Solceller baserade på graphene kan ersätta kiselbaserade solceller

publicerad 23 januari 2014
- av Torbjörn Sassersson red.

graphene-solceller

TEKNIK. Solceller tillverkade av nanotech-materialet graphene har en effektivitet på 15, 6% meddelar forskare. Forskarna tror nu att de kan tillverka betydligt mer effektiva solceller än de silikatbaserade solceller som idag finns på marknaden.

Text: Torbjörn Sassersson

Graphene är ett nanotech-material som består av ett enda lager av kolatomer, är starkare än stål och mycket lätt och böjligt. I graphene förflyttar sig elektroner betydligt snabbare än i kisel. Supermaterialet är även en genomskinlig och elektrisk ledare, som kombinerar elektriska och optiska egenskaper på ett exceptionellt sätt, enligt Chalmers tekniska högskola.

Forskarna som meddelat en effektivitet på 15,6% kommer från “the Group of Photovoltaic and Optoelectronic Devices (DFO)” vid det spanska universitetet “Jaume I” i Castelló och Oxford University. Tekniken består av en kombination av graphene och titanoxid. Tillverkningen kommer att kunna ske vid förhållandevis låga temperaturer (150°C) och blir därför mycket billig.

Forskningsrapporten är publicerad i “Nano Letters”.

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *