Är rotfyllda tänder en hälsorisk?

7
1076

RotbehandlingDEBATT. Är rotfyllda tänder en hälsorisk? Det enkla svaret är ja, om bakterier finns kvar inuti tanden efter rotfyllning. I rotens många små sidokanalerna kan bakterier gömma sig, föröka sig, bli mer aggressiva och så småningom komma ut i blodbanorna.

Text: Nils Norrsell, tandläkare och ordförande i Svenska Endodontiska Sällskapet | Bild: Sanei Tandvårdsteam

Westom Price upptäckte omkring år 1900 att det fanns ett samband mellan rotfyllning och ledsjukdom. Han menade att orsaken var en kvarstående infektion i den rotfyllda tanden. Han såg också ett samband med hjärtsjukdom, cancer mm. Den amerikanske rotfyllningsspecialisten Meinig studerade i slutet av 1900-talet Weston Price:s arbeten och kom till slutsatsen att Price hade rätt.

Vad kan man då göra för att minska eller eliminera risken för kvarstående infektion i rotfyllda tänder? Man måste inse att det i praktiken är omöjligt att hindra bakterier från att tränga in när tandpulpan har öppnats. Man måste också acceptera användningen av ett antiseptiskt verkande rotfyllningsmedel som blir neutralt efter några dagar för att undgå vävnadsretning.

Hur noggrant man än rensar en rotkanal kommer man inte åt sidokanalerna. För att slippa bakterier i dessa behöver man använda det enda tillåtna antiseptikum som har visats vara tillräckligt effektivt, nämligen formaldehyd. Det finns naturligt i nästan allt organiskt material och vi får i oss ca 10 mg varje dag via födan.

Ett smart sätt att få en rotfylld tand bakteriefri uppfanns av Sargenti i början av 1950-talet. Han blandade en polymer av formaldehyd i rotfyllningsmaterialet vars huvudbeståndsdelar var zinkoxid och nejlikolja. Ett par mg i en rotfyllning räcker för att få bakteriefrihet.

Den amerikanske toxikologen Brent har klargjort att om formaldehyd skulle komma ut i blodet så omvandlas det inom någon minut till koldioxid och vatten. Det finns således ingen anledning till oro för detta. Kvarvarande bakterier är däremot inte bara orsak till att rotfyllda tänder måste dras ut utan ökar också risken för flera allvarliga sjukdomar.

Text: Nils Norrsell

 
 • NewsVoice kräver äkta för- och efternamn för den som vill kommentera efter artiklar. Varför?
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Har använt Sargentimetoden med formaldehyd i 42 år med utmärkt resultat och tacksamma patienter som sluppit dra ut tänder i onödan!
  Tandläkare Göran Bergling

 2. ”Hur rotfyllningar leder till en sjuk kropp”

  Att rotfyllningar kan ställa till det riktigt illa, det är känt sedan mycket länge. Nyligen publicerades om detta ämne på Natural News.

  Har Google översatt;

  ”Hur rotfyllningar leder till en sjuk kropp” och ” Många människor som har haft en rotfyllning lider av en plötslig kronisk sjukdom och aldrig inser kopplingen.”,

  du kan läsa mera via denna länk

  http://static.bloggproffs.se/wp-content/blogs.dir/38861/files/2014/12/Rotfyllningar-Hur-rotfyllningar-leder-till-en-sjuk-kropp-och-vad-du-kan-g%C3%B6ra-f%C3%B6r-att-o-2.pdf

  Där finner du också länken till originaltexten på Natural News

  Läs och begrunda

  Ulf Bittner
  http://eueeshealthcare.bloggproffs.se/

 3. Trodde formaldehyd var giftigt och cancerframkallande?
  Måste erkänna att molekylen ser väldigt ofarlig ut. Finns det några källor eller andra referenser till artikeln man kan kika på?

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här