Varning för skeptikertroll på NewsVoice

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 november 2013
- Torbjörn Sassersson

skeptikerskolanKära trogna läsare. Jag vill passa på att kasta in en varning för skeptikertroll på NewsVoice och andra nättidningar och forum. Dessa troll försöker leda läsare i en viss riktning som stödjer trollens egna intressen och deras mål på tex NewsVoice är alltid att ingjuta maximalt tvivel runt NewsVoice, redaktören och framträdande skribenter.

Text: Torbjörn Sassersson, red

Tro mig, jag har sett och studerat dessa trolls beteenden sedan 10 år och känner till deras metoder mycket väl. Faktum är att Skeptikerskolan.se som jag startade som en utbildningsblogg handlar om att lära ut till allmänheten skeptikernas argumentationsmetoder så att dessa tekniker kan användas emot skeptikertrollen själva, om man så vill.

Ett typiskt skeptikertroll på NewsVoice brukar uttrycka sig så här:

“Jag hittade NewsVoice idag och först tyckte jag det såg ut att vara en intressant nättidningen, men ganska snabbt upptäckte jag att det mest var en massa stollar som samlats på en ovetenskaplig sajt.” 

“NewsVoice kan ju inte uppge vetenskapliga referenser utan länkar ju mest till sina egna sidor och privata bloggar.” 

“Det som fick mig att skriva på NewsVoice, där man snabbt förstår att det finns ytterst lite mottaglighet för logik och sunt förnuft, var när flera kommentatorer tex ”X” använde en föraktfull ton mot signaturen ”Y” just när hon går i genom en mycket stressande utredning om sin sjukdom som behöver riktig vård.”

DontFeedTrollsDessa skeptikertroll försöker ge intrycket av att de minsann tar stort ansvar och att de är bekymrade över att se att människor som behöver “riktig vård” låter sig förledas av oansvariga hitte-på’are. Trollet tar ståndaktigt och självuppoffrade part för “de utsatta”.

Vissa skeptikertroll försöker ge intrycket av att de är belästa akademiker eller läkare, men det går aldrig eller sällan att få dem att verifiera det. Istället brukar de då ge beskedet att de värnar om sin integritet.

Det är också vanligt att två eller fler skeptikertroll går in och börjar stödja varandras kommentarer för att skapa illusionen av ett förnuftigt konsensus. Man kan kalla tekniken för “crowd control” i forum.

När ett skeptikertroll avslöjas brukar de ofta uttrycka ett stort mått av “utsatthet” och självömkan ibland kryddad med beklagandet av att folk bara är paranoida.

Artbeskrivning

De flesta av dessa skeptikertroll kommer från föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) eller är associerade frifräsare till den föreningen eller den nyateistiska föreningen Humanisterna. Skeptikertrollen bearbetar svenska forum, Wikipedia och nättidningar både organiserat och stötvis oorganiserat.

Medelåldern på trollen som besöker NewsVoice är mellan 25-35 år. De är personer som föredrar att tillhöra en grupp med en viss sorts hierarki och konsensus. De utgörs i hög grad av ensamstående studenter (oftast manliga) utan egna familjer varav många övervintrat på universiteten som en livsstil.

Läs mer om skeptikertyper och deras drivkrafter

Text: Torbjörn Sassersson, red


ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det är få flamewars på NewsVoice, anser jag. Mycket beroende på att de värsta flamewars-kombatanterna utesluter sig själva genom att bryta mot netikett.

 • Det är få flamewars på NewsVoice, anser jag. Mycket beroende på att de värsta flamewars-kombatanterna utesluter sig själva genom att bryta mot netikett.

 • Oj, här händer det grejer. Börjar fundera lite, efter mina senaste skriverier till försvar av psykiatrin, om jag anses vara ett troll. Jag är inget troll, bara trött på alla onyanserade attacker på psykiatrin.

  När människor sluter sig samman kring en ideologi eller dyl. uppstår fanatism. En social lag tydligen. Jag sluter mig inte till någon grupp för att slippa bli fanatiker. Men jag kanske ska starta en religion jag också, döpa den till Fientologikyrkan och tjäna en jäkla massa stålar. 🙂

  Vof är en fanatisk sammanslutning av människor, enligt mig, som spyr förakt över sådant som ligger utanför deras kvantitativa ramar. Men jag känner till en Vof:are som är kristen så kanske finns det fler som känner att det går att hålla sig till vetenskap och vara religiös.

  På Newsvoice har vi en annan grupp av fanatiker, som slår ned hårt på det som ligger utanför deras kontroversiella ramar. På Newsvoice har vi gott om människor som tror att de för fram objektiv information som ett alternativ till rådande konventioner. Det finns inget objektivt här. Det är lika fanatiskt och dömande här liksom hos Vof. Lika slutet.

  Det tragiska med detta är att i den ena kakan har vi smaskiga nötter och i den andra chokladbitar. Jag skulle vilja ta just nötterna och chokladen och slänga bort resten.

  Det här betyder inte ett skit, men here goes.

  Ingen examen, alldeles för psykiskt sjuk med neuropsykiatrisk problematik i grunden. Väldigt, väldigt intelligent. Gymnasielärare på en praktisk skola. Deltidsbrandman. Tvåbarnsfar. Gift. Religiös utav bara helvete. Älskar fysik, matematik, astronomi men också kvalitativa vetenskapsområden Typ. 35 år. 41 i skor.

  Som sagt, betyder inte ett skit. Det är bara dravel och betyder ingenting. Lika lite som alla bråk mellan fanatiker härinne och deras eventuella examina eller annat som kan föras fram i en härlig pissing contest.

  Med det sagt. Jag anser att skolmedicinen generellt suger, men inte av läkares illvilja. Jag tror att en hel det alternativ medicin suger likaså. Psykiatrin kanske suger mest av allt. Vof suger. Newsvoice suger. Jag suger.

  Nu kan båda lägren, i frid och gemensam anda, suga tillsammans och spotta över mig. Ungefär lika produktivt som alla flamewars som uppstår på newsvoice.

 • Bra då har vi två körsbär, men det blir inte mycket till tårta. Jag antar att de övriga som inte hör av sig stämmer bättre in på den schematiska beskrivningen. Jag glömde skriva att ni voffare ofta tycker om att leka rollspel, titta på bilder i serietidningar, läsa fantasy, spela dataspel, trolla och läsa Tolkien.

 • Här har du ett körsbär till Sassersson. Förutom mitt kön så stämmer jag inte in på några andra beskrivningar på din gärningsmannaprofil. Om du sparkar till kristallkulan så kanske glappet i den upphör.

 • Oj, här händer det grejer. Börjar fundera lite, efter mina senaste skriverier till försvar av psykiatrin, om jag anses vara ett troll. Jag är inget troll, bara trött på alla onyanserade attacker på psykiatrin.

  När människor sluter sig samman kring en ideologi eller dyl. uppstår fanatism. En social lag tydligen. Jag sluter mig inte till någon grupp för att slippa bli fanatiker. Men jag kanske ska starta en religion jag också, döpa den till Fientologikyrkan och tjäna en jäkla massa stålar. 🙂

  Vof är en fanatisk sammanslutning av människor, enligt mig, som spyr förakt över sådant som ligger utanför deras kvantitativa ramar. Men jag känner till en Vof:are som är kristen så kanske finns det fler som känner att det går att hålla sig till vetenskap och vara religiös.

  På Newsvoice har vi en annan grupp av fanatiker, som slår ned hårt på det som ligger utanför deras kontroversiella ramar. På Newsvoice har vi gott om människor som tror att de för fram objektiv information som ett alternativ till rådande konventioner. Det finns inget objektivt här. Det är lika fanatiskt och dömande här liksom hos Vof. Lika slutet.

  Det tragiska med detta är att i den ena kakan har vi smaskiga nötter och i den andra chokladbitar. Jag skulle vilja ta just nötterna och chokladen och slänga bort resten.

  Det här betyder inte ett skit, men here goes.

  Ingen examen, alldeles för psykiskt sjuk med neuropsykiatrisk problematik i grunden. Väldigt, väldigt intelligent. Gymnasielärare på en praktisk skola. Deltidsbrandman. Tvåbarnsfar. Gift. Religiös utav bara helvete. Älskar fysik, matematik, astronomi men också kvalitativa vetenskapsområden Typ. 35 år. 41 i skor.

  Som sagt, betyder inte ett skit. Det är bara dravel och betyder ingenting. Lika lite som alla bråk mellan fanatiker härinne och deras eventuella examina eller annat som kan föras fram i en härlig pissing contest.

  Med det sagt. Jag anser att skolmedicinen generellt suger, men inte av läkares illvilja. Jag tror att en hel det alternativ medicin suger likaså. Psykiatrin kanske suger mest av allt. Vof suger. Newsvoice suger. Jag suger.

  Nu kan båda lägren, i frid och gemensam anda, suga tillsammans och spotta över mig. Ungefär lika produktivt som alla flamewars som uppstår på newsvoice.

 • Bra då har vi två körsbär, men det blir inte mycket till tårta. Jag antar att de övriga som inte hör av sig stämmer bättre in på den schematiska beskrivningen. Jag glömde skriva att ni voffare ofta tycker om att leka rollspel, titta på bilder i serietidningar, läsa fantasy, spela dataspel, trolla och läsa Tolkien.

 • Här har du ett körsbär till Sassersson. Förutom mitt kön så stämmer jag inte in på några andra beskrivningar på din gärningsmannaprofil. Om du sparkar till kristallkulan så kanske glappet i den upphör.

 • Och du som sett flera liknande diskussioner har säkert också noterat att de (nästan) enda angreppsvinklar som återkommer är av det slaget som JJ presterar. Bo Johnsson, UI, klimatjournalister etc, alla vill de väldigt snabbt byta ämne och prata personer och sina egna projiceringar om sådana istället. Det är bara lite olika språklig nivå på dessa försök, angreppsvinkeln är densamma.

 • Lite roligt att Dr Stig ger ett prov på så kallad cherry picking och körsbäret han plockade var han själv! 😉

  Cherry picking, suppressing evidence, or the fallacy of incomplete evidence is the act of pointing to individual cases or data that seem to confirm a particular position, while ignoring a significant portion of related cases or data that may contradict that position. It is a kind of fallacy of selective attention, the most common example of which is the confirmation bias.

  Från och med nu ger jag dig smeknamnet “körsbäret Stickan”.

 • Och du som sett flera liknande diskussioner har säkert också noterat att de (nästan) enda angreppsvinklar som återkommer är av det slaget som JJ presterar. Bo Johnsson, UI, klimatjournalister etc, alla vill de väldigt snabbt byta ämne och prata personer och sina egna projiceringar om sådana istället. Det är bara lite olika språklig nivå på dessa försök, angreppsvinkeln är densamma.

 • Lite roligt att Dr Stig ger ett prov på så kallad cherry picking och körsbäret han plockade var han själv! 😉

  Cherry picking, suppressing evidence, or the fallacy of incomplete evidence is the act of pointing to individual cases or data that seem to confirm a particular position, while ignoring a significant portion of related cases or data that may contradict that position. It is a kind of fallacy of selective attention, the most common example of which is the confirmation bias.

  Från och med nu ger jag dig smeknamnet “körsbäret Stickan”.

 • Lite roligt hur hr. redaktören lyckas ha fel på alla punkter: Jag (som var ett av de citerade “trollen”) är: 1. Fil kand. i Matematik, fysik och kemi. 2. Gift 3. 50+ år 4. Arbetar inte på universitet.

 • Lite roligt hur hr. redaktören lyckas ha fel på alla punkter: Jag (som var ett av de citerade “trollen”) är: 1. Fil kand. i Matematik, fysik och kemi. 2. Gift 3. 50+ år 4. Arbetar inte på universitet.

 • Henryk

  “Men vad driver folk till att VILJA tro på en massa pseudovetenskaplig smörja?”
  Ja kanske att världen med vetenskapen som överideilogi håller på att förgöra sig själv. Den mekaniska världsbilden, den reduktionistiska synen på tillvaron håller på att ramla sönder.

  Om du inte kan ge dig själv detaljerade exemel på detta så kan inte jag heller. Det handlar om en konceptuell insikt. Den måste förvärvas, den kan inte förmedlas i sak.

  Mats
  På Klar sikt

 • Henryk

  “Men vad driver folk till att VILJA tro på en massa pseudovetenskaplig smörja?”
  Ja kanske att världen med vetenskapen som överideilogi håller på att förgöra sig själv. Den mekaniska världsbilden, den reduktionistiska synen på tillvaron håller på att ramla sönder.

  Om du inte kan ge dig själv detaljerade exemel på detta så kan inte jag heller. Det handlar om en konceptuell insikt. Den måste förvärvas, den kan inte förmedlas i sak.

  Mats
  På Klar sikt

 • Tack för intressant kommentar Ivan B.
  Man lär sig något nytt vid varje besök på NewsVoice!

  Betr. “..bättre om vi i diskussioner försökte med uttryck som att detta är min åsikt och erfarenhet, jag tackar dig för din åsikt och erfarenhet..”
  och
  “..I jakt på så kallade korrektheten och ”vetenskap” glöms helt och hållet bort det mest värdefulla som varje människan bär på och det är egen sanning och egen livserfarenhet!..”

  vill jag bara säga att jag kunde inte sagt det bättre själv! 🙂

 • För mig förefaller det så att vi människor är programmerade och när någon säger ett ord, eller gör en handling, eller skriver t.ex. något på NewsVoice då kommer man igång. Programmet utlöses och man reagerar som en robot. Det riktiga skulle förefalla att läsa diverse åsikter, läsa diverse påståenden utan att genast reagera och gå till självförsvar, eller av rädsla inför att ens egen verklighet blir påverkad och känna sig tvungen att reagera med att förlöjliga andras åsikter. Vi ska inte glömma hur man på sin tid såg t.ex. på August Strindberg, eller den tyska läkare som kom på att man borde tvätta händerna före en operation och blev utesluten ur läkarsamfundet för detta påståendet om jag minns rätt.

  NewsVoice är bland vissa andra internetsidor en av de fåtal som ger mänskligheten hopp om att kunna läsa sig till till ett annorlunda perspektiv utanför den allmän godkända ramen. Det finns en video med Stewart Swerdlow som har varit en del av Montauk projektet. Länk: http://youtu.be/ne5n1RKXE2w

  Den som orkar lyssna sig igenom på engelska kommer att få veta ett och annat om hur manipulerade vi är. Det skulle vara mycket bättre om vi i diskussioner försökte med uttryck som att detta är min åsikt och erfarenhet, jag tackar dig för din åsikt och erfarenhet.

  I jakt på så kallade korrektheten och “vetenskap” glöms helt och hållet bort det mest värdefulla som varje människan bär på och det är egen sanning och egen livserfarenhet!

  Hur många gånger har jag genom åren sett i tv, eller hört på radio om förtvivlade föräldrar till ett handikappad barn som trodde på en vis behandling, men det korrekta Sverige med den korrekta uppfattning om vad som är vetenskapligt korrekt ville inte stödja dessa föräldrar t.ex. Och på den vägen är det. Med korrektheten kväver vi människor och gör dem till utslocknade livlösa robotar. Vad beträffar det paranormala så bifogar jag här en annan film som tål att beakta. The Living Matrix: http://vimeo.com/21432874

  Och slutligen några tankar ur Stewart Swerdlows föredrag:

  Programmering är när man lägger in spår och kompartmetalisering i tankeprocess hos personen eller i tankemönster för specifika ändamål. Båda två – sinneskontroll och programmering är processer som pågår under hela livet.

  En av tidigaste institutioner som använde minneskontroll och programmering har varit i själva verket upptäckt år 1298 av Marco Polo då han reste överallt i Asien.
  Han lyckades komma till staden som hette på den tiden Almut Persia. Han har fått vetskap om en grupporganisation på denna plats som hette Ashishin i Persien. Har ni hört historien om en gammal man som levde i bergen? Han hette Allahudin som på persiska och även arabiska betyder ”Alla-Hu-Din”, Gud är domare. Det har varit ganska intressant grupp som använde sig utav unga pojkar mellan 11 till 18 år. Och det som Allahudin gjorde är att han drogade utvalda pojkar när de sov så att de hamnade i så djup sömn som liknade koma. Han tog dem från deras sängar och bar dem till gömda platser i bergen. När de vaknade så blev de omgivna av vackra kvinnor och massor av fantastisk mat och allt annat som hörde till detta och som de hade önskat sig under sitt liv på jorden. Dessa pojkar fick veta att de dog och har kommit till himmelen och detta är deras paradis. Men Allahudin sa till dem att det är viktigt att de kommer tillbaka till jorden, därför att de inte är förberedda att leva i paradiset. Dessa unga pojkar har varit förbannade för att de måste lämna paradiset och komma tillbaka till jorden. Allahudin sa till dem att det existerar en väg tillbaka till paradiset och att han ska tala om för dem vad de ska göra. Ni får instruktioner på jorden och när ni till slut dör kommer ni tillbaka hit för alltid. De fick dricka och de somnade och han tog dem tillbaka till deras sängar och när de vaknade på morgonen trodde de att de verkligen har varit döda. Sedan dess när Allahudin behövde utföra något så skickade han ett meddelande och sa att gudarna hälsar att det är nödvändigt att de dödar utpekade människor. Vilken person som helst som det var nödvändigt att bli av med genom att mörda henne. Och dessa pojkar gjorde det utan att vara rädda för sitt liv för att de visste att de kommer tillbaka till paradiset. Med andra ord så har Allahudin skapat den första kända organisation som kontrollerade sinnet hos dessa unga pojkar som blev mördare och det är härifrån som ordet assassin/mördare härstammar, det kommer från ordet Ashishin.

 • Tack för intressant kommentar Ivan B.
  Man lär sig något nytt vid varje besök på NewsVoice!

  Betr. “..bättre om vi i diskussioner försökte med uttryck som att detta är min åsikt och erfarenhet, jag tackar dig för din åsikt och erfarenhet..”
  och
  “..I jakt på så kallade korrektheten och “vetenskap” glöms helt och hållet bort det mest värdefulla som varje människan bär på och det är egen sanning och egen livserfarenhet!..”

  vill jag bara säga att jag kunde inte sagt det bättre själv! 🙂

 • Mats du är inom ramen.

  Kanske dags att sätta samman ett flödesschema för hur en skeptiker tänker. Det går nog ganska fort.

 • OJ, det är fler troll än intresserade här.
  Du visste vad du gjorde när du skrev artikeln Torbjörn

  De är som små robotar med små digitala argumentationstekniker. Om vad de läser inte finns identifierat i deras inre elektroniska kartotek av vetenskapliga uppslag, så kommer det:: “Error, meningen ej direktkopplad till någon av mina kretsar,….piiiiiip”.
  Ni andra, passa på och studera VoFarna.

  Har jag gått över gränsen för osaklighet måhända?

  Mats
  På Klar sikt

 • Med det lilla tillägget “är i bemärkelse” kan man beskriva vad som helst som vad som helst. Att som en antagonist till en rörelse vilja ha tillgång till medlemmarna i rörelsens “namn, ålder, civilstatus, utbildning.” tyder på en osund nyfikenhet, att vilja vara någon sorts privat-IB.

  Du blandar ihop saker Sassersson.
  * “WIkipedia-artiklar som skeptiker bör bevaka” är en forumtråd.

  * Vof Wikin var en ambition att göra en skeptik wiki som lades ner (sv.vof.wikia.com/wiki/Huvudsida) och har inte flyttats in bakom lösenord på forumet.

  Det närmsta jag kan se som motsvarar det är tråden En skeptisk katekes som ligger helt öppen

  (forum.vof.se/viewtopic.php?f=16&t=15311).

  Om redaktörn använder sig av Google istället för fjärrskådning så skulle han sluppit att ha fel på detta, samt dessutom kunnat ta reda vad VoFs Gbgs ordförande heter.

  The Truth Is Out There!

 • Nä. Du har fel och jag har rätt. Nu övar vi. Säg efter mig:
  Jag har rätt och du har fel. Fast tvärtom, så att du säger: Jag har fel och du har rätt.
  Comprende?

  Förresten jag tycker med ledning av bilden på dig att det ser ut som om du är 26 år och student utan flickvän, stämmer det? 😉

 • “Jag hittade NewsVoice idag och först tyckte jag det såg ut att vara en intressant nättidningen, men ganska snabbt upptäckte jag att det mest var en massa stollar som samlats på en ovetenskaplig sajt.”

  Jag kunde inte ha sagt det bättre själv, bortsett från den felaktiga bestämda artikeln på “nättidningen”. 2 minuter räckte för att döma ut det som trams.

  Men vad driver folk till att VILJA tro på en massa pseudovetenskaplig smörja? Är det ett inneboende behov av att framstå som korkad, eller är det en effekt av misslyckad skolgång? Jag förstår de som bildar stiftelser för att skinna lättlurade idioter på pengar – som Strålskyddsstiftelsen gör – men den här sidan kan väl inte dra in så mycket annonspengar.

  Eller vänta nu? Den kan den säkert, med tanke på hur många godtrogna stackare det finns!

  • “Men vad driver folk till att VILJA tro på en massa pseudovetenskaplig smörja? Är det ett inneboende behov av att framstå som korkad, eller är det en effekt av misslyckad skolgång?”

   gå in KMR,bli en av oss om du vill göra nå´nting med pseudovetenskapen vilken är PSYKRIATRIN – påklistrad till neurologin för att få akademisk erkännande,en charlatanerie
   med rätt att fängsla och döda,med rätten att draga (amfetamin) barn och pohittade sjukdomar som tex ADHD.St.Inqvisition utrottade den franska revolutionen och gilotiner,hennes oäkta dotter och arvtagare väntar samma öde,när ?

 • “Research av ett udda sociologiskt fenomen och med hjälp av källor som jag ger källskydd.”
  Med andra ord hittar du bara på? Nåja, det är ju ingen ovanlighet här på newsvoice direkt.

 • Ert Wiki-projekt som tidigare låg separat på webben: ”Wikipedia-artiklar som skeptiker bör bevaka” är ett åsiktsregistreringsprojekt i bemärkelsen att ni i posterna på Wikipedia registrerar era VoF-åsikter OM andra personer och sakfrågor utan att personerna som ni tillskriver konstiga egenskaper och insignifikanta meriter får möjlighet att korrigera. 🙂

  När ni tog bort det från webben fanns det kvar bakom medslemlösenord på ert forum.

  Så du är inte ordförande för Göteborgs-VoF-längre? Vem är det då då? Jag tänkte åsiktsregistera den filuren i mitt Kalle Anka-register över sitting ducks.

 • Och att du stöttar (först genom en artikel här + via din egen facebook) Peratts lista med personer som har tryckt på en like-knapp på facebook är inte åsiktsregistrering? ALLA som får uppdateringar av Gesus är alltså med i kriget Skeptiker vs Troende? Jag like(ar) en massa saker på facebook som jag nödvändigtvis inte “stöttar”. Jag vill ha uppdateringar och information om det bara.

  Men att folk nu ska hängas ut med bild, var de bor och arbete är ju inget annat än en registrering.

  Och att du frånsäger dig ansvaret med: “Vad Börje gör på sin egen blogg kan inte jag stå för.” Fine, sluta stötta det då genom att INTE göra reklam för det här och via din egen facebook.

  Och framför allt: Säg upp bekantskapen med Börje. För det är väl så listan fungerar? Man är “vän” med fel person och då är man automatiskt skyldig och bör hängas ut. Då är DU skyldig till allt som Börje gör.

  Kan bara inte förstå hur Börje och DU resonerar. Jag har INGET med VoF, Humanisterna, Wiki eller något annat att göra. Är inte medlem i något, alls, men ställer mig bakom Gesus rätt att blogga och uttrycka sig så som han vill. Görs det olagligheter, från vilket håll som helst ska självklart detta få konsekvenser. Men att hänga ut människor på detta sätt är inget annat än förkastligt. Att man ska hamna på någon jäkla lista…….

  Förkastligt mannen.

 • För mig förefaller det så att vi människor är programmerade och när någon säger ett ord, eller gör en handling, eller skriver t.ex. något på NewsVoice då kommer man igång. Programmet utlöses och man reagerar som en robot. Det riktiga skulle förefalla att läsa diverse åsikter, läsa diverse påståenden utan att genast reagera och gå till självförsvar, eller av rädsla inför att ens egen verklighet blir påverkad och känna sig tvungen att reagera med att förlöjliga andras åsikter. Vi ska inte glömma hur man på sin tid såg t.ex. på August Strindberg, eller den tyska läkare som kom på att man borde tvätta händerna före en operation och blev utesluten ur läkarsamfundet för detta påståendet om jag minns rätt.

  NewsVoice är bland vissa andra internetsidor en av de fåtal som ger mänskligheten hopp om att kunna läsa sig till till ett annorlunda perspektiv utanför den allmän godkända ramen. Det finns en video med Stewart Swerdlow som har varit en del av Montauk projektet. Länk: http://youtu.be/ne5n1RKXE2w

  Den som orkar lyssna sig igenom på engelska kommer att få veta ett och annat om hur manipulerade vi är. Det skulle vara mycket bättre om vi i diskussioner försökte med uttryck som att detta är min åsikt och erfarenhet, jag tackar dig för din åsikt och erfarenhet.

  I jakt på så kallade korrektheten och “vetenskap” glöms helt och hållet bort det mest värdefulla som varje människan bär på och det är egen sanning och egen livserfarenhet!

  Hur många gånger har jag genom åren sett i tv, eller hört på radio om förtvivlade föräldrar till ett handikappad barn som trodde på en vis behandling, men det korrekta Sverige med den korrekta uppfattning om vad som är vetenskapligt korrekt ville inte stödja dessa föräldrar t.ex. Och på den vägen är det. Med korrektheten kväver vi människor och gör dem till utslocknade livlösa robotar. Vad beträffar det paranormala så bifogar jag här en annan film som tål att beakta. The Living Matrix: http://vimeo.com/21432874

  Och slutligen några tankar ur Stewart Swerdlows föredrag:

  Programmering är när man lägger in spår och kompartmetalisering i tankeprocess hos personen eller i tankemönster för specifika ändamål. Båda två – sinneskontroll och programmering är processer som pågår under hela livet.

  En av tidigaste institutioner som använde minneskontroll och programmering har varit i själva verket upptäckt år 1298 av Marco Polo då han reste överallt i Asien.
  Han lyckades komma till staden som hette på den tiden Almut Persia. Han har fått vetskap om en grupporganisation på denna plats som hette Ashishin i Persien. Har ni hört historien om en gammal man som levde i bergen? Han hette Allahudin som på persiska och även arabiska betyder “Alla-Hu-Din”, Gud är domare. Det har varit ganska intressant grupp som använde sig utav unga pojkar mellan 11 till 18 år. Och det som Allahudin gjorde är att han drogade utvalda pojkar när de sov så att de hamnade i så djup sömn som liknade koma. Han tog dem från deras sängar och bar dem till gömda platser i bergen. När de vaknade så blev de omgivna av vackra kvinnor och massor av fantastisk mat och allt annat som hörde till detta och som de hade önskat sig under sitt liv på jorden. Dessa pojkar fick veta att de dog och har kommit till himmelen och detta är deras paradis. Men Allahudin sa till dem att det är viktigt att de kommer tillbaka till jorden, därför att de inte är förberedda att leva i paradiset. Dessa unga pojkar har varit förbannade för att de måste lämna paradiset och komma tillbaka till jorden. Allahudin sa till dem att det existerar en väg tillbaka till paradiset och att han ska tala om för dem vad de ska göra. Ni får instruktioner på jorden och när ni till slut dör kommer ni tillbaka hit för alltid. De fick dricka och de somnade och han tog dem tillbaka till deras sängar och när de vaknade på morgonen trodde de att de verkligen har varit döda. Sedan dess när Allahudin behövde utföra något så skickade han ett meddelande och sa att gudarna hälsar att det är nödvändigt att de dödar utpekade människor. Vilken person som helst som det var nödvändigt att bli av med genom att mörda henne. Och dessa pojkar gjorde det utan att vara rädda för sitt liv för att de visste att de kommer tillbaka till paradiset. Med andra ord så har Allahudin skapat den första kända organisation som kontrollerade sinnet hos dessa unga pojkar som blev mördare och det är härifrån som ordet assassin/mördare härstammar, det kommer från ordet Ashishin.

 • Eller vänta nu, jag läste slarvigt. Menar du tråden “Wikipedia-artiklar som skeptiker bör bevaka”? Den har alltid legat på forumet och aldrig varit hemlig. På vilket sätt är den att betrakta som ett åsiktsregister?

 • Att definiera en lista med experter på olika sakområden som ett åsiktregister är något… originellt.

  Med tanke på att du inte vet vem som är ordförande för VoF Gbg nuförtiden så har du med all sannolikhet inte någon större insikt om personegenskaperna hos de skeptiker som väljer att diskutera hos er. Du har fördomar och du tror och kvalitén på verklighetsbeskrivningen blir därefter.

 • Svar till Spito: Research av ett udda sociologiskt fenomen och med hjälp av källor som jag ger källskydd.

  Åsiktsregistreringen står sådana som du för. Ni på VoF har ju er berömda lista på Wikipediaposter som omfattar privatpersoner och ämnen vilka ni bevakar. När den blev allmänt känd tog ni bort den och hänvisade istället till ert forum där originalet finns. 😉

 • Vill du åsiktsregistrera? Varför jag inte kan redovisa det? För att vi har föreningsfrihet kanske?

  Nu fråga till dig Torbjörn, hur kan du veta något om dessa kommentatorers civilstånd? Har du fjärrskådat till dig den upplysningen? Och nej frågan är inte ställd för att vara retorisk eller elak. Jag vill verkligen veta hur du kan veta sånt som jag inte vet.

 • Spito varför kan du inte redovisa det vetenskapliga/statistiska underlaget för den grupp av aktivister som du David Eskilsson (ordf VoF Göteborg) företräder?

  Gör en enkel tabell med namn, ålder, civilstatus, utbildning.

 • Mats du är inom ramen.

  Kanske dags att sätta samman ett flödesschema för hur en skeptiker tänker. Det går nog ganska fort.

 • OJ, det är fler troll än intresserade här.
  Du visste vad du gjorde när du skrev artikeln Torbjörn

  De är som små robotar med små digitala argumentationstekniker. Om vad de läser inte finns identifierat i deras inre elektroniska kartotek av vetenskapliga uppslag, så kommer det:: “Error, meningen ej direktkopplad till någon av mina kretsar,….piiiiiip”.
  Ni andra, passa på och studera VoFarna.

  Har jag gått över gränsen för osaklighet måhända?

  Mats
  På Klar sikt

 • Med det lilla tillägget “är i bemärkelse” kan man beskriva vad som helst som vad som helst. Att som en antagonist till en rörelse vilja ha tillgång till medlemmarna i rörelsens “namn, ålder, civilstatus, utbildning.” tyder på en osund nyfikenhet, att vilja vara någon sorts privat-IB.

  Du blandar ihop saker Sassersson.
  * “WIkipedia-artiklar som skeptiker bör bevaka” är en forumtråd.

  * Vof Wikin var en ambition att göra en skeptik wiki som lades ner (sv.vof.wikia.com/wiki/Huvudsida) och har inte flyttats in bakom lösenord på forumet.

  Det närmsta jag kan se som motsvarar det är tråden En skeptisk katekes som ligger helt öppen

  (forum.vof.se/viewtopic.php?f=16&t=15311).

  Om redaktörn använder sig av Google istället för fjärrskådning så skulle han sluppit att ha fel på detta, samt dessutom kunnat ta reda vad VoFs Gbgs ordförande heter.

  The Truth Is Out There!

 • Herr Spito eller närmare bestämt herr ordförande i Göteborgsavdelningen för föreningen Vetenskap & Folkbildning. Välkommen!

  Man kan som Sederholm anför hänvisa till beprövad erfarenhet i bedömningen av skeptikertrollens och andra näthuliganers psykologiska natur, demografiska attribut och artbeteende.

 • Nä. Du har fel och jag har rätt. Nu övar vi. Säg efter mig:
  Jag har rätt och du har fel. Fast tvärtom, så att du säger: Jag har fel och du har rätt.
  Comprende?

  Förresten jag tycker med ledning av bilden på dig att det ser ut som om du är 26 år och student utan flickvän, stämmer det? 😉

 • “Jag hittade NewsVoice idag och först tyckte jag det såg ut att vara en intressant nättidningen, men ganska snabbt upptäckte jag att det mest var en massa stollar som samlats på en ovetenskaplig sajt.”

  Jag kunde inte ha sagt det bättre själv, bortsett från den felaktiga bestämda artikeln på “nättidningen”. 2 minuter räckte för att döma ut det som trams.

  Men vad driver folk till att VILJA tro på en massa pseudovetenskaplig smörja? Är det ett inneboende behov av att framstå som korkad, eller är det en effekt av misslyckad skolgång? Jag förstår de som bildar stiftelser för att skinna lättlurade idioter på pengar – som Strålskyddsstiftelsen gör – men den här sidan kan väl inte dra in så mycket annonspengar.

  Eller vänta nu? Den kan den säkert, med tanke på hur många godtrogna stackare det finns!

  • “Men vad driver folk till att VILJA tro på en massa pseudovetenskaplig smörja? Är det ett inneboende behov av att framstå som korkad, eller är det en effekt av misslyckad skolgång?”

   gå in KMR,bli en av oss om du vill göra nå´nting med pseudovetenskapen vilken är PSYKRIATRIN – påklistrad till neurologin för att få akademisk erkännande,en charlatanerie
   med rätt att fängsla och döda,med rätten att draga (amfetamin) barn och pohittade sjukdomar som tex ADHD.St.Inqvisition utrottade den franska revolutionen och gilotiner,hennes oäkta dotter och arvtagare väntar samma öde,när ?

 • “Research av ett udda sociologiskt fenomen och med hjälp av källor som jag ger källskydd.”
  Med andra ord hittar du bara på? Nåja, det är ju ingen ovanlighet här på newsvoice direkt.

 • Ert Wiki-projekt som tidigare låg separat på webben: “Wikipedia-artiklar som skeptiker bör bevaka” är ett åsiktsregistreringsprojekt i bemärkelsen att ni i posterna på Wikipedia registrerar era VoF-åsikter OM andra personer och sakfrågor utan att personerna som ni tillskriver konstiga egenskaper och insignifikanta meriter får möjlighet att korrigera. 🙂

  När ni tog bort det från webben fanns det kvar bakom medslemlösenord på ert forum.

  Så du är inte ordförande för Göteborgs-VoF-längre? Vem är det då då? Jag tänkte åsiktsregistera den filuren i mitt Kalle Anka-register över sitting ducks.

 • Hej Spito

  Det kan tyckas fördomsfullt eller slarvigt att som Sasserson uttrycka sig “om unga män som…”.
  Men om man studerat dessa personer i flera år, läst vad de skrivit, duskuterat med dem och som Sasserson, noggrant kollat upp vilka de är så kommer man fram till slutsatser som inte med en enstaka referens går att bestyrka så lätt. Tja, det kallas helt enkelt för erfarenhet och det saknas en vetenskplig garanti för detta, vilket är helt i sin ordning.

  Mats
  På Klar sikt

 • Och att du stöttar (först genom en artikel här + via din egen facebook) Peratts lista med personer som har tryckt på en like-knapp på facebook är inte åsiktsregistrering? ALLA som får uppdateringar av Gesus är alltså med i kriget Skeptiker vs Troende? Jag like(ar) en massa saker på facebook som jag nödvändigtvis inte “stöttar”. Jag vill ha uppdateringar och information om det bara.

  Men att folk nu ska hängas ut med bild, var de bor och arbete är ju inget annat än en registrering.

  Och att du frånsäger dig ansvaret med: “Vad Börje gör på sin egen blogg kan inte jag stå för.” Fine, sluta stötta det då genom att INTE göra reklam för det här och via din egen facebook.

  Och framför allt: Säg upp bekantskapen med Börje. För det är väl så listan fungerar? Man är “vän” med fel person och då är man automatiskt skyldig och bör hängas ut. Då är DU skyldig till allt som Börje gör.

  Kan bara inte förstå hur Börje och DU resonerar. Jag har INGET med VoF, Humanisterna, Wiki eller något annat att göra. Är inte medlem i något, alls, men ställer mig bakom Gesus rätt att blogga och uttrycka sig så som han vill. Görs det olagligheter, från vilket håll som helst ska självklart detta få konsekvenser. Men att hänga ut människor på detta sätt är inget annat än förkastligt. Att man ska hamna på någon jäkla lista…….

  Förkastligt mannen.

 • Så det är svårt att verifiera “trollens” utbildningsnivå, men du tror dig veta genomsnittsålder, kön och familjesituation? Eller har du mest hittat på?

 • Eller vänta nu, jag läste slarvigt. Menar du tråden “Wikipedia-artiklar som skeptiker bör bevaka”? Den har alltid legat på forumet och aldrig varit hemlig. På vilket sätt är den att betrakta som ett åsiktsregister?

 • Att definiera en lista med experter på olika sakområden som ett åsiktregister är något… originellt.

  Med tanke på att du inte vet vem som är ordförande för VoF Gbg nuförtiden så har du med all sannolikhet inte någon större insikt om personegenskaperna hos de skeptiker som väljer att diskutera hos er. Du har fördomar och du tror och kvalitén på verklighetsbeskrivningen blir därefter.

 • Svar till Spito: Research av ett udda sociologiskt fenomen och med hjälp av källor som jag ger källskydd.

  Åsiktsregistreringen står sådana som du för. Ni på VoF har ju er berömda lista på Wikipediaposter som omfattar privatpersoner och ämnen vilka ni bevakar. När den blev allmänt känd tog ni bort den och hänvisade istället till ert forum där originalet finns. 😉

 • Vill du åsiktsregistrera? Varför jag inte kan redovisa det? För att vi har föreningsfrihet kanske?

  Nu fråga till dig Torbjörn, hur kan du veta något om dessa kommentatorers civilstånd? Har du fjärrskådat till dig den upplysningen? Och nej frågan är inte ställd för att vara retorisk eller elak. Jag vill verkligen veta hur du kan veta sånt som jag inte vet.

 • Spito varför kan du inte redovisa det vetenskapliga/statistiska underlaget för den grupp av aktivister som du David Eskilsson (ordf VoF Göteborg) företräder?

  Gör en enkel tabell med namn, ålder, civilstatus, utbildning.

 • Hi Torbjör

  de flesta av oss kann skilja kli från säd
  man far inte nå´n dialog med troolar.

  Du gör en bra jobb men fortförande
  mer försiktidt än det är nödvendigt.

  medlem i CCHR från 1978 och KMR
  sedan iår
  detta visa mina intresse hos det fria pressen
  tyvärr papers tidningar har själva satt en
  munkovle po sig , onödigt tycker jag.

  vad har händ med flickan vilken polisen med
  flera dagars respit övertalade att hon blivit
  valdtagen av Julian Assange ?
  mycket intressant fall av rättstatens(?) Sverige.

  Hälsar
  Henryk Pdersson
  i Kristianstad

 • Så länge läkemedelsföretagens vård av det sjuka subventioneras av samhället, och inte dem som vill vårda det friska, kommer jag att stötta NEWSVIOCE!

  Så länge det inte anslås forskningspengar på det som kallas alternativ medicin kommer jag att stötta NEWSVOICE!

  Så länge läkemedelsföretagen har all makt över vår sjuka vård, kommer jag att stötta NEWSVOICE!

 • Är man ett troll om man ber om en referens på sakpåståendet att dessa kommentatorskeptiker är ensamstående unga män som övervintrar på universitetet?

 • Bra och viktigt att du tar upp detta Torbjörn, de flesta av oss som dagligen besöker Newsvoice känner till detta fenomen men det kommer ständigt nya besökare som inte alltid känner till detta. Då är det viktigt med sådan information som du skrev om här.

  Vi hade ju här senast två stycken troll som skrev i artikeln om Angelinas trygghetsstympning, men de försvann lika fort som de kom.

 • Herr Spito eller närmare bestämt herr ordförande i Göteborgsavdelningen för föreningen Vetenskap & Folkbildning. Välkommen!

  Man kan som Sederholm anför hänvisa till beprövad erfarenhet i bedömningen av skeptikertrollens och andra näthuliganers psykologiska natur, demografiska attribut och artbeteende.

 • Hej Spito

  Det kan tyckas fördomsfullt eller slarvigt att som Sasserson uttrycka sig “om unga män som…”.
  Men om man studerat dessa personer i flera år, läst vad de skrivit, duskuterat med dem och som Sasserson, noggrant kollat upp vilka de är så kommer man fram till slutsatser som inte med en enstaka referens går att bestyrka så lätt. Tja, det kallas helt enkelt för erfarenhet och det saknas en vetenskplig garanti för detta, vilket är helt i sin ordning.

  Mats
  På Klar sikt

 • Så det är svårt att verifiera “trollens” utbildningsnivå, men du tror dig veta genomsnittsålder, kön och familjesituation? Eller har du mest hittat på?

 • Hi Torbjör

  de flesta av oss kann skilja kli från säd
  man far inte nå´n dialog med troolar.

  Du gör en bra jobb men fortförande
  mer försiktidt än det är nödvendigt.

  medlem i CCHR från 1978 och KMR
  sedan iår
  detta visa mina intresse hos det fria pressen
  tyvärr papers tidningar har själva satt en
  munkovle po sig , onödigt tycker jag.

  vad har händ med flickan vilken polisen med
  flera dagars respit övertalade att hon blivit
  valdtagen av Julian Assange ?
  mycket intressant fall av rättstatens(?) Sverige.

  Hälsar
  Henryk Pdersson
  i Kristianstad

 • Så länge läkemedelsföretagens vård av det sjuka subventioneras av samhället, och inte dem som vill vårda det friska, kommer jag att stötta NEWSVIOCE!

  Så länge det inte anslås forskningspengar på det som kallas alternativ medicin kommer jag att stötta NEWSVOICE!

  Så länge läkemedelsföretagen har all makt över vår sjuka vård, kommer jag att stötta NEWSVOICE!

 • Är man ett troll om man ber om en referens på sakpåståendet att dessa kommentatorskeptiker är ensamstående unga män som övervintrar på universitetet?

 • Bra och viktigt att du tar upp detta Torbjörn, de flesta av oss som dagligen besöker Newsvoice känner till detta fenomen men det kommer ständigt nya besökare som inte alltid känner till detta. Då är det viktigt med sådan information som du skrev om här.

  Vi hade ju här senast två stycken troll som skrev i artikeln om Angelinas trygghetsstympning, men de försvann lika fort som de kom.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *