Lars Bern om skogsskövling och tredje villkoret för hållbarhet

0

Det Naturliga Stegets tredje villkor för hållbar utveckling är att inte utsätta naturen för undanträngning med fysiska metoder.

regnskogText: Lars Bern

Brotten mot detta systemvillkor började i och med att människor blev bofasta i början av Holocen. Man högg helt enkelt ner skogar för att få ved till eldar, virke till hus och jordbruksmark för djurhållning och spannmålsodling.

Det finns ett otal exempel runt om i världen på hur kulturer på detta sätt eroderat själva den ekologiska basen för sin existens.

Det mest tydliga exemplet på detta är Påskön där en liten folkgrupp förstörde skogen så att man inte längre kunde göra kanoter som behövdes för fisket som man levde av.

Dessa exempel bör tjäna som pedagogiska hjälpmedel för att vi bättre skall förstå hur viktigt det tredje hållbarhetsvillkoret är.

Det mest synliga beviset för fortsatta brott mot det här villkoret är hur exploateringen av regnskogen fortgår. Vid förra sekelskiftet täcktes 20% av landmassan på jorden av regnskog, vid det senaste sekelskiftet hade den arealen krympt till 7%.

Läs mer


Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
  • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Se reglerna.
  • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd.
Föregående artikelSvD: “Alzheimer kopplas till DDT” – Se även kopplingen polio och DDT
Nästa artikelDN besvarar kritik på sin artikel om svenska specialförbandet SOG
Utbildad vid Chalmers i teknisk fysik. Författare. Utveckling alternativa drivmedel på Volvo. VD på: Svensk Metanolutveckling, Ångpanneföreningen, Svenska Miljöforskningsinstitutet IVL, Incentive (Gambro). Rådgivare i miljöfrågor åt ABB. Ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och tidigare Kungliga Vetenskapsakademins miljökommitté. Ordförande och styrelseledamot i en lång rad företag och organisationer tex i Det Naturliga Stegets Miljöinstitut och vice ordf. för Cancerfonden. Läs mer om Bern på Antropocene. Bern skriver om: Hälsopolitik, makropolitik, miljö- och klimatfrågan.
Prenumerera
Notify of
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer