Är Gud rasist?

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 juli 2014
- Torbjörn Sassersson red.

När vi idag får rapporter från hänsynslös bombning av civila i Mellanöstern så är det många som anklagar Gud. Om en Gud fanns skulle inte detta tillåtas!
Börje Peratt Text:
Om vi inte tror på Gud så blir frågan om rasism och främlingsfientligheten är nedärvd? Den står ju i ständig konflikt med kärleken till allt liv. Hos somliga kulturer är rasismen så nedtryckt att den nästan blivit utrotad eller så finns den där bubblande under ytan. Hos andra är den tvärtom förfinad och har blivit en naturlig begränsande egenskap, öppen eller dold.
Hos somliga människor vinner altruismen och empatin hos andra dukar människokärleken under för självhatets projicering.
Vi kunde se under Balkankonflikten hur vänner som levt i generationer sida vid sida plötsligt började mörda varandra av ett enda skäl. De hade olika religion.
Kan vi av det dra slutsatsen att religion är den avgörande skillnaden? I den muslimska världen mördar shia muslimer och sunnit muslimer varandra. Är då denna skillnad i synen på samma religion tillräcklig för att bomba varandra sönder och samman?
Om det finns en gud så inte är det en begränsande och främlingsfientlig rasist. Nä det torde snarare vara den mänskliga egoismen som bär skulden. Och om det finns en Gud som givit livet och människan det fria valet så innebär det att människan är fullt ansvarig för de val hon gör och de beslut hon tar. Så gudagåvan är att mänskligheten har friheten att pröva sig fram och slutligen komma till insikt om vad som är mest gynnsamt. Ett liv i fred och samförstånd eller ett i krig och oförstånd.
Börje Peratt


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Har jag missuppfattat Vänsterpartiet? Är de inte för demokrati, humanism och fri vilja? Var står det i deras program?
  Nej. Jag har inte tid med dig mer nu. Du svarar dåligt på enkla frågor dessutom, anser jag. Det är du dock inte ensam om inom politiken.
  Men hör av dig om du vill valsamverka inför nästa val och givetvis då i mycket god tid!

  • Martin, det är ju trist att du finner mina svar “dåliga”. Men jag har med minimal tid gjort så gott jag kan. Sitter fullt upp med jobb och ändå försökt. Angående valsamverkan så önskar jag dig lycka till med andra. Mitt mittenalternativ funkar inte på någon kant./varken V eller H./ B

 • Demokraterna är alltså inte på allvar utan mest för dig att bena ut vad du tycker och komma med förslag?
  Du anser att fattigdomen har ökat där rika tagit från de fattiga, trots det går du till val genom C och Alliansen som stått för denna politik?
  Om du vill ta från de rika och ge till de fattiga är inte det en vänsterpolitik som är ren och skär humanism och rättvisa?
  Har inte hittat ditt svar på frågan. Om du kan länka till natur, konsumtion, lidande barn som besvarar min fråga så ska jag givetvis läsa det du skriver.

  • Martin, D är ett framtidsprojekt. Och mycket seriöst. Vart det leder får framtiden utvisa. Min kritik mot Alliansen är monumental. Men jag verkar i kommunen där det är möjligt att göra något konkret. Många inom C och Alliansen vet att jag är mycket kritisk till alla Allianspartier. Vänstern är inget alternativ för mig. Jag är för demokrati, humanism och fri vilja. Gå till Demokraterna om du vill fördjupa dig eller kolla på min Debattblogg http://borjeperattdebate.wordpress.com/

 • Martin- Jag skulle inte verka inom politik om jag ansåg det ondskefullt-Nödvändigt (ont) innebär att det är något jag helst inte skulle vilja hålla på med. Jag vill göra film, måla, skriva, komponera musik, umgås, diskutera, utbilda, forska osv. Men politik bestämmer förutsättningarna för allt detta då måste jag således engagera mig där också.
  – Ang harmoni. Jag svarade att jag startat en förening för just detta ändamål, Humanism & Kunskap. Där finns många människor engagerade för detta syfte. Liksom hos de flesta jag känner. Men ibland krävs konflikt för att nå konsensus. Då får man inte undvika konflikten. Tvärtom.
  – Demokraterna är ett idépolitiskt initiativ. Det har varit klargörande inte bara för mig utan för andra. Man kan säga att i många stycken har det redan påverkat särskilt skolpolitiken.
  – Jämställdhet har jag skrivit om i flera artiklar senast en som klargör att fattigdomen har ökat där rika tagit från de fattiga. Det är för mig ingen Vänsterpolitik utan ren och skär humanism och rättvisa.
  – Ang natur, konsumtion, lidande barn mm mm så tycks du inte läsa det jag skriver.- Var snäll läs igen. Här tycker jag inte bara utan gör konkreta insatser.
  Jag har inget favoritparti idag därför konstruerade jag Demokraterna. Vart det tar vägen vet jag inte. Men det hjälper mig att bena ut vad jag tycker och komma med förslag.
  /Börje

  • Demokraterna ställer inte upp i detta val. I alla fall inte genom mig. Jag kandiderar i kommunalvalet för C även om jag är öppet kritisk och tycker riks är en katastrof så funkar det där jag bor. Så i kommunen kan jag göra en insats. Eller har kunnat göra det. Vad som händer i detta val vet jag inte. Och skulle fler gilla D inför fortsättningen så får vi se hur det blir.

 • * Vad tycker du om politik och religion?
  * Känner du någon annan som bryr sig om hur vi lever tillsammans i harmoni?
  * Vad för politik skulle gynna dig, din familj och dina barnbarn, tror du?
  * Vad tror du om miljön för kommande generationer?
  * Vad tycker du om balansen mellan rik och fattig?
  * Vad tycker du om balansen mellan mänsklig population och naturen?
  * Vad tycker du om mänsklig konsumtion i förhållnde till de resurser som finns kvar?
  * Hur känner du när oskyldiga barn lider i krig?
  * Skulle du kunna beskriva hur ditt favoritparti borde se ut?

  • Tack Martin
   Både för ditt initiativ till parti och för dina frågor här. Jag upplevde en viss desperation då mitt gamla parti C gick alltmer åt höger i en extremliberalism som övergav kärnvärden (miljö, landsbygd, självförsörjande, ansvar för varandra). Började då skriva ett partiprogram som du finner här som svar på din sista fråga Demokraterna: http://demokraterna.org/
   Det är långtifrån färdigutvecklat.
   Sedan kommer vi till detaljfrågor som kan synas petiga men i ett holistiskt perspektiv är mycket viktiga.
   – Jag är intresserad av ideologi och trosfrågor. Politik är ett nödvändigt (ont?), religion också viktig som sammanhållande men kan vara fruktansvärt ondskefull i sitt uttryck.
   – Jag tog initiativ till föreningen Humanism och Kunskap, jo flera är intresserade av centrala existentiella frågor där.
   – Politik som gynnar måste i grunden vara demokratisk, medmänsklig, prioritera samhällets vård och skola och ekonomiskt ansvarstagande. Här har Allians brustit fruktansvärt.
   DE övriga frågorna finner du svar på om du googlar mig och mina artiklar.
   Allt det bästa
   Börje

   • Tack för dina svar.
    * Så om politik anser du att det är ondskefullt och religion skapar sammanhållning mellan människor i världen samtidigt som religionen är ondskefull? Har du funderat på att lämna religionen och politiken?
    * Du vill inte svara på om du känner någon annan som bryr sig om hur vi lever tillsammans i harmoni?
    * Du tror att Demokraterna som du skapat kommer gynna dig, din familj och dina barnbarn och kommande generationer?
    * Om balansen mellan rik och fattig tycker du att en mer vänsterpartistisk politik vore riktig?
    * Du vill inte svara på vad tycker du om balansen mellan mänsklig population och naturen?
    * Du vill inte svara på vad tycker du om mänsklig konsumtion i förhållande till de resurser som finns kvar?
    * Du vill inte svara på hur du känner när oskyldiga barn lider i krig, men jag läser i ditt parti att du är emot att Sverige deltar i krig så jag antar att du känner dig oerhört motiverad av att få in Demokraterna i riksdagen för att stoppa det lidande krig innebär.
    * Ditt favoritparti är ett tydligt svar på hur du vill att ett parti ska se ut.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *