Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Angående forskning på fetma: “Skall vi vara Grizzlybjörnar eller människor?”

publicerad 19 februari 2014
- Lars Bern
Lars Bern, feb 2015 - Foto: Torbjörn Sassersson

Bild: Lars BernUtdrag från Lars Berns blogg: Skall vi primärt söka efter kemiska preparat för att reglera kroppsfunktioner som kommit i obalans eller skall vi söka efter de underliggande orsakerna till obalansen och åtgärda dem i första hand?

Text: Lars Bern

För läkemedelsindustrin är intresset primärt det första vilket framgår av en mycket intressant artikel den 12 feb i New York Times. Forskaren Kevin Corbit hos läkemedelsföretaget Amgen skriver om hur Grizzly-björnar klarar sin fetma och hur de styr sin metabolism för att inte bli sjuka innan och när de går i ide. Corbits idé är att försöka få fram medicinska preparat som på ett liknande sätt kan styra människans metabolism. På så sätt hoppas han kunna motverka metabola sjukdomar som överviktiga drabbas av.

Det som satt forskarna på spåret är att många djur under evolutionens gång genom mutationer har utvecklat egenskaper som gör att de klarar situationer som i människokroppen skulle vara patologiska. Grizzlybjörnen har t.ex. listat ut hur man gör fetma till ett benignt tillstånd vilket gör dem extremt intressanta.

Läs mer på Lars Berns blogg


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq