Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

En efter en lämnar det VoF-ansatta Miljöpartiet – Många går till partiet Enhet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 september 2014
- Torbjörn Sassersson
VoF-fart. Montage: NewsVoice. Original och licens: Shutterstock

DEBATT. Allt fler anser att miljöpartiet håller på att tappa sin själ och sin ursprungliga profilfråga: miljön. I förra veckan skrev NewsVoice om hur ledningen för Miljöpartiet sparkade en lokalpolitiker i Vingåker som engagerat sig i flera frågor som anses obekväma. Nu annonserar flera tongivande tidigare och nuvarande miljöpartister som tex Birger Schlaug och Ingegerd Berggren att de inte kommer att rösta på MP i valet 2014.

Text och intervju: NewsVoice | Foto på Ingegerd Berggren | Uppd. kl 08:50 den 15 sep 2014

Birger Schlaug känt språkrör för Miljöpartiet hör till de som sedan en tid riktat kritik mot Miljöpartiets förlorade själ. Han har för ett halvår sedan gått ut med att han anser att Vänsterpartiet är ett bättre alternativ än Miljöpartiet:

“För oss som tröttnat tycks Vänsterpartiet i dag vara det enda trovärdiga alternativet. Tragiskt? Javisst, men vad fan gör man inte för att komma ifrån det vulgärkapitalistiska experiment som övriga partier gjort till sitt”, skrev han på Aftonbladets debattsida:“Därför är V bättre än MP”.

En person i den växande skaran av traditionella miljöpartister som nu lämnar MP frivilligt och som öppet säger att hon överväger att rösta på Enhet i helgens val är Ingegerd Berggren, gruppledare för miljöpartiet i Vaxholm. Ingegerd Berggren har röstat på Miljöpartiet i flera decennier och har varit aktiv politiker och medlem sedan 2009, men hon känner sig inte längre hemma i partiet. Förändringen har märkts tydligt de senaste två åren, enligt Ingegerd.

NewsVoice: Vilken är din främsta kritik mot Miljöpartiet i dag?

“Alla partier driver miljöfrågor och MP har förlorat sina ideal för att istället sträva efter makt. Det är svårt inom MP att få gehör för en vidare syn på miljöfrågor tex risker med elektromagnetisk strålning. MP visar istället på motstånd i denna typ av frågor. Dessutom får företrädare för mindre kommuner inte igenom sina frågor, vilket är ett demokratiproblem. Remissvar från lokalavdelningar tas ibland inte ens med i sammanställningarna”, säger Berggren på telefon till NewsVoice.

Incidenten med Jon Karlfeldt på MP-kongressen 2012

Jon KarlfeldtIngegerd Bergren berättar att hon på Miljöpartiets konferens 2012 hade fått upp en motion baserad på Europarådets rekommendationer gällande strålning från tex mobiltelefoner. Hennes motion var en bland ett 100-tal motioner som presenterades på bildskärmar under partikongressen.

Då dyker Jon Karlfeldt från MP:s partiledning upp och han hade med sig en grupp av likatyckande partimedlemmar. De angrep med en aggressiv argumentation och härskarteknik Berggren och hennes motion i den stora hallen, öppet inför alla.

“Hans syfte var att skrämma bort andra partimedlemmar från att stödja motionen” säger Ingegerd Berggren.

Övriga motioner fick inte alls samma uppmärksamhet av Jon Karlfeldts entourage, som fullt ut adapterat skeptikerföreningen VoF:s argumentation. En riksdagsman från MP uppger till NewsVoice att VoF infiltrerat MP sedan många år. Det är allmänt känt.

Joakim-Larsson-MP

Joakim Larsson MP tog in kvasiexpert på mobilstrålning

Ett exempel på en VoF-sympatiserande politiker på en betydelsefull position är Joakim Larsson, ordförande för miljöpartiet i Västra Götalande, ordförande för miljöpartiets valberedning och bla 2:a vice ordförande i Regionfullmäktige.

För drygt ett år sedan arrangerade Västra Götaland ett seminarium om strålningsrisker med trådlös teknik efter ett förslag från en lokalpolitiker. Miljöpartiet bjöd in den undersökande journalisten Mona Nilsson från Strålskyddsstiftelsen, men Joakim Larsson yrkade att Miljöpartiet även skulle lyssna på Peter Olausson från Vetenskap och Folkbildning (VoF).

Mona Nilsson säger till News Voice att det blev en bedrövlig tillställning på Miljöpartiet i Västra Götaland eftersom Peter Olausson från VoF inte kunde sakfrågan, men ändå framställdes som en expert.

“Det var tydligt att Joakim Larsson var partiskt inställd från början till förmån för Olausson och VoF”, säger Mona Nilsson.

Jon Karlfeldt – telekomkonsulten

Jon Karlfeldt hade vid incidenten 2012 en anställning (2011-2013) som Senior Consultant på IT-firman NetLight Consulting AB som 2012 omsatte över 300 miljoner kr. NetLight har fler kunder från telekomindustrin. Åren 2008-2011 var Jon Karlfeldt även konsult på McKinsey där han arbetade i projekt för och i samarbete med telekomindustrin. Uppgifterna kommer från Karlfeldts Linkedin-sida, Ratsit, företagens hemsidor och Wikipedia.

NewsVoice: Är det många du känner inom MP som du vet vill lämna MP?

“Ja, många andra. Jag känner flera av dem. Jag är mycket besviken på MP. Det har kommit upp partier som har en bredare syn på bla miljöfrågor såsom partiet Enhet och Partiet Det Fria”, säger Ingegerd Berggren, som kan tänka sig att rösta på partiet Enhet på söndag.

Text och intervju: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq