Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Varning för skeptikertroll på NewsVoice

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 november 2013
- Torbjörn Sassersson

skeptikerskolanKära trogna läsare. Jag vill passa på att kasta in en varning för skeptikertroll på NewsVoice och andra nättidningar och forum. Dessa troll försöker leda läsare i en viss riktning som stödjer trollens egna intressen och deras mål på tex NewsVoice är alltid att ingjuta maximalt tvivel runt NewsVoice, redaktören och framträdande skribenter.

Text: Torbjörn Sassersson, red

Tro mig, jag har sett och studerat dessa trolls beteenden sedan 10 år och känner till deras metoder mycket väl. Faktum är att Skeptikerskolan.se som jag startade som en utbildningsblogg handlar om att lära ut till allmänheten skeptikernas argumentationsmetoder så att dessa tekniker kan användas emot skeptikertrollen själva, om man så vill.

Ett typiskt skeptikertroll på NewsVoice brukar uttrycka sig så här:

“Jag hittade NewsVoice idag och först tyckte jag det såg ut att vara en intressant nättidningen, men ganska snabbt upptäckte jag att det mest var en massa stollar som samlats på en ovetenskaplig sajt.” 

“NewsVoice kan ju inte uppge vetenskapliga referenser utan länkar ju mest till sina egna sidor och privata bloggar.” 

“Det som fick mig att skriva på NewsVoice, där man snabbt förstår att det finns ytterst lite mottaglighet för logik och sunt förnuft, var när flera kommentatorer tex ”X” använde en föraktfull ton mot signaturen ”Y” just när hon går i genom en mycket stressande utredning om sin sjukdom som behöver riktig vård.”

DontFeedTrollsDessa skeptikertroll försöker ge intrycket av att de minsann tar stort ansvar och att de är bekymrade över att se att människor som behöver “riktig vård” låter sig förledas av oansvariga hitte-på’are. Trollet tar ståndaktigt och självuppoffrade part för “de utsatta”.

Vissa skeptikertroll försöker ge intrycket av att de är belästa akademiker eller läkare, men det går aldrig eller sällan att få dem att verifiera det. Istället brukar de då ge beskedet att de värnar om sin integritet.

Det är också vanligt att två eller fler skeptikertroll går in och börjar stödja varandras kommentarer för att skapa illusionen av ett förnuftigt konsensus. Man kan kalla tekniken för “crowd control” i forum.

När ett skeptikertroll avslöjas brukar de ofta uttrycka ett stort mått av “utsatthet” och självömkan ibland kryddad med beklagandet av att folk bara är paranoida.

Artbeskrivning

De flesta av dessa skeptikertroll kommer från föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) eller är associerade frifräsare till den föreningen eller den nyateistiska föreningen Humanisterna. Skeptikertrollen bearbetar svenska forum, Wikipedia och nättidningar både organiserat och stötvis oorganiserat.

Medelåldern på trollen som besöker NewsVoice är mellan 25-35 år. De är personer som föredrar att tillhöra en grupp med en viss sorts hierarki och konsensus. De utgörs i hög grad av ensamstående studenter (oftast manliga) utan egna familjer varav många övervintrat på universiteten som en livsstil.

Läs mer om skeptikertyper och deras drivkrafter

Text: Torbjörn Sassersson, red



Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq