Methane on Mars: does it mean the Curiosity rover has found life?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 december 2014
- NewsVoice redaktion

Curiosity rover

THE GUARDIAN. Nasa’s announcement of the discovery of methane – which on Earth comes largely from life – has sparked speculations.

Photo: Nasa/JPL-Caltech/MSSS/EPA

The results are certainly tantalising. From time to time, Mars belches out clouds of methane, a gas that on Earth comes largely from life. When animals and other organisms eat food they produce methane as a waste gas. From one end or the other, that gas ultimately finds its way out into the air.

Read more


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: MarsNASA
 • Det kan finnas hur många rovers som helst på Mars. De vi ser rullar i karga ointressanta landskap. På gamla fotografier kan man se trädliknande formationer och även Arthur C. Clarke påpekade det. ESA visade vad som ser ut som grönområden. 2004 såg vi en rover lämna hjulspår i sanden. Det kan inte göras i torr sand. Amatörer visade att atmosfären är blå, inte röd, och USA korrigerade bilderna. Det finns massor av biologiska ämnen i universum, enligt forskarna. Ämnen som bara skapas biologiskt, men det vill inte media nämna.

  Lita inte på att USA talar sanning. Landet letar efter dyra mineraler och annat på skattebetalarnas bekostnad.

  Kom ihåg att en indisk månlandare mystiskt misslyckades före landningen. Den var på väg till månens sydpol, den kanske intressantaste platsen på vår drabant. Där är temperaturen behagligare och det kan finnas vatten. USA funderar på en bas där.

  Kina landade på månens baksida, hur det nu gick till. En otrolig prestation, som förringas.

  Forskarna har äntligen börjat ifrågasätta universums ålder. Två “säkra” mätningar motsäger varandra. Rödförskjutningen har kritiserats länge, men den verkar ingå i en av mätningarna Forskarna vet inte vad de gör sken av att veta och de som vet håller tyst. Classified.

  Houston, we have a problem..

  Nu får vi höra att ufos existerar. Tidigare var vi knäppskallar om vi trodde att de fanns. Vad pågår? Ska ett yttre hot ena planeten? Klimathysterin kan ju inte göra det. Ska våra tankar föras bort från det som pågår?

  Werner von Braun sade att detta hot låg på vänt och var uppenbar lögn. Reagan och Bush talade om utomjordingar.

  • Det finns en intressant teori av Douglas B Vogt om att planeterna slungas ut i rymden en bit i taget varje gång solen novar. Det gör den enligt en klockcykel av 2 068 år och det lär av aritmetiska skäl vara dags igen för ett polskifte (polar reversal där jorden stannar och börjar rotera åt andra hållet) år 2046. Kataklysmen lämnar inte många kvar till nästa spelomgång.

   Det skulle innebära att Mars tidigare befann sig på Jordens avstånd från solen och var bebodd. Planeten övergavs när den kom för långt från solen. Under 12 000 år kan alltså en civilisation utvecklas och den samlade kunskapen kan bevaras i säkra kapslar. Pyramiderna menar Vogt är sådana skyddsrum som kan stå emot vattenmassor och extrem storm. Om den teknologiska utvecklingen tillåter kan invånare lämna planeten för en annan. Efter ett antal novor med bevarad kunskap emellan dem, skulle alltså jordbor kunna flytta till Venus, vilken ju är nästa planet som i framtiden kommer att ligga på rätt position i förhållande till solen.

   Vogt har tolkat Torah utifrån ett vetenskapligt perspektiv, och har hittat koderna som enligt honom finns dolda i texten. Han menar att det vi kallar gud/univerum är ett operativsystem och att de hebreeiska alfabetets bokstäver härör från den vortexform som är fundamentet i existensen. Han visar detta genom en modell.

   Vogt har en grundläggande kandidatexamen i naturvetenskap, men har forskat för egen maskin i över 40 år. Han har fått bekräftelse från prominenta myndighetspersoner i USA. Han menar att det på 50-talet stod klart hur det förhöll sig och att detta var skälet till att NASA bildades för informationsinsamling. Han har kallat sin stiftelse för Diehold Foundation, och har skrivit 10-talet böcker vilka han föreläser om i 40-talet videos på Youtube. Hans kanal heter också Diehold Foundation.

   Han är enligt min mening mycket svår att avfärda eftersom allt han säger går ihop i slutändan. Han har fyllt och knutit ihop säcken. Jag har länkat till honom i några kommentarer på andra Youtubekanaler och misstänker att det är därför jag inte längre kan logga in på mitt konto och därmed kommentera. Här en länk till hans introduktionsföredrag för den som tycker att det låter spännande: https://www.youtube.com/watch?v=LZWMWtwZ9MI

   • Intressant, Carina. Ivan Björn lade upp en video skapad av en rysk forskare. Han hävdar att våra planeter kommer från solen och att en kraft håller dem isär. Det låter sannolikt. Likadant med våra galaxer. De består av två skivor med ett tomrum emellan och där antas bara finnas svarta hål, inte stjärnor. Varför förenas inte galaxen?

    Vissa menar att marsianerna flyttade hit. Det blev krig, som påminner om krigen i indiska traditioner. Vissa platser i Ryssland är oförklarligt tomma på växter mitt i grönskan och på Irland har man funnit glas skapat under höga temperaturer. Märkliga platser finns också i Indien.

    Jag avvaktar med att ha en åsikt om marsianerna och Bibelkoderna har inte alltid rätt. Om forskarna håller tyst efter lång tids forskning är det oförskämt och vi lekmän har all rätt att spekulera.

    • Ja, just det hävdar även Vogt! Solen spottar ut planeterna i en svag spiralform – som kniven i en matberedare tänkte jag när jag såg bilden. Enligt Vogt har klockcykeln och solens programmerade vana att nova med exakta mellanrum, varit känt sedan 50-talet, så precis som du skriver, så är det ju hög tid att gå ut med sanningen. Men folk skulle väl få panik så det är nog en del av orsaken till hemlighetsmakeriet.

     • Kul när En person pratar och tackar sig själv bland kommentarer, genom olika användarnamn… inte.

      Vogt har vissa saker rätt annat bullshit. NASA skapades inte av den anledningen. Solen och planeterna ät inte vad folk tror. Solen är ingen gasspis som vi snurrar runt. Solen ör holy = whole = hole. Det är mer en öppning eller “ett ljus” som uppkommer och flyttas genom himlens dome, firmamentet. Ungefär som om någon i helt mörker håller en liten ledlampa mot ett fönster och flyttar på den. Det man ser inifrån andra sidan rutan då, är ju inget objekt, utan mer en manifestation. Planeter och stjärnor, samma sak med dom, tror jag. Stjärnor kallas fixed stars. De är fixerade i firmamentet. Planeter är wandering stars. Ingen kan ta sig dit, ellet landa på dom.

      • Snylt, du talar som de tyskar som trodde på Schwarze Sonne, Svarta solen. En central kraft som visade sig i vår sol. I övrigt har du lika fel som SS. Planeterna är högst närvarande och en ung student kan beräkna avståndet till dem. Avståndet till solen, den astronomiska enheten, bereder vägen. Detta sagt kan planeterna ändra sina banor och det gör också jorden. Det orsakar klimatförändringar.

       • Fiskargoblin… SS var nog mer sanning på spåren än vad en pseudo kristen kan vara. Jag har inte skrivit att planeterna inte är “närvarande”. Men planeter är inte vad man normalt lanserar det som att vara.

        Du kallar dig för “kristen”, men att kalla sig för något säger ingenting om vad man är.

        Man är inte kristen om man läser Bibeln som en historiebok.

        Bryter du inte mot det första budordet och vad som står i den femte Moseboken om att inte ha “flera gudar”?

        Är du måhända “full av” sådant som hör till “Guds” fiende”, satan eller satanisterna och andra jesuiters… utförsel; Science/fake science – den utförseln är som programmet som kallas utbildningsväsende. där man får grader, degrees, på hur långt man kommit i att komma bort från Gud och sanning – och är till för att vilseleda oss genom dess egen science-guds doktriner och evangelium – det om space, evolution, big bang, etc.

        Det står i Bibeln att stjärnorna placerades I Firmamentet, firm= stilla, stabil, fast. Stjärnorna rör sig som En enhet, man ser ingen förändring, trots alla enorma hastigheter de säger vi åker fram, snurrar, runt solen som drar fram som en pistolkula i en spiralarm som snurrar… osv. Ingenting förändras, ingen som man säger “parallax” syns.

        Firmament, ett valv, en dom(e), över oss. Det är därför vi har så många ord med “dom”, att vi är dömda…kristen-dom, osv osv.

        Det står att himlen skakar, solen rör sig, det står på 67 platser – och det står aldrig att jorden skakar eller rör på sig.

        Han spred ut stjärnorna “… utbreder himmelen såsom ett flor och spänner ut den såsom ett tält att bo inunder.”

        Hur ska du kunna mäta avståndet till solen/sonen?

        “ett “tält, sametält… kåta… som en dome över oss, en kupol. Solens bana är liknande – går över vårt plan mellan vändkretserna stenbocken och kräftan. Nere mot stenbocken så är den närmare vårt plans yta, sedan går den i spiral mot centrum på vårt plan, mot kräftan, mer uppåt norr, och då är den högre på himlen.

     • Carina, forskaren har rätt i att endast en spillra överlevde en av mänsklighetens flaskhalsar. Tibetanerna var våra enda intellektuella och de kom till vår hjälp. Det visste några för länge sedan och jag tror att det också har stöd i DNA-forskningen. Vår Eva, Leva?

      Våra kunskaper är som mosaikstenar och vi måste poola dem. Jag talar med alla, utom rika kristna moollahs, eftersom de är helt omöjliga och det säger jag som är kristen. Även gnostiker vet bättre än de gör och de samlar inte på sig många miljoner i sina församlingar. Herren drev ut månglarna ur templet och Han är likadan idag. Han gisslade de reliösa ledarna och Han är likadan idag. Det var inte gulligull och pussa, krama, tycka om. Hej, Snylt.

      Teorierna om många dimensioner får jag inte ihop. De är olika och saken förklaras bättre av den multidimensionella andliga världen, som jag förstår det. Bortom tid och rum, en sak Swedenborg hintar om. Herren är med oss under jorderesan till tidens slut när fåren skiljs från getterna.

      Ararat har placerats i flera länder. Sinai, Turkiet och Karbala i Irak, shiamuslimernas heliga plats. Jag läser Arken som ett förbund många har anspråk på.

      Även forskarna talar om en speciell händelse i Sibirien, men säger att området också en tid var en skyddad plats under istiden, konstigt nog. Vi får bara brödsmulor. Det kan ha brunnit och det är så den här tidsåldern ska gå under. Brinner den upp andligen eller fysiskt? Elden renar.

    • – Ja, Fiskargubben jag tror också att Jorden skapades av solen. Här är ett kort utdrag som beskriver detta.

     För 4.500.000.000 år sedan började det enorma stjärnsystemet systemet Angona närma sig vår sol. Centrum för detta stora stjärnsystem var en mörk jätte i rymden, en solid, starkt laddad och med en enorm gravitationskraft. Då Angona kom allt närmare solen så sköt solen ut strömmar av gasformigt material ut i rymden som jättelika soltungor. Till en början föll dessa flammande gastungor utan undantag tillbaka till solen, men då Angona kom allt närmare solen så blev gravitationsdraget från den gigantiska besökaren så stort att dessa gastungor började brista på vissa ställen, varvid rötterna föll tillbaka till solen medan de yttre delarna avskiljdes och bildade självständiga materiakroppar, solmeteoriter, som omedelbart började rotera kring solen i sina egna elliptiska banor.

 • Minns ni denna nyhet som löstes upp i intet?

  NASA har gjort historiskt fynd på Mars som hålls hemligt

  ”Grotzinger says they recently put a soil sample in SAM, and the analysis shows something earthshaking. ”This data is gonna be one for the history books. It’s looking really good.”

  Informationen kommer från SAM som är ett kemilaboratorium i miniatyr ombord på Curiosity. Nya data från SAM ser mycket intressanta ut säger John Grotzinger, som är ”principal investigator”, vid ett möte på NASA:s ”Jet Propulsion Laboratory” i Kalifornien.

  https://newsvoice.se/2012/11/22/nasa-har-gjort-enastaende-fynd-pa-mars-halls-hemligt/

 • Instämmer Rascasse, några exempel:

  Astrobio.net: Sep 12, 2011
  Methane Debate Splits Mars Community
  http://www.astrobio.net/news-exclusive/methane-debate-splits-mars-community/

  NASA: Jan 15, 2009
  Martian Methane Reveals the Red Planet is not a Dead Planet
  http://www.nasa.gov/home/hqnews/2009/jan/HQ_09-006_Mars_Methane.html

  Universe Today: Nov 3, 2008
  Mars Methane Mystery Still Beckons
  “We’ve known about the methane in Mars’ atmosphere for over four years now. But we don’t know where it is coming from.”
  http://www.universetoday.com/20598/mars-methane-mystery-still-beckons/

  Nature.com: 21 October 2008
  Plumes of methane identified on Mars
  http://www.nature.com/news/2008/081021/full/4551018a.html

  Nature.com: 21 September 2004
  Martian methane hints at oases of life
  http://www.nature.com/news/2004/040920/full/news040920-5.html

  Meteorite.unm.edu: May 2007
  The Mystery of Methane on Mars & Titan
  http://meteorite.unm.edu/site_media/pdf/Methane.pdf

 • Sökte litet på detta då det även fascinerade undertecknad, detta var vad jag fann:
  http://www.nasa.gov/jpl/msl/pia18390/#.VJQTtOkIQFA

  Enligt Nasa så är detta en kompositbild, dvs den har byggts upp av flera bilder. Det verkar också som om Nasa har “photoshoppat” bort armen som tar bilderna, men det är otydligt i artikeln .. “The view does not include the rover’s arm”..

  Trodde först att det helt enkelt var en bild som togs medan man gjorde tester i någon öken, exempevis Arizona eller liknande, men dessa bilder ska enligt Nasa vara tagna på Mars.

  • Tack Danne! För att ta den serie bilder som “kompositerats” och “photoshoppats” till denna bild så får man anta att armen är rejält förlängningsbar eller fungerar som teleskop, då den förefaller vara fäst precis på motsatt håll från den vinkel som bilden visar. Som Du säger är förklaringen från NASA mycket otydlig och spekulationerna om hur detta gått till kan fortsätta. Varför publicerar inte NASA en bild korrekt tagen med den förlängda armen utfälld i denna vinkel utan manipulerade kompositioner och där armen är synlig?

 • Kan någon förklara för mig hur denna robot selfie är tagen? Ser ingen arm som skulle kunna förklara kameran som tar bilden.
  Man kan ju spekulera:
  1. Den har en drönare med sig
  2. Det är två robotar
  3. Bilden är inte från Mars och möjligen tagen i Studio på Look Out Mountain där Stanley Kubrik sköt månbilderna eller annorstädes på Tellus Terra Firma
  4. Bilden är från en installation på ett Modernt Museum alt. tekniskt museum

  • Frågan verkar vara befängd vid en första anblick, men tja, vad tog bilden? Ställde Curiosity en kamera på en tripod? Det verkar också vara galet. Det måste vara en annan robot. Jag frågar NASA. Återkommer.

   • Hmm, det slog mig: Om denna Curiosity robot kom till Mars med en moderfarkost så kanske kanske det var den som tog bilden?

 • Det finns tydligen metan på andra ställen i vårt solsystem, men detta är inte den form av metan som skapas när levande materia bryts ner. Antar att man får testa vilken form av metan det handlar om först, den på jorden vanliga 12C eller den andra varianten 13C.

  “Living organisms have a preference for carbon-12. As a result, carbon-containing molecules, such as methane, that are associated with life on Earth get enriched in 12C. The ratio of 12C to 13C is a marker or signature of life. However, the team did not see 12C enrichment in the methane on Titan.”

  Utgår från denna artikel om Saturnus måne Titan där man upptäckte metan-gas i 2005.
  http://www.spaceref.com/news/viewpr.html?pid=18410

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *