Japaner satsar på förnyelsebart

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 februari 2015
- Torbjörn Sassersson
Solar cells - Wikimedia Commons - Depuradora de Lluc

Det är förnyelsebart som gäller i Japan. Nu vill allt fler se de japanska reaktorerna stoppade för alltid fyra år efter att en tsunami orsakade kärnkraftsolyckan vid Fukushima. Efter katastrofen har landets energiförsörjning klarat sig på ett aktivt energisparande och import av olja och gas, skriver SVT.

Allt fler i Japan satsar på förnyelsebara källor tex på solenergi, säger Mika Ohbayashi vid Japan Renewable Energy Foundation i Tokyo. Priset på energitekniken har även sjunkit.

SVT träffade Takamasa Goto och hans familj. De bor idag i en villa i ett område med energilösningar in i minsta detalj. Till och med elbilar står till villaägarnas förfogande. Om fem år ska det bo ungefär ett tusen personer i det här området, säger Goto.

Takamasa Goto berättar även att han i januari 2015 tjänade omkring 800 kr på att sälja ström till elnätet i Fujisawa. Över tid blir det mycket pengar för ett familjehushåll.

Motståndet mot kärnkraft är stort i Japan. Media rapporterar då och då om radioaktiva läckor från Fukushima. Runt 120 000 människor i det drabbade området lever fortfarande evakuerade från sina hem på grund av strålningsriskerna, skriver SVT.

Den stora frågan är nu hur långt räcker det japanska folket vilja och arbete för att växla Japans energisystem från kärnkraft till förnyelsebara energikällor.

Japans premiärminister Shinzo Abe vill att kärnreaktorerna ska kunna tas i bruk igen och Mika Ohbayashi tror att 40% av energiförsörjningen ska tillgodoses med förnyelsebart år 2030. Det är nu upp till det japanska folkets viljestyrka om de ska kunna pressa ned kärnkraften till noll.

Text och re-write: Torbjörn Sassersson

Fukushima - Photo: Digital Globe

Foto på Fukushima: Digital Globe, Wikimedia Commons

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq