Nya ord på Vetapedia: Demokritos, Forskarens etik och Hippokrates ed

  0

  Demokritos

  Demokritos

  Demokritos född cirka 460 f.Kr., död cirka 370 f.Kr., var en grekisk filosof från Abdera i nuvarande Turkiet, tillhörande den atomistiska skolan. Hans huvudsats var Ickevarats nödvändighet. Tomrummet är förutsättningen för delbarhet. Demokritos lägger därmed grund för reduktionismen.

  Läs mer


  Forskarens etik

  Forskarens etiska ansvar och kunskap om regler och reglemente bör utgöra grunden för all forskning med ansvaret att arrangera och övervaka att forskningen är av god kvalitet och moraliskt acceptabelt genomförd.

  Läs mer


  Hippokrates ed

  Hippokrates ed nedtecknad ca 500 år före Kristus, har påverkat utformningen av den moderna läkareden som under århundraden traditionellt avlagts av läkare och tandläkare inför deras examinering. Dock inte längre i Sverige. Läkareden har i Sverige ersatts av Socialstyrelsens anvisningar. Medlemmar i Sveriges läkarförbund har anvisningar om etik.

  Läs mer


  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  Prenumerera
  Notify of
  guest

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  Se alla kommentarer