TEKNIK. Solceller tillverkade av nanotech-materialet graphene har en effektivitet på 15, 6% meddelar forskare. Forskarna tror nu att de kan tillverka betydligt mer effektiva solceller än de silikatbaserade solceller som idag finns på marknaden.
Text: Torbjörn Sassersson
Graphene är ett nanotech-material som består av ett enda lager av kolatomer, är starkare än stål och mycket lätt och böjligt. I graphene förflyttar sig elektroner betydligt snabbare än i kisel. Supermaterialet är även en genomskinlig och elektrisk ledare, som kombinerar elektriska och optiska egenskaper på ett exceptionellt sätt, enligt Chalmers tekniska högskola.
Forskarna som meddelat en effektivitet på 15,6% kommer från ”the Group of Photovoltaic and Optoelectronic Devices (DFO)” vid det spanska universitetet ”Jaume I” i Castelló och Oxford University. Tekniken består av en kombination av graphene och titanoxid. Tillverkningen kommer att kunna ske vid förhållandevis låga temperaturer (150°C) och blir därför mycket billig.
Forskningsrapporten är publicerad i ”Nano Letters”.
Relaterat
- Low-Temperature Processed Electron Collection Layers of Graphene/TiO2 Nanocomposites in Thin Film Perovskite Solar Cells
- Chalmers om graphene
- Wikipedia: Graphene
- PV Magazine: Panasonic hits 24.7% cell efficiency (kiselbaserade solceller)
oops
http://www.ted.com/talks/justin_hall_tipping_freeing_energy_from_the_grid.html
Så med andra ord är detta vad de snackar om, för de av er som missat Justin Hall Tippings lilla tal på Ted.