ETC följer upp VoF:s nedsättande artikel med läsarkommentarer

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 juli 2014
- NewsVoice redaktion

Martin-Halldin-ETCDebattartikeln från Vetenskap och folkbildning (VoF) som ETC publicerade den 2:juli om lagskyddet för den som drabbats av påstådd oseriös alternativmedicin, har väckt starka reaktioner, skriver Martin Halldin som är redaktör på ETC .

[Faksimilen är pixlad för att skydda upphovsrätten]

Halldin påpekar att personer både för och emot alternativmedicin har hört av sig och att ETC inte tänker publicera repliker och insändare som anses vara osakliga eller på annat vis inte håller måttet.

Halldin skriver:

Sedan är det några som har blivit mycket upprörda, och en del av dem påstår att ETC tar VoF:s parti och att vi vägrar publicera svar på deras debattartikel. Det här har sin grund i att en replik som inte var saklig refuserades, vilket fick skribenten att komma med ogrundade anklagelser mot oss på sin blogg. Det är ett oseriöst sätt att debattera som vi inte tycker är acceptabelt.

Alla läsarkommentarer finns på ETC

Text: NewsVoice [foto på Halldin pixelerat för att skydda upphovsrätten]

[Detta inlägg uppdaterades den 10 juni efter att Halldin först godkänt återpubliceringen på NewsVoice av Halldin eget inlägg på ETC för att därpå ändra uppfattning. Halldin bad därför NewsVoice ta bort hans text från NewsVoice som dock finns på länken ovan.]Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Välkomnar det Börje P.
  Vad hände med ETC? Jag har inte hängt med. Är det en annan tidningstyp nu? Att man skall vara “in the bright” och följa vetenskapens nya rön? Man får inte ha några personliga övertygelser, som alltid fungerat, då är man vidskeplig och “foliehatt”. Nej bevare mej för dessa Teletubbies, var de än kommer ifrån.

 • Martin Halldin hänvisar också till en annan som man anser osaklig replik som refuserades och att Martin och ETC sedan blev angripna på en blogg som då förmodas tillhöra den refuserade. Vi har ännu inte såvitt jag vet kommenterat refuseringen av HK´s replik. Själv orkar jag inte bry mig om en sådan publikation som ETC kan bara här konstatera att man svikit sin uppgift och förbrukat sitt förtroende. Vill någon skicka in en artikel till HK för att ge belägg för ETC förfall är man välkommen.

 • Martin Halldin hävdar att artikeln handlar om lagskyddet ”för den som drabbats av oseriös alternativmedicin.”

  Hur Martin förklarar du artikelns påhopp på etablerad alternativ medicin enbart handlar om lagskydd?:

  ”Trots otaliga exempel på motsatsen hävdar utövare av homeopati, ayurveda, örtmedicin och andra alternativa behandlingsformer ofta att deras behandlingar både fungerar och saknar biverkningar.”

  Angreppet riktas således mot etablerad och empiriskt evidensbaserad alternativmedicin men som i linje med EUs direktiv innebär ett angrepp även på medicinalörter som också har hundraårigt empiriskt stöd.

  Att ETC tar ställning för VoF är tveklöst. Därför kan det vara angeläget att nu inte bara granska VOF utan ETC som tappat allt förtroende.

  -Trots otaliga exempel på motsatsen hävdar Martin Halldin att ETC och Vetenskap och Folkbildning och deras påhopp både fungerar och saknar skäl för det man kallar ogrundade anklagelser. Nej redaktör Halldin anklagelserna om snedvriden journalistik är säkerställd genom ditt agerande.

  Rapahel Mabos Kommentar tydliggör: ”VoF angriper behandlingsformer utanför skolmedicinen, och det har ETC inga problem med. Men ETC har problem med när de som angrips försvarar sig och kritiserar angriparen. Jag anser att viktigt för sakfrågan är huruvida VoF:s kritik är saklig och berättigad. Svaret som skickades in till ETC och som här publiceras, är ett svar som ifrågasätter VoF:s kritik, underlag och motivation till sin kritik. Jag anser att svaret definitivt tillhör sakfrågan och därmed borde ETC ha publicerat det. Att ETC har tagit ideologisk ställning emot behandlingsformer och terapier utanför skolmedicinen, det är nu ingen nyhet”

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *