmål, vetenskapliga bevis, filmer, media, frågor&svar. http://www.elchocker.se/