Solceller baserade på graphene kan ersätta kiselbaserade solceller

2
366

graphene-solcellerSolceller tillverkade av nanotech-materialet graphene har en effektivitet på 15, 6% meddelar forskare. Forskarna tror nu att de kan tillverka betydligt mer effektiva solceller än de silikatbaserade solceller som idag finns på marknaden.

Text: Torbjörn Sassersson

Graphene är ett nanotech-material som består av ett enda lager av kolatomer, är starkare än stål och mycket lätt och böjligt. I graphene förflyttar sig elektroner betydligt snabbare än i kisel. Supermaterialet är även en genomskinlig och elektrisk ledare, som kombinerar elektriska och optiska egenskaper på ett exceptionellt sätt, enligt Chalmers tekniska högskola.

Forskarna som meddelat en effektivitet på 15,6% kommer från “the Group of Photovoltaic and Optoelectronic Devices (DFO)” vid det spanska universitetet “Jaume I” i Castelló och Oxford University. Tekniken består av en kombination av graphene och titanoxid. Tillverkningen kommer att kunna ske vid förhållandevis låga temperaturer (150°C) och blir därför mycket billig.

Forskningsrapporten är publicerad i “Nano Letters”.


Relaterat

Low-Temperature Processed Electron Collection Layers of Graphene/TiO2 Nanocomposites in Thin Film Perovskite Solar Cells

Chalmers om graphene

Wikipedia: Graphene

PV Magazine: Panasonic hits 24.7% cell efficiency (kiselbaserade solceller)


  Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
0 0 rösta
Artikelbetyg
Prenumerera
Notify of
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Thomas
Gäst
7 år sedan

Så med andra ord är detta vad de snackar om, för de av er som missat Justin Hall Tippings lilla tal på Ted.