Nya ord på Vetapedia: Demokritos, Forskarens etik och Hippokrates ed

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 31 december 2013
- NewsVoice redaktion

Demokritos

Demokritos

Demokritos född cirka 460 f.Kr., död cirka 370 f.Kr., var en grekisk filosof från Abdera i nuvarande Turkiet, tillhörande den atomistiska skolan. Hans huvudsats var Ickevarats nödvändighet. Tomrummet är förutsättningen för delbarhet. Demokritos lägger därmed grund för reduktionismen.

Läs mer


Forskarens etik

Forskarens etiska ansvar och kunskap om regler och reglemente bör utgöra grunden för all forskning med ansvaret att arrangera och övervaka att forskningen är av god kvalitet och moraliskt acceptabelt genomförd.

Läs mer


Hippokrates ed

Hippokrates ed nedtecknad ca 500 år före Kristus, har påverkat utformningen av den moderna läkareden som under århundraden traditionellt avlagts av läkare och tandläkare inför deras examinering. Dock inte längre i Sverige. Läkareden har i Sverige ersatts av Socialstyrelsens anvisningar. Medlemmar i Sveriges läkarförbund har anvisningar om etik.

Läs merSå här kan du stötta Newsvoice

Tags: Vetapedia
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *