Smålandsposten försvarar VoF:s rätt att hålla föredrag – om föreningen inte är brottslig

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 mars 2014
- Torbjörn Sassersson red.

Smålandspostens ledarredaktion - Foto Per-Erik SandebäckKULTUR. I en polemik mellan Smålandsposten och föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF), som utspelar sig i ett par artiklar och efterföljande kommentarer, får sig skeptikerna en ny avrivning.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto på Smålandspostens ledarredaktion: Per-Erik Sandebäck

Det började med att ordförande Martin Rundkvist i VoF kontaktade Smålandsposten inför att andemediet Terry Evans skulle hyra en lokal av Växjö kommun för att hålla storseans, närmare bestämt i Katedralskolans aula. VoF har nämligen som taktik att försöka stoppa evenemang genom att innan ringa upp och varna arrangörer och lokaluthyrare. NewsVoice återkommer med fler exempel.

Martin Rundkvist menade att: “En skola är en byggnad där man lär unga elever om hur världen fungerar”.

Smålandspostens ledarredaktion kontrade bla med argumenten att en tom skola som inte utnyttjas på kvällen är ren kapitalförstöring och misshushållning av skattemedel. Dessutom ska en kommun utgå från likabehandling och mötesfrihet i uthyrningsärenden, skriver ledarredaktionen i sin artikel: “Rätt att hyra ut till Terry Evans”.

Efter den senaste debattartikeln får skeptikerna ett nytt svar bita i från Smålandsposten i artikeln: “Det väsentliga är inträdet”, här citerat:

Martin Rundkvist tillför ett nytt argument som stöd för sin sak, det vill säga det faktum att Terry Evans tar betalt för sin verksamhet. Vetenskap och Folkbildning är uppenbarligen själva i behov av att bli just folkbildade.

Vid uthyrning av kommunala lokaler ska kommunen behandla personer och organisationer lika inför lagen. Även ideella föreningar brukar sälja biljetter kan man påminna om. Att ta inträde för en föreställning är ofta en förutsättning för att hålla i ett arrangemang.

Vi försvarar för övrigt även möjligheten för skeptikerrörelser som Vetenskap och Folkbildning att hyra in sig i kommunala lokaler, förutsatt att de inte ägnar sig åt brottslig verksamhet eller sådant som står i strid mot demokratiska grundvärderingar.

VoF får alltså gärna också hyra lokal bara VoF inte ägnar sig åt brottslig verksamhet eller går i strid mot demokratiska grundvärderingar, påpekar Smålandsposten.

Fråga är hur VoFs uppsökande aktivitet att “varna” eller skrämma arrangörer och lokaluthyrare rimmar med värnandet av mötesfriheten och de demokratiska grundvärderingarna i landet. NewsVoice har kännedom om flera fall där VoF försökt stoppa planerade föredrag och evenemang genom att preventivt kontakta ansvariga för att smutskasta föredragshållare och kursansvariga.

Text: Torbjörn SasserssonSå här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • VoF har en bedrövlig syn på yttrandefrihet. De vill tysta meningsmotståndare genom allehanda påhopp. VoF är en del av “skeptiker-rörelsen, Deras politik utformas i hög grad
  efter vad som är lönsamt för de industri-lobbyister som sitter i rörelsens ledning.
  ACSH är rörelsens kassa-ko:

  http://nypost.com/2012/12/23/big-pay-low-payoff-at-nyc-nonprofit/

  http://www.motherjones.com/politics/2013/10/american-council-science-health-leaked-documents-fundraising

  http://www.sourcewatch.org/index.php/American_Council_on_Science_and_Health

  VoFs försök att tala i vetenskapens namn skadar förtroendet för vetenskapen.

 • Jag håller med dig, Ruben. Att försöka tvinga folk att tycka samma som en själv och förneka dem deras rätt till sin egen åsikt är väl inget annat än fascism. Bra gjort, Smålandsposten!

 • ”En skola är en byggnad där man lär unga elever om hur världen fungerar”
  Men världen fungerar ju just så som de inte förmår erkänna.
  Det finns medier, som har kontakt med andevärlden. Det finns Gudstro. Det finns tro på en andevärld. Vem skall förbjuda att människor tror och tänker på det dom känner är bra för dem?
  Skall man sopa det under mattan och skapa en egen pseudo-bubbla av förnekande om hur världen är, för unga elever? Bevare mej, vilken falskhet.
  VoF:s agerande verkar vara brott mot demokratiska grundvärderingar i hög grad.
  Bra och tryggt demokratiskt ställningstagande av Smålandsposten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *