Pseudo-contrails, stratospheric aerosol injections eller bara dagens vädermanipulation?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 december 2013
- NewsVoice redaktion

OPINION. Fotot nedan togs i Skåne den 27 november 2013. Den visar minst 12 spår efter flygplan som sprider vad som här kallas “pseudo-contrails” eftersom de vägrar att försvinna. Istället för att dunsta som äkta “contrails” sprider de ut sig och bildar ett nät av utbredda disiga spår som i sin tur flyter samman med varandra till ett allmänt dis, på mycket hög höjd, vilket skärmar av solen.

Geoengineering för att skärma av solen för att dämpa den globala uppvärmningen i ett nötskal?

Frågan gäckar allt fler svenskar i alla åldrar som spanar på skyn, fotar och sedan diskuterar över en kopp kaffe eller bloggar om det. Fotot nedan togs av en äldre dam som blivit atmosfärbesprutningsspanare för NewsVoice. Hon fotar och rapporterar löpande om hur himlen disas ned successivt med märkligt autoväxande spår av “pseudo-contrails” som bildar veritabla molntäcken.

Hennes observationer står i kontrast till hur det såg ut för 20, 30 och 40 år sedan då “contrails” betedde sig normalt. De försvann efter bara några minuter och himlen var blå. Den äldre damen minns minsann och misstänker nu att flygbränslet är spetsat med kemikalier som bildar dessa täcken av dis.

[Uppdaterat 20 dec: Damen berättar att en dag var det 22 streck som växte till ett dis. På fotot nedan ser man bara “trails” i ett väderstreck av fyra.]

Piloterna behöver ju inte veta vad som tankas. De flyger bara planen.

Skåne 27 nov 2013

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq