Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Lars Bern om skogsskövling och tredje villkoret för hållbarhet

publicerad 28 januari 2014
- Lars Bern

Det Naturliga Stegets tredje villkor för hållbar utveckling är att inte utsätta naturen för undanträngning med fysiska metoder.

regnskogText: Lars Bern

Brotten mot detta systemvillkor började i och med att människor blev bofasta i början av Holocen. Man högg helt enkelt ner skogar för att få ved till eldar, virke till hus och jordbruksmark för djurhållning och spannmålsodling.

Det finns ett otal exempel runt om i världen på hur kulturer på detta sätt eroderat själva den ekologiska basen för sin existens.

Det mest tydliga exemplet på detta är Påskön där en liten folkgrupp förstörde skogen så att man inte längre kunde göra kanoter som behövdes för fisket som man levde av.

Dessa exempel bör tjäna som pedagogiska hjälpmedel för att vi bättre skall förstå hur viktigt det tredje hållbarhetsvillkoret är.

Det mest synliga beviset för fortsatta brott mot det här villkoret är hur exploateringen av regnskogen fortgår. Vid förra sekelskiftet täcktes 20% av landmassan på jorden av regnskog, vid det senaste sekelskiftet hade den arealen krympt till 7%.

Läs mer


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq