Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Studie: “Mindfulness healing” i grupp lika effektivt som KBT vid depression

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 december 2014
- NewsVoice redaktion

Mindfullness - Vetenskaphalsa.seDet råder brist på psykoterapeuter i Sverige medan behovet av psykoterapi mot depression och ångest i primärvården är stort. En ny studie från “Centrum för primärvårdsforskning” i Malmö visar att gruppbehandling med mindfulness är lika effektivt som individuell kognitiv beteendeterapi (KBT) för patienter med depression och ångest skriver Bertil Kjellberg på “Aktuellt om vetenskap & hälsa”.

Studien, publicerad i “British Journal of Psychiatry”, är den första randomiserade studien som har jämfört gruppbehandling med mindfulness och individuell kognitiv beteendeterapi av patienter som har depression och ångest i primärvården.

Läs mer på Aktuellt om vetenskap & hälsa

NewsVoice kommentar: Kanske mindfullness är ett alternativ till elchocksbehandling (ECT) mot djup depression. Mindfullness kommer från den buddhiststiska vipassana-traditionen. Läs mer om forskning på mindfullness på PubMed.

Aktuellt om vetenskap & hälsa är ett samarbete mellan Skånes universitetssjukvård, Medicinsk service/Labmedicin, Skånevård Sund, Skånevård Kryh vid Region Skåne samt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet som informerar om forskning inom medicin, hälso- och vårdvetenskap i Skåne.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq